Direktor Beograd Prajda: Dveri ne razumeju Ustav naše zemlje i važnost ljudskih prava

Odbornička grupa Dveri-POKS danas je predala gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću i predsedniku Skupštine grada Beograda Nikoli Nikodijeviću, zahtev za otkazivanje Europrajda u septembru u Beogradu.

Prajd Beograd 2018. godine. Foto: Srđan Ilić

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović rekao je za Insajder da Dveri ne razumeju Ustav Srbije niti ideju tolerancije. 

Vasić (Šefica odbroničke grupe Dveri-POKS): Prajd da se otkaže

Šefica odborničke grupe Radmila Vasić rekla je novinarima ispred gradskog parlamenta razloge zbog kojih "Patriotski blok" veruje da ovaj događaj treba da bude otkazan.

"Prvi je svakako bezbednost. Smatramo da u veoma složenoj i teškoj geopolitičkoj situaciju u svetu i kod nas u zemlji predstavnici LGBT populacije ne bi trebalo da se izlažu riziku dolaska na Europrajd u Beograd, a samim tim ne treba da izlažu riziku i naše građane", istakla je ona.

Drugi razlog koji je navala šefica odborničke grupe je zdravstvena bezbednost. "Došli smo do četiri hiljade zaraženih kovidom 19 i taj broj iz dana u dan raste", dodala je ona.

"Poslednji razlog za otkazivanje EuroPrajda je finansijski", navela je koalicija „Patriotski blok“. Saopštili su da postoje navodi da za organizaciju Europrajda planira da se potroši blizu 40 miliona evra. 

Mihailović: Dveri da se bave ozbiljnim problemima

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović za Insajder kaže da bi „Dveri i POKS trebalo više da se fokusiraju na ozbiljne probleme“ sa kojima se pripadnici LGBT+ zajednice susreću svakoga dana u zemlji Srbiji.

„Umesto što sugerišu da se Prajd otkaže, trebalo bi da predlože konkretne korake koji bi unapredili položaj LGBTI+ osoba u našoj zemlji. Njihova dužnost je, kao parlamentarnih stranaka, da se brinu o dobrobiti svih građana i građanki“.

Mihailović kaže da se pita "zašto se insistira samo na otkazivanju EuroPride-a“ kada te nedelje, kako kaže, ima i drugih događaja. 

„Vlasti Beograda i Srbije su dale tačno nula dinara za ovu manifestaciju. Primera radi - Grad Beč je za EuroPride 2019. godine dao oko 3 miliona uura, a Kopenhagen oko 7,5 miliona za WorldPride prošle godine", naveo je on.

Dodaje da će EuroPrajd u Beograd dovesti hiljade posetilaca.

"Kada se uzme u obzir da će svi oni trošiti novac u Beogradu - jasno je da će na taj način  značajno doprineti punjenju budžeta grada“, objašnjava sagovornik,

Mihailović je istakao da je žalosno da gleda političnu nepismenost Dveri, koji, kako dodaje, ne razumeju Ustav naše zemlje i važnost borbe za ljudska prava i toleranciju. 

„EuroPride i Beograd Prajd se događaji koji za osnovni cilj imaju ukazivanje na nepravdu, sistematsku diskriminaciju i ozbiljne probleme sa kojima se LGBTI+ osobe suočavaju svakodnevno", rekao je Mihailović.

Rekao je kako mu se čini da mu se najveći deo njihovog političkog angažmana svodi na širenje zabluda i malicioznih laži koje za cilj imaju samo produbljivanje mržnje kao i društvene i zakonske izolacije LGBTI+ osoba.

Izostaje, kako zaključuje Mihailović, razumevanje za probleme i konkretni koraci koji bi unapredili zakonodavni sistem naše zemlje kao i pristup institucijama.

Prošle godine obeleženo je dve decenije od prvog Prajda koji je održan u Beogradu. Tada je grupa desničara u centru Beograda nasrnula na pripadnike LGBT+ populacije. 

Tokom dve decenije trajanja Prajda u Beogradu, u više navrata je zabranjivan i otkazivan „iz bezbednosnih razloga“, kako su navodili iz MUP-a, pa je tako ovaj događaj održan uz nerede koji su izbili 2009. i 2010 godine, da bi poslednjih godina održavan uz jako prisustvo policijskih snaga. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.