Do koga vodi tunel iskopan ispod Višeg suda u Podgorici? (VIDEO)

Tema koja danima intrigira region je tunel koji je otkriven ispod Višeg suda u Podgorici. I dalje se ne zna ko su odgovorni a danas je saslušan i predsednik Višeg suda Boris Savić. Većina zaposlenih u sudu prošla je poligrafsko ispitivanje a do sada je utvrđeno da je iz depoa ukradeno 19 komada oružija i da počinioci nisu crnogorski državljani.

Tagovi:

Foto: Insajder

Kako je moguće da niko nije primetio da usred centra Podgorice, u samom čvorištu najvažnijih državnih institucija neko kopa tunel dug 30 metara, najčešće je pitanje ovih dana u Crnoj Gori. Tunel je ogoleo stanje u crnogorskim institucijama iz kojih su se prethodna tri dana ređale različite ocene događaja.


Predsednik Vlade je pre dva dana poručio da misli da je morala da postoji "krtica“ iz Višeg suda, koja je pomagala počiniocima. "I način na koji su početi radovi, i termin koji je sličan terminu renoviranja zgrade. Po meni ima puno stvari koje se mogu se dovesti u logičnu vezu“,rekao je Abazović.

S druge strane, predsednik Višeg suda Boris Savić koji je danas saslušan u Osnovnom tužilaštvu, od prvog dana tvrdi da meta počinilaca nije bio depo već da se približe prostoriji za zadržavanje pritvorenika .

"To je tunel koji je po svojim gabaritima, daleko od rupe u zemlji. Izvršioci su morali da bi došli do prostorija suda da savladaju prepreke em da probiju zidove. Ovo su zidovi stare zgrade debeli 70-80 cm. Nije logično da je meta tog tunela da se ukradu stvari iz depoa“, naveo je Savić.

Crnogorski ministar pravde Marko Kovač je međutim ocenio Savićeve izjave kao preuranjene i sinoć otkrio šta je do sada utvrđeno da nedostaje iz depoa:

"Do ovog momenta je utvrđeno da nedostaje 19 komada vatrenog oružja. To je oružje koje se nalazi u predmetima koji su pravosnažno okončani  i delom u predmetima koji nisu“, naveo je Kovač. 

Prvi čovek crnogorske policije, Nikola Terzić, takođe je izrazio svoja uverenja o motivima ovog slučaja. "Ja imam svoje lično mišljenje da je upravo cilj bio da se dođe u posed određenih predmeta koji sutra mogu potencijalno baciti na kolena čitave istrage protiv jedne ozbiljne kriminalne grupe. Mislim na Kavčane“, zaključio je za TV Vijesti Terzić.

Međutim, posle današnje sednice Veća za nacionalnu bezbednost odlučili su da detalje o slučaju više ne iznose u javnost.

"Ne mogu da kažem konkretne stvari niti konkretne dokaze koje smo mi videli. Ali javnost može da bude spokojna da ćemo mi vrlo brzo imati rešavanje ovog slučaja“, rekao je predsednik crnogorske Vlade u tehničkom mandatu.

Tako su posle brojnih ličnih tumačenja, obilaska Višeg suda i stana do kojeg je vodio tunel, crnogorski zvaničnici istragu prepustili nadležnima. Stručnoj javnosti i dalje je veoma sporna reakcija policije, koja je nakon što je prijavljena krađa u depou suda, obavila uviđaj koji je trajao 9 sati -  i nije otkrila tunel. Nije policija, ali jesu slučajno službenice Višeg suda.

Advokat iz Podgorice, Veselin Radulović za Insajder kaže da su brojni propsuti napravljeni, a da ponovo niko nije u stanju da preuzme odgovornost. " Propust je napravila i Agencija za nacionalnu bezbednost. Postavlja se pitanje šta rade službenici te agencije ako je moguće na jednoj takvoj lokaciji raditi to što je urađeno. Podsetiću, radi se o lokaciji gde je Vrhovni sud, Viši sud, Ustavni i Apelacioni sud. U neposrednoj blizini su Skupština Crne Gore, zgrada Predsedništva, zgrada Vlade, Centralna banka. To je sve u par stotina metara. Neverovatno je da kontraobaveštajna služba zakaže u tom obimu“, izričit je Radulović.

I dok se iznose ocene i tumači nezabeležen slučaj, policija traga za 6 osumnjičenih, proverava snimke sa video-nadzora i saslušava svedoke. I čeka svetlo na kraju tunela.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.