Doktor Popović za Marker: Deca koja su primila povučenu BSŽ vakcinu neće imati posledice niti neželjene reakcije (VIDEO)

Deca koja su primila BSŽ vakcinu, koju proizvodi Torlak i koja je povučena iz upotrebe, neće imati posledice niti neželjene reakcije, kaže gostujući u emisiji Marker dr Dragoslav Popović, konsultant za vakcine i imunizaciju. Kako objašnjava, nema razloga za paniku, a kod dece koja su primila ovu, kako kaže, oslabljenu vakcinu moguće su manje reakcije koje treba ispratiti i koje se mogu ispraviti.

Dr Dragoslav Popović, konsultant za vakcine i imunizaciju. Foto: Insajder

"Svi koji smo primili ovu vakcinu sećamo se da nakon nje dolazi do stvaranja ožiljka. Moguće je da se kod neke dece to ne pojavi. To se dešava i u normalnim situacijama, u nekom procentu u 5 do 7 posto dece. Ovaj put, zbog toga što je ta vakcina oslabila to može biti veći procenat ali uopšte ne znači da će tako biti, jer da budemo načisto kada je ova vakcina distribuirana ona je imala potpunu snagu koja je bila potrebna i propisana. Ona je vremenom počela da slabi što se sa ovom vakcinom može desiti, jer je to ipak tehnologija koja je stara 100 godina i više“, objašnjava Popović za Insajder.

Kako dodaje, nema razloga za paniku jer je kada je utvrđeno da je vakcina oslabila, ona i povučena. Ističe, trenutno je najvažniji momenat da Batut i Ministarstvo daju jasne instrukcije pedijatrima. 

"Odnosno roditeljima dece kod kojih primete da nema ožiljka, da nema reakcije na vakcinu, da mogu da se obrate svom pedijatru, a da taj pedijatar ima informaciju koja deca treba da prime još jednu dozu vakcine, koja opet naglašavam, je bezbedna i to ne predstavlja nikakav rizik po decu. Isto tako stručne službe treba da se oglase po pitanju da li je neko drugo testiranje potrebno“, dodaje konsultant za vakcine i imunizaciju doktor Popović za Insajder.

On ističe da Srbija ima vrlo dobar i strog mehanizam kontrole svih vakcina kada se radi o BSŽ vakcini, i to uključuje i vakcinu sa Torlaka i onu vakcinu bugarskog proizvođača koju smo koristili u nekim momentima kada je došlo do prekida u proizvodnji na Torlaku.

Podvlači, ovo je živa vakcina i moguće je da se sa ovom vakcinom desi upravo ovo što se desilo.

„A to je da ona u nekom momentu, nakon tri meseca oslabi. Zato se to i kontroliše i zato se reaguje ovako kako se i reagovalo“, zaključuje doktor Popović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.