Doktorka Vojinović za Insajder: Pitanje je trenutka kada će se male boginje proširiti na druge gradove u Srbiji

Male boginje pоtvrđеnе su juče kоd 14 оsоbа na području Smеdеrеvа, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut". Reč je o 10 nevakcinisanih osoba, ispod dve godine života, i četvoro odraslih.

Ilustracija. Foto: Mufid Majnun / Unsplash

Raste broj obolelih od morbila ali i drugih bolesti za koje smo mislili da se ne dešavaju, osim sporadično. Roditelji najčešće Izbegavaju MMR vakcinu koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole, iz straha od autizma koji se nepotvrđenim tezama dovodi u direktnu vezu sa ovom vakcinom.

U kontekstu rasta broja obolelih od morbila, ali i drugih bolesti za koje smo mislili da se dešavaju "na nivou slučaja", nepoverenje u MMR vakcine, koje štite od malih boginja, zaušaka i rubeole, je prisutno.

Pedijatar prof. dr Jelena Vojinović objašnjava za Insajder da je na porast zaraženih malim boginjama u Srbiji značajno uticao pad broja vakcinisane dece MMR vakcinom.

"Godine 2017. smo takođe imali epidemiju malih boginja, sa 15 smrtnih slučajeva, među kojima je bilo i dece. Razlog rasta broja zaraženih malim boginjama u Srbiji jeste nizak obuhvat vakcinisane dece, koja MMR vakcinu treba da prime izmešu 13. i 18. meseca života", navela je Vojinović.

Kako dodaje, nemedicniska tumačenja, predrasude i negativna kampanja uzroci su smanjenja broja vakcinisane dece.

"Jedna od tih predrasuda jeste i povezivanje MMR vakcine sa autizmom, što je potpuno neosnovano. Konkretno, ta zabluda je krenula od istraživanja jednog kolege krajem devedesetih godina, koje se kasnije, drugim globalnim ispitivanjima, pokazalo kao neutemeljeno. Pritisak je veliki i mi se godinama suočavamo sa relativizacijom zakonskih propisa koji kazuju da dete mora biti vakcinisano pre boravka u nekom kolektivu. Zato se javlja i veliki pritisak na same pedijatre, da se odloži vakcinacija dok dete progovori, što je apsurd", navela je Vojinović.

Dodaje da je time stvorena situacija u kojoj imamo "preveliki rezervaor dece koja nisu imunizovana".

"Čim se jave prvi slučajevi, znači da je bolest prisutna. Možete biti sugurni da se klica nalazi u bar 10 gradova u Srbiji. Kada će da se proširi u drugim gradovima, samo je pitanje trenutka. Ako se obuhvat vakcinisanih ne podigne oboljenja će se širiti", rekla je Vojinović.

Takođe, i poređenje MMR vakcine sa vakcinacijom protiv kovida 19, prema mišljenju sagovornice Insajdera, jedna je do opasnih stvari koje nema nikakvo medicinsko utemeljenje.

Na smanjenje imunziacije u poslednje dve godine ukazuju i podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

"Tокоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vакcinоm u pоslеdnjih dvаdеsеt gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1%, а u 2021. gоdini svеgа 74,8%. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8%", navodi "Batut".

"Pаndеmiја COVID-19, оdnоsnо primеnа mеdicinsкih i nеmеdicinsкih mеrа prеvеnciје, nеsumnjivо је uticаlа i nа кrеtаnjе drugih zаrаznih bоlеsti, uкljučuјući i mаlе bоginjе, nа tеritоriјi Еvrоpе. Prеmа pоdаcimа SZО, оdnоsnо ECDC, bеlеži sе pоrаst brоја slučајеvа mоrbilа tокоm 2022. gоdinе u оdnоsu nа 2021. gоdinu", saopštio je "Batut".

Podsećamo da je u pоslеdnjој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tокоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо око 5800 оbоlеlih, оd којih је 93% bilо nеvакcinisаnо, nеpоtpunо vакcinisаnо ili sа nеpоznаtim vакcinаlnim stаtusоm. 

Takođe, prema Zakonu  zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 24. februara 2016. godine, izbegavanje vakicnisanja dece ovim tipom vakcina je kažnjivo.

Za roditelje koji svoju decu do polaska u školu nisu vakcinisali u skladu sa kalendarom o obaveznoj imunizaciji i koji i dalje odbijaju da to učine, Zakon predviđa kaznu do 150.000 dinara.

 Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.