Đorđe Milićević (SPS): U trenutku velike krize razmišljamo o tome kako da Srbija ostane nezavisna i stabilna

SPS je o formiranju vlasti u gradu razgovarao sa Srpskom naprednom strankom, a na SNS, kao stranci koja je osvojila najviše mandata je da odluči ko će biti kandidat za gradonačelnika, poručio je, gostujući u Markeru, funkcioner SPS, Đorđe Milićević.

Nakon više ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu, u Velikom Trnovcu, Srbija još uvek čeka odluku Upravnog suda na žalbu Koalicije Albanaca Doline na neregularnosti na ponovljenom glasanju na tom biračkom mestu. SPS je takođe ulagao žalbe na neregularnost izbora na tom biračkom mestu. Potpredsednik GO SPS, Đorđe Milićević kaže da stranci čiji je funkcioner nije bio cilj da, ulaganjem žalbi, prolongira formiranje vlade, već da je insistiranje na regularnosti pitanje toga da li ćemo poštovati zakone i institucije Srbije, ili ne.

Govoreći o tome da li je Socijalistička partija Srbije razgovarala sa Srpskom naprednom strankom o formiranju vlasti na nivou grada i na republičkom nivou, Milićević je rekao da je razgovora o formiranju vlasti bilo, ali da je na SNS, kao stranci koja je osvojila najviše mandata, da odluči ko će biti kandidat za gradonačelnika Beograda. Milićević je rekao da SPS nikada sa partnerima u SNS i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, nije razgovarala o formiranju vlasti, služeći se matematikom i ucenjivačkom retorikom, već da je to činila sa jednim jedinim ciljem – da se vidi šta zajedno mogu da urade za dobrobit Srbije.


Potpredsednik GO SPS je podsetio na, kako je rekao, nekoliko ključnih odluka stranke čiji je funkcioner, pre izbora, od kojih je jedna bila da zajednički kandidat dve stranke za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić, a drugi da se pokuša da se na parlamentarnim izborima postigne maksimalna izlaznost.

Odgovarajući na pitanje kada očekuje razgovore o formiranju vlasti na republičkom nivou, Milićević je odgovorio da, u trenutku kad se svet nalazi na ivici III Svetskog rata i kada je Srbija izložena pritiscima, retko ko razmišlja o resorima i preraspodeli vlasti. „Sada razmišljamo o onome što je ključno, a to je kako da Srbija sačuva nezavinsost i stabilnost“, poručio je Milićević i dodao da će vlast biti formirana kad budu postojale zakonske mogućnosti da se formira vlada, tj. nakon proglašenja konačnih rezultata.

Na pitanje šta Socijalistička partija Srbije očekuje od SNS, Milićević odgovara da oni nikada sa SNS nisu razgovarali o pozicijama na taj način. Stranka čiji je Milićević funkcioner, prema njegovim rečima, nije očekivala da njen lider dobije premijersku poziciju, iako je slogan SPS na izborima bio „Dačić premijer“. 

„Logično je, kad idete u kampanju, a imate zajedničkog kandidata za predsednika, da nađete razlog zbog čega bi neko glasao za vašu listu“, objasnio je Milićević. On je na pitanje da li je onda izbor slogana bio marketinski potez odgovorio da slogan „Dačić – premijer“ nije bio marketinški potez, već da su prilikom njegovog izbora vodili računa o interesu birača.

„Do sada smo razgovarali o tome šta je to što konkretno možemo da uradimo do 2030, ne postoji cenkanje oko resora, niti minimuma i maksimuma toga ko šta dobija“, rekao je Milićević.

Na pitanje da li bi SPS ostao u koaliciji sa SNS, pod uslovom da Srbija odluči da uvede sankcije Rusiji, Milićević je odgovorio da stranka čiji je funkcioner podržava državnu politiku koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da želi dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom, tj. da ne vodi ni proevropsku, ni prorusku, već prosrpsku politiku. Milićević je dodao da SPS, kao tezu, ne postavlja mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da se Srbija nalazi u teškoj, ali ispravnoj poziciji.

„U trenutku kad u svetu jedna strana ne sluša drugu i nemoguće je da dođe do dogovora, imate situaciju da u jednoj maloj državi možete da čujete i ministra spoljnih poslova (Rusije) i nemačkog kancelara, a to je jedino ispravno“, poručio je Milićević.

Govoreći o načinu na koji evropski zvaničnici razgovaraju sa državnicima iz Srbije, Milićević je rekao da bi oni morali da imaju na umu specifičnost situacije u našoj zemlji.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.