Državna sekretarka Ministarstva energetike: Ukoliko je nerad sabotaža prihvatamo zaključak unutrašnje kontrole EPS-a

Unutrašnja kontrola EPS-a zaključila je u izveštaju, u koji je Insajder imao uvid, da se kolaps u termoelektrani “Nikola Tesla” desio zbog sabotaže. Na osnovu tog izveštaja podnete su dve krivične prijave, i to protiv radnika. Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je, gostujući u emisiji Marker na Insajder televiziji, rekla da ne može da prihvati da su krivi rudari i istakla da je odgovornost na rukovodstvu EPS-a.

Jovanka Atanacković / Foto: Insajder

„Ukoliko je nerad sabotaža, mi prihvatamo da je bila sabotaža“, rekla je Atanacković i dodala da su za incident u TENT-u optuženi zaposleni da bi se rukovodstvo aboliralo. 

„Zaposleni su radili svoj posao, rudari su lopatama vadili blato iz kotlova i spasili sistem. Rukovodstvo je loše radilo.“

Atanacković je istakla i da ne zna šta je unutrašnja kontrola EPS-a i zašto, ukoliko postoji, nije reagovala ranije i obavestila javnost da kopovi nisu spremni za zimsku sezonu. 

Na osnovu izveštaja unutrašnje kontrole EPS-a podnete su krivične prijave protiv radnika za izazivanje opšte opasnosti  i materijalnu štetu koja se tek utvrđuje. U izveštaju se navodi da je cilj bio „rušenje kredibiliteta rukovodstva JP EPS".

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković rekla je za Marker da će konačnu reč o tome ko je odgovaran za kolaps u termoelektrani „Nikola Tesla“ dati policija i BIA. Ona je navela da je Ministarstvo podnelo krivične prijave protiv Milorada Grčića, zbog vršenja dužnosti direktora EPS-a iako mu je po zakonu istekao mandat, kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.  

Na pitanje o odgovornosti Ministarstva energetike za nekoliko uzastopnih havarija, Atanacković je navela da je Ministarstvo proteklih godinu dana radilo svoj posao i  postavljalo pitanja. 

“Nije posao Ministarstva da loži kotlove, da ide da kopa ugalj i da proverava kvalitet. Tačno se zna šta radi Ministarstvo. Mi vodimo računa o energetskoj bezbednosti I stabilnosti ove zemlje. Zato smo još u aprilu organizovali radnu grupu za sigurnost snabdevanja gde smo od početka proveravali svaki izveštaj. Vi ne možete u startu znati da vas direktor laže.”

Celu emisiju Marker pogledajte OVDE.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.