EPS više ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće, ali neće biti privatizovan, tvrde iz Ministarstva energetike

Promena pravne forme Elektorprivrede Srbije (EPS) nije korak ka privatizaciji već nešto što je ovo javno preduzeće trebalo da uradi mnogo ranije, kao na primer kompanija Elektromreža Srbije koja je svoju pravnu formu promenila još 2016. godine, a i dalje je sto odsto u vlasništvu države, izjavio je za Insajder Zoran Ilić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Elektroprivreda Srbije

Govoreći o dokumentu koji se ranije danas pojavio na društvenim mrežama, a koji pokazuje rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme EPS-a, pomoćnik ministarke energetike navodi da je u pitanju interni dokument preduzeća ali da je promena pravne forme nešto što je trebalo mnogo ranije da se uradi jer, kako navodi "drugačija pravna forma omogućava i drugačije pristupanje poslu, drugačiju organizaciju i sve drugo što sa sobom nosi efikasnije poslovanje". 

Na pitanje Insajdera da li će promena pravne forme omogućiti i jaču kontrolu poslovanja samog preduzeća, Ilić ne daje precizan odgovor već objašnjava da je razlog za promenu pravne forme to što EPS više ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće.

"Svako javno preduzeće se bavi delatnošću od opšteg interesa. Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije trenutno obavlja poslove snabdevanje građana električnom energijom, vrši trgovanje električne energije i vrši proizvodnju električne energije. Dakle, sve ove delatnosti više nisu od opšteg interesa, automatski i javno preduzeće EPS ne ispunjava više uslove da bude javno preduzeće. I to je razlog zašto kažem da je to trebalo i mnogo ranije da se desi, možda još 2012. godine kada su brojna javna preduzeća promenila svoju pravnu formu ali nije menjalo vlasničku strukturu", zaključio je Ilić u razgovoru za Insajder.

O promeni strukture EPS-a na Tviteru

Ranije danas, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić objavio je na Tviteru fotografiju dokumenta u kojem se vidi da je javno preduzeće „EPS“ donelo 25. jula rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme u akcionarsko društvo. 

U dokumentu se vidi da je formiran Upravljački odbor, Operativni tim i Radna grupa koju čine zaposleni u ovom preduzeću.

Kako se navodi u rešenju, zaključkom Vlade iz 27. novembra 2014. godine prihvaćen je program reorganizacije EPS-a, kojim se predviđa promena pravne forme preduzeća u akcionarsko društvo. Nakon toga, predviđeno je da EPS promeni i svoj osnovni kapital koji će biti iskazan u akcijama.

Deo javnosti ovaj potez protumačio je kao korak ka privatizaciji javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije. I sam Aleksić uz objavljene fotografije dokumenta napisao je komentar „Spremaju ga“ dok je portal Nova S navela da se tansformacijom u akcionarsko društvo otvorio put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. 

„Vlada Srbije već je pripremila procenu imovine", navodi Nova.rs prema čijim saznanjima ceo postupak prelaska EPS-a u akcionarsko društvo trebalo bi da bude završen do januara 2023. godine.

Transformacija planirana 2013-2014

Sa druge strane, stručnjak za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt Željko Marković za Betu je rekao da cilj transformacije EPS-a u akcionarsko društvo nije privatizacija, već da možda jednog dana akcije budu na berzi ako to bude bude potrebno i da u nekim segmentima olakša poslovanje.

On je za Betu rekao da je ta transformacija bila planirana 2013-2014, kada je bio direktor u EPS-u, i podrazumeva da EPS kao akionarsko društvo u ovom trenutku bude zatvoreno društvo sa jedinim vlasnikom - državom i da se njegove akcije ne listiraju na berzi.

"Pokrenuta transformacija u EPS-u znači da će to javno preduzeće i dalje ostati zatvoreno akcionarsko društvo sa jedinim vlasnikom akcija, državom, a da ako jednog dana zatreba deo akcija može da se ponudi na prodaju preko berze", rekao je Marković.

On je istakao da praksa u Evropi pokazuje da je najbolja forma javnog preduzeća za proizvodnju struje da ostane u državnom vlasništvu zbog, kako je dodao, energetske bezbednosti.

Inače, ovo nije prvi put da se u javnosti spekuliše o potencijalnoj privatizaciji EPS-a. Sredinom juna list Danas preneo je saznanja da se u Vladi Srbije razmišlja o tri moguća modela privatizacije, a to su strateško partnerstvo, dokapitalizacija i javno privatno partnerstvo, što su resorno ministarstvo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovali.

Izvor: Insajder, Beta 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.