EU i dalje najveći spoljno-trgovinski partner Srbije…ali do kada? (VIDEO)

Srbija je, uz Belorusiju, jedina zemlja u Evropi koja, skoro godinu dana od početka rata u Ukrajini, nije uvela sankcije Rusiji. Uprkos tome, Evropska unija ostala je najveći spoljno-trgovinski partner Srbije.

„Ako vam je Nemačka prvi izvozni partner, prvi partner spoljnotrgovinski, ako Italija broj tri, znači Kina je na drugom mestu, ako po dve trećine spoljno-trgovinske razmene se odnosi samo na zemlje EU, ako najveći deo investicija, negde oko 63 odsto stranih direktnih investicija u proteklih 12 godina dolazi iz EU, onda jednostavno sa ekonomskog aspekta vi nemate drugo nego da politički reagujete u tom pravcu koji će dalje osnaživati vašu ekonomiju, a ne da je vežete za, da kažemo, neku drugu stranu koja se iscrpljuje direktno učešćem u ratu”, kaže ekonomista Saša Đogović.

Najznačajnija izvozna tržišta za proizvode iz Srbije u 2022. godini bila su, Nemačka, Italija, BiH, dok smo najviše uvozili iz Kine, Nemačke, Rusije i Italije. Ni rat, ni pritisci iz Evropske unije, nisu značajnije umanjili trgovinsku razmenu između Srbije i Rusije.

„Mi smo u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu vrednosno povećali izvoz u Rusiju, dakle privreda Srbije. S druge strane, pao je izvoz u Ukrajinu, razumljivo, ali i dalje je postojao. Pao je u odnosu na 2021, ali i dalje su firme izvozile tamo i dalje su naše firme uvozile iz Ukrajine i naravno uvozile iz Rusije. Međutim, u količinskom smislu, zato što imate da kažemo pre svega i taj faktor gubitka vrednosti evra, onda je taj rast saradnje s Rusijom manji kada govorimo količinski nego što je vrednosno, ali definitivno naše kompanije nisu odustale od tih tržišta“, objašnjava pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u PKS-u Bojan Stanić.

I u protekloj godini najviše stranih investicija stiglo nam je iz Evropske unije. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da se promeni.

„Ono što zabrinjava i što se šalju signali političkom vrhu u Srbiji jeste da bi moglo doći do zavrtanja slavina u smislu otklona investitora sa srpskog tržišta i eventualno odlaska pojedinih investitora sa ovog tržišta što bi značajno u negativnom smislu uticalo na privrednu dinamiku u ovoj zemlji i to je da kažemo osnova za donošenje odluka o uvođenju sankcija kada birate sada govorimo čisto ekonomski da li ćete da zadržite postojeći kurs svoje politike ili da ga menjate“, rekao je ekonomista Đogović.

Srbija je, kažu ekonomisti, do sada imala manevarski prostor za neuvođenje sankcija Rusiji. Međutim, taj prostor se smanjuje svakim novim danom rata u Ukrajini.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.