Završena šetnja na Tašmajdanu, protivnici Evroprajda se razišli

Šetnja u okviru Evroprajda 2022 završena je na Tašmajdanu, gde će večeras biti održan niz muzičkih koncerata. Protivnici Evroprajda koji su bili u blizini Ustavnog suda, gde je skup počeo, razišli su se nakon početka šetnje do Tašmajdana.

Foto: Srđan Ilić

Nekoliko hiljada pripadnika i simpatizera LGBT+ populacije krenulo je oko 17.30 u šetnju do stadiona Tašmajdan.

Policija je učesnike šetnje usmerila kraćom putanjom kroz park Tašmajdan, umesto Bulevarom kralja Aleksandra i Beogradskom ulicom, kako je bilo najavljeno.

europrajd europride euro prajd pride 2022 gremlin
Foto: Srđan Ilić

Na čelu kolone učesnici su nosili veliki transparent sa natpisima na srpskom i engleskom jeziku "Šetamo i šetaćemo" i amblemom duginih boja, kao i natpis "Europrajd 2022".

Bilčik: Suština je borba i nakon Evroprajda

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je suština da se borba za prava nastavi i nakon manifestacije Evroprajd.

On u svom obraćanju na početku šetnje rekao da se od sledeće nedelje mora nastaviti još jača borba Srbije na putu ka EU.

"LGBTI prava su ljudska prava, to je suština moderne, demokratske Evrope. Veoma sam srećan što Beograd danas može da pokaže evropski duh", istakao je Bilčik.

Kazao je da je velika vest što je Evroprajd održan i što se okupio veliki broj ljudi, uprkos kiši.

europrajd europride euro prajd pride 2022 gremlin
Goran Miletić i Vladimir Bilčik. Foto: Srđan Ilić

Miletić: Tu smo uprkos poteškoćama i zabranama

Koordinator Evroprajda Goran Miletić kazao je da su mnogi bili skeptični po pitanju održavanja manifestacije, ali da su danas tu uprkos poteškoćama i zabranama.

"Treba nam pravda, treba nam sloboda i treba nam jednakost", istakao je on.

Kazao je da su se danas okupili ispred Ustavnog suda jer imaju četiri zabrane ranijih skupova, kao i žalbu za ovogodišnji koja je ponovo odbijena.

Naglasio je da traže usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu.

"To tražimo i od suda i od države i ovom šetnjom pokazujemo da smo građani kao i svi drugi", rekao je Miletić.

Učesnici prajda ispred Ustavnog suda
Učesnici prajda ispred Ustavnog suda. Foto: Srđan Ilić.

Među okupljenima je bilo ima dosta stranaca i koji su nosili veliki broj zastava, među kojima su belgijska, grčka, švedska, finska, ukrajinska, kao i zastave EU i nekadašnje Jugoslavije.

Prisustvovali su i predstavnici LGBT organizacija iz Osla, Tbilisija, Valete, Ciriha, Harkova i drugih evropskih gradova.

europrajd europride euro prajd pride 2022 gremlin
Foto: Srđan Ilić

Manja grupa protivnika prajda pokušala je da se probije do učesnika kod Crkve Svetog Marka nakon početka šetnje. Učesnici u šetnji zastali su tada nakratko kod Crkve Svetog Marka, sa koje zvone zvona, a na čijem ulazu su se okupila sveštena lica Srpske pravoslavne crkve sa grupom vernika. Neki od učesnika prajda skandirali su: "Seks, seks, seks" prema okupljenima ispred crkve, ali su ubrzo nastavili šetnju.

Grupa policajaca u opremi za razbijanje demonstracija okružila je grupu protivnika Evroprajda koji su na stepenicama crkve.

Razišli se protivnici šetnje

Nekoliko desetina protivnika šetnje Evroprajda, koji su bili okupljeni u Beogradskoj ulici u blizini trase, razišli su se nakon što se kolona simpatizera i pripadnika LGBTI zajednice uputila ka Tašmajdanu.

Na mestu gde su bili okupljeni i dalje se nalazi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija, koji je postavio i žičanu ogradu. Protivnici šetnje se trenutno u manjim grupama kreću ka Hramu svetog Save.

Okupljanje učesnika prajda počelo je u 16 sati ispred Ustavnog suda. Okupljeni nose zastave i kišobrane duginih boja, a broj okupljenih iz minuta u minut raste. Oni su uz muziku igrali ispred suda, dok u centru Beograda pada jaka kiša.

U Bulevaru kralja Aleksandra ispred Ustavnog suda postavljen je kordon policije u opremi za razbijenje demonstracija, kao i stotinak metara dalje na drugoj strani te ulice.

Građani ispred Ustavnog suda pred početak šetnje na Evroprajdu
Građani ispred Ustavnog suda pred početak šetnje na Evroprajdu. Foto: Srđan Ilić.

Šest - sedam osoba sa malim krstovima i ikonama uspelo je oko 17 sati da uđe među ljude koji su došli na šetnju Evroprajda.

Oni su stali na već postavljenu LGBT zastavu, izgovorili kratku molitvu i pevali pesmu "Hriste Bože raspeti i sveti". Njih je posle nepunog minuta privatno obezbeđenje sklonilo sa zastave, a zatim udaljilo do prve ulazne tačke i kordona policije. Povređenih nije bilo.

Šesti dan Nedelje ponosa, koja je počela u ponedeljak, započet je incidentima. Policija je saopštila je do 15 časova u Beogradu privredena 31 osoba zbog remećenja javnog reda.

Protivnici Evroprajda i šetnje koja je najavljena za 17:30 okupljaju se na više lokacija u centru Beograda.

Policija i ograda ispred Ustavnog suda.
Policija i ograda ispred Ustavnog suda. Foto: Srđan Ilić.

Policija se sukobila sa grupom mladića u Bulevaru oslobođenja

Grupa protivnika održavanja šetnje sukobila se s policijom u Bulevaru oslobođenja, u blizini Hrama Svetog Save i bacala topovske udare i baklje. Policija je napadače uspela da potisne ka Autokomandi.

Na mesto incidenta došlo je pojačanje policije, nakon čega je uspostavljen red.

Protivnici Evroprajda u Beogradu.
Protivnici Evroprajda u Beogradu pale baklje. Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Nekoliko desetina protivnika šetnje u okviru Evroprajda okupilo se oko 16 časova kod Hrama svetog Save odakle su krenuli u šetnju ka Slaviji.

Kako su rekli reporteru agencije Beta, plan im je da se okupe u Resavskoj ulici, odnosno u blizini mesta gde u 17 časova treba da počne šetnja koju organizuju LGBT organizacije.

Sa njima se nalazi i grupa monahinja koje su navele da su se tu okupile jer smatraju da je Europrajd "atak na pravoslavlje". Grupu ne prati uniformisana policija ali se sa njima kreće više policajaca u civilu.

Organizatori Prajda najavili su da će okupljanje pred šetnju početi u 16 sati ispred Ustavnog suda, a da je kraj okupljanja i početak šetnje u 17.30. U 18.15 predviđen je ulazak na stadion Tašmajdan gde će koncert, prema najavama, trajati do dva sata ujutru.

Grupa od 30-ak građana koji se protive održavanju šetnje LGBT aktivista okupila se tokom prepodneva u blizini crkve Svetog Marka a po navodima medija, neki od njih flašama su gađali automobile ali i snimatelja televizije N1. Portal Nova preneo je da su dvojica učesnika tog skupa privedena zbog bacanja flaša na automobile i vređanja okupljenih novinara.

Prema nezvaničnoj proceni MUP Srbije, urađenoj u petak, u porodičnoj šetnji ekstremista i desničarskih organizacija okupiće se najmanje 10.000 ljudi, a gornja granica je procenjena između 15.000 i 20.0000 učesnika.

Evroprajdu će danas prisustvovati dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera, među njima i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Đozep Borelj, koji je, kako mediji izveštavaju, u Beograd doputovao u petak uveče.

Učešće su najavili i brojni ambasadori akreditovani u Srbiji. Zbog visokog rizika po bezbednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj od svih angažovanaih policajaca obezbeđivaće ovaj skup.

Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je da je posle više nedelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za 17.00 sati.

Kako navode u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

Upravni sud odbio je tužbu organizatora Evroprajda kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

Nakon saopštenja EPOA, ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je da MUP "još jednom upozorava sve da neće tolerisati nasilje" i da zakazanih šetnji ipak neće biti.

Jedan od organizatora "Evroprajda 2022" Goran Miletić izjavio je danas da će u 17 časova ispred Ustavnog suda Srbije biti održan protest pripadnika LGBT populacije, a da će posle toga biti organizovana šetnja do stadiona na Tašmajdanu gde će biti održan koncert. Miletić je rekao da je saopštenje MUP-a pogrešno protumačeno i da je šetnja odobrena.

Period od dve decenije, koliko je proteklo od održavanja prve Parade ponosa u Srbiji, nije bio dovoljan da održavanje ove manifestacije postane redovno i bez tenzija. Ipak, borba za prava LGBTIQA+ osoba, od prebijanja učesnika 2001, preko nekoliko godina pauze, stigla je do toga da Beograd bude prvi grad u ovom delu Evrope koji organizuje Evroprajd. Put je bio dug, a šetnja – uvek – neizvesna.

Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji bi danas izvršili napad na novinare koji izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

Saveti organizatora učesnicima Prajda

Ne pokušavajte da prilazite anti-prajd demostrantima, da debatujete sa njima, raspravljate se ili se svađate, jer možete da se dovedete u opasnost, jedan je od prvih saveta organizatora Evroprajda upućenih učesnicima današnje manifestacije.

Ostali saveti su da učesnici šetnje ne prilaze anti-LGBT demonstratorima i da se ne svađaju sa policijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Organizatori Evroprajda su savetovali učesnicima i da ukoliko na skup donose transparente ili zastave, da se postaraju da ih nose diskretno do početne tačke šetnje, te da bi posle nje bilo dobro da ih negde odlože.

Preporuka je i da učesnici skupa nose šal ili maramu za pokrivanje lica, u slučaju da policija mora da upotrebi suzavac.

Savet je i da očigledna odeća u vezi sa LGBT+ treba da bude pokrivena kada se učesnici šetnje kreću do i od mesta održavanja.

Organizatori su naveli i da će veliki tim volontera uvek biti prisutan na Evroprajd događajima, te da im se učesnici mogu obratiti ukoliko im zatreba pomoć, podrška ili ukoliko se, iz bilo kog razloga, ne osećaju bezbedno.

Izvor: Beta/FoNet/Tanjug/Insajder
 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.