Građani Crne Gore za dva dana biraju predsednika (VIDEO)

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori, koji se održava u nedelju, večeras u ponoć počinje izborna tišina. Kandidati su lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Jakov Milatović iz Pokreta “Evropa sada”. Između dva kruga bilo je sitnih incidenata, a analitičari ocenjuju da bi glasovi iz dijaspore mogli da budu presudni.

Foto: Srđan Ilić

U prvom krugu, aktuelni predsednik Milo Đukanović osvojio je 36, a Jakov Milatović 29 odsto glasova. Analitičari su mahom predviđali da će se u drugom krugu, sa Đukanovićem, naći lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić., ali je Milatović napravio iznenađujuće dobar rezultat, iako nije bio prvi izbor za predsedničkog kandidata čak ni u svojoj partiji. Daliborka Uljarević izvršna direktorka “Centra za građansko obrazovanje” za Marker kaže:

 “Jakov Milatović prvobitno nije bio planiran da bude kandidat ni od strane svoje partije, jednog novoformiranog i vanparlamentarnog pokreta Evropa sad. To je bio lider pokreta i bivši ministar finansija Milojko Spajić, a Jakov Milatović je računao na vrlo sigurnu funkciju (kadrovima se pokriva) gradonačelnika Podgorice, nakon dobrog rezultata tog pokreta. Kako su se stvari zakomplikovale u slučaju Spajića u dijelu gdje su se i zvanične vlasti Srbije uključile, arbitrirajući i dostavljajući dokumentaciju, koja je presudila da Dik donese, ja moram da naglasim, nezakonitu političku odluku da diskalifikuje Spajića, zbog dvojnog državljanstva. Tako je zapravo Milatović ušao u tu trku i tada se činilo da on samo spasava obraz Evropa sad u solidnoj poziciji, pred tada već izvjesno vanredne parlamentarne izbore.” 


Osim jedne kandidatkinje, svi ostali učesnici prvog kruga sada podržavaju Milatovića. Drugi krug predsedničkih izbora nije uobičajen u Crnoj Gori. Poslednji je bio 1997. godine, kada je protivkandidat Đukanoviću bio Momir Bulatović.

” Klima koja je formirana negdje je više u domenu da je ovo glasanje protiv Đukanovića, nego za Milatovića. Jer Milatović se vidi kao kandidat niza političkih subjekata, koje je okupilo samo to što su protiv Đukanovića. Vrlo je to heterogena grupacija po svim mogućim kriterijumima i nije za očekivati, da oni nakon predsedničkih izbora, ma kakav rezultat da ostvari, da oni djeluju harmonično, jer sve će svi zapravo biti protivnici na parlamentarnim izborima.” Rekla je Uljarević

Dok Milatović računa na glasove partija čiji kandidati nisu prošli prvi krug, Đukanović se uzda u dijasporu. Međutim, građani koji imaju parvo glasa, a žive van Crne Gore, ne mogu da glasaju u diplomatsko- konzularnim predstavništvima, već moraju da dođu u zemlju. Zbog toga su se prethodnih dana razmenjivale optužbe o tome da se vrši pritisak upravo na te glasače, a kritikovana je i crnogorska avio-kompanija da, kako se navodi, promenama termina letova, utiče na izborni proces. Daliborka Uljarović veruje da će nedelja, dan glasanja, biti jako važna za budućnost oba kandidata, ali i celokupnu političku klimu:

“Veliki su ulozi u pitanju i sa jedne i sa druge strane. Pri čemu je Milatovićeva pozicija opuštenija. Radi se o mladom čovjeku koji je prije tri godine ušao u politiku. On ako na ovim izborima bude drugi, to će isto biti jedna izvanredna pozicija i gledaće se koji je broj glasova generisao i sigurno će osnažiti svoj politički subjekt, da napravi jako dobar rezultat. Međutim, ako Đukanović bude bio drugi, on neće biti drugi, on će biti gubitnik.”

Kada je reč o zvaničnom Beogradu, oglasio se jedino ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji smatra da će odlučujući faktor u drugom krugu glasanja, biti Srbi.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.