Građani Turske u nedelju izlaze na drugi krug predsedničkih izbora (VIDEO)

Građani Turske u nedelju izlaze na drugi krug predsedničkih izbora; biraju između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - koji je osvojio 49,5 odsto i opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je dobio 45 procenata. Iako je opozicija očekivala bolje rezultate, nije isključeno da se posle 20 godina promeni vlast u Turskoj.

Izbori u Turskoj. Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Neka istraživanja javnog mnjenja predviđala su pobedu prozapadnog opozicionog kandidata, Kemala Kiličdaroglua, u prvom krugu izbora. Međutim, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i opozicioni kandidat Sinan Ogan, koji je treći po broju glasova u prvom krugu, ostvarili su bolje rezultate od očekivanih.

"Pokazalo se, kako sa Turskom vrlo često biva, da statistike nikad do kraja nisu pouzdane, da foto-finiš kampanje odrađuje posao i to se i ovog puta desilo. Ne bih konstatovao da je Erdogan u foto-finišu povratio biračko telo, mislim da je on tokom čitave kampanja veoma temeljno i stabilno gradio konstrukciju i održao biračko telo na okupu", kaže Vladimir Ajzenhamer sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

Dok se očekivalo da će Erdogan izgubiti veći deo glasača zbog ekonomske krize koja traje duže od pola decenije i reakcije države na posledice razornog zemljotresa u februaru - to se nije dogodilo. Zapravo, dobio je većinsku podršku u delovima zemlje koji su najviše stradali.

"Kada je zemljotres u pitanju birači iz pogođenih krajeva negde su ipak pružili šansu Erdoganu - kao nekome ko je pouzdan lider i ko Tursku vodi jednim utabanim kursom duže vreme - da on možda može da ispuni obećanje od godinu dana koliko je potrebno da obnovi te krajeve. Dok, ja mislim, preovladava strah kada je opozicija u pitanju da će se desiti potpuno suprotno ako opozicija krene u demontažu političkog sistema ovakvog kakvog ga je Erdogan napravio - da će onda zemljotres i njegove posledice pasti negde u zapećak njihovog interesovanja", objašnjava Ajzenhamer.

Posle prvog kruga izbora čekalo se da se vidi koga će podržati treći kandidat za predsednika, Sinan Ogan. Odlučio se za Erdogana.

"Ogan je neočekivano ispao balanser koji treba da odluči ishod izbora. Njegova ATA koalicija ga je ovlastila da bude predstavnik jednog desnog, poprilično ksenofobnog kursa koji je usmeren pre svega prema izbeglicama, pre svega sirijskih izbeglica kojih je četiri miliona. Ovaj diskurs je akumulisao podršku onih radikalno desno opredeljenih birača koji su bili nezadovoljni čak i Erdoganovom politikom, koji svoju politiku po mnogim pitanjima, pre svega po pitanju Kurda, okrenuo u desnom pravcu", dodaje Ajzenhamer.


Posle podrške Erdoganu, desničarska koalicija Sinana Ogana se podelila. Neke desničarske partije, koje su protiv izbeglica, sada podržavaju opozicionog kandidata, Kemala Kiličdaroglua.

"To je proizvelo sada i komičnu situaciju na turskoj političkoj sceni, gde i opozicioni kandidat sada podjednako vatreno govori desnim jezikom kada su u pitanju izbeglice. Tu se negde, oko desnice, krug i zatvorio", zaključuje Ajzenhamer.

Ukoliko u drugom krugu pobedi predsednik Redžet Tajip Erdogan, smatra sagovornik Markera, spoljni kurs Turske ostaće isti - nastaviće se saradnja i sa Istokom i sa Zapadom. S druge strane, raskid odnosa sa Rusijom, koji najavljuje opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, nije izvestan, zbog dubokih ekonomskih veza sa Moskvom.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.