Hapšenje u EPS-u: Šest osoba osumnjičeno za proneveru sedam i po miliona dolara (VIDEO)

Gotovo bilo koju godinu poslednjih decenija da ukucate uz Elektroprivredu Srbije, u Internet pretrazi pojaviće vam se neki tekst u vezi sa malverzacijama ili sumnjama na malverzacije u tom javnom preduzeću. Danas je saopšteno da je uhapšeno šest osoba, zbog sumnje da su zbog nezakonitosti u Termoelektrani Kostolac oštetili EPS za sedam i po miliona dolara. Uhapšenima je određen pritvor od 48 sati, posle čega će biti privedeni tužiocu. Među privedenima su i osobe zadužene za stručni nadzor, bivši direktori privatnih firmi koje su bile angažovane na projektima, ali i zaposleni u Kostolcu, koji posluje u okviru EPS-a. Iako se pravna forma tog zavisnog preduzeća menjala, direkcija EPS-a dužna je da kontroliše njihovo poslovanje.

TE Kostolac. Foto: Srđan Ilić

Nezavršene radove overili, potpisali i platili kao da su završeni. To je razlog zbog kojeg su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli šest osoba.

Mehanizam zloupotrebe može da se nasluti iz saopštenja policije, u kojem navode da su, pored zaposlenih u Kostolcu, privedeni bivši direktor beogradskog ogranka italijanske kompanije “Italiana Konstrukcioni”, koja je izvođač radova na izgradnji industrijske pruge, kao i bivši direktor lazarevačke firme “Bauvezen”, koja je bila podizvođač na tom poslu.

„Kako se sumnja, B. V. S., N. T. i Ž. M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane Kostolac „B“, navodi MUP u saopštenju.

Sve te fiktivne radove potom su, kako se sumnja, zaposleni u EPS-u pravdali i plaćali. Zloupotrebe su se dešavale u Kostolcu, kompleksu koji čine površinski kopovi i termoelektrana, a koji je deo EPS-a. Zbog toga su, uz optužbu za zloupotrebu službenog položaja, privedeni i zaposleni u Kostolcu, uključujući rukovodioca projekta, kao i odgovorno lice koje je bilo ovlašćeno da u ime EPS-a prati Ugovor o izgradnji. Pored njih, uhapšen je i zaposleni u Saobraćajnom institutu zadužen za nadzor radova.

„Pričinjena je šteta Javnom preduzeću EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara“, dodaje MUP.

Novac je obezbeđen iz kineskog kredita, a posao izgradnje, 2017-te, dobila je italijanska firma “Italiana Konstrukcioni” zajedno sa grupom domaćih ponuđača, na čelu sa firmom Bauvezen iz Lazarevca. Ta kompanija osnovana je 2007. i zvanično je u vlasništvu Borivoja Trifunovića. Danas je priveden njegov sin, koji je bio direktor firme do 2019. 

Kako pokazuje istraživanje Insajdera, firma Bauvezen poslednjih godina dobija sve više poslova od države, iako je dugo bila na crnoj listi Uprave za javne nabavke. Pored EPS-a, bila ih je angažovala Direkcija za izgradnju, Ministarstvo privrede, a na poslu sa Putevima Srbije državni revizor uočio je 2020-te nepravilnost u izgradnji obilaznog puta oko Zrenjanina, gde radovi nisu bili završeni u ugovorenom roku, niti su postojali podaci o istraživanju tržišta koji služe da se utvrdi da li je ugovorena cena – realna.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.