Ni nakon više od dva meseca bez reakcije nadležnih o spisku "botova" (VIDEO)

Ni više od dva meseca od kada je na društvenim mrežama objavljen spisak na kojem je više od 14 hiljada navodnih "bot“ naloga Srpske napredne stranke, nema reakcije nadležnih. Na tom spisku našla su se i imena pojedinih opštinskih odbornika zaposlenih u javnim preduzećima, ali i aktuelni državni sekretari.

Tagovi:

Foto: Insajder

Da li su među imenima na spisku SNS botova koji je objavljen pre više od dva meseca i oni koji dobijaju platu iz budžeta, odnosno koje plaćaju svi građani Srbije da u toku radnog vremena sa lažnih naloga optužuju svakoga ko im zasmeta ili zastupaju interese stranke, nadležne institucije ne proveravaju – bar ne zvanično.

"Imamo više zapravo državnih organa koji bi trebalo da reaguju da se ovo ispita jer ovo nije pitanje samo ličnih prava tih pojedinaca koji su se našli na spisku, već trošenje sredstava iz javnih finansija. Da li građani Srbije plaćaju stranački aktivizam ljudi koji bi trebalo da rade u javnim preduzećima - to je pitanje za Inspekciju rada, za Državnu revizorsku instituciju pa i za Javno tužilaštvo na kraju krajeva", objašnjava za Marker Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal nije odgovorilo na pitanje Insajdera da li proverava objavljeni spisak botova. To nije učinila ni Inspekcija rada ali jeste Državna revizorska institucija. 

U odgovoru navode – ne postupaju po prijavama i predstavkama već po ranije utvrđenom i usvojenom planu. Po tom planu, kako se vidi iz odgovora Insajderu, Revizor je ispitivao ili još ispituje i preduzeće Vlasinske elektrane – "Đerdap usluge“ čija je bivša zaposlena Jovana Brajović iz Surdulice tvrdila da je po nalogu dvojice državnih funkcionera SNS-a iz tog mesta radila kao bot, da bi dobila posao u tom preuzeću. Epilog međutim nije poznat.

 "U vezi sa objavljivanjem tvrdnji gospođe Brajović, imajući u vidu period njihovog objavljivanja (jul 2023) ukazujemo da se programom revizije određuju subjekti revizije, predmet, obim i vrsta revizije i odlučuje se o vremenu početka i trajanja revizije. Program revizije čuva se kao poverljiv do isteka kalendarske godine na koju se odnosi", navodi se u  odgovoru Državne revizorske institucije Insajderu.


Objavljivanjem spiska sa imenima i prezimenima osoba za koje se navodi da se kriju iza bot naloga, na društvenim mrežama krenuo je otvoreni lov na SNS botove. 

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti tada je rekao za Insajder da, imajući u vidu da je spisak objavilo fizičko lice, nadležnost Poverenika ne postoji. 

Stigao je odgovor vladajuće stranke - kampanja "I ja sam bot“ u koju se uključio i državni vrh - deleći fotografiju sa mladim, nasmejanim ljudima koji jedu sendvič.

"Ali u situaciji kad mi svi znamo da su to organizovane kampanje gde se državni novac zloupotrebljava, onda mi šaljemo poruku da zapravo u političkoj utakmici, ništa nije sveto i ništa nije podložno nikakvim sankcijama, šaljemo poruku da je država resurs jedne partije", objašnjava sociolog Dalibor Petrović.

Još jedna institucija čiji je zadatak da prati i ispituje da li se državni resursi zloupotrebljavaju jeste i Agencija za sprečavanje korupcije. I u njoj međutim bez odgovara na pitanja Insajdera da li su pokrenuli kontrolu povodom spornih spiskova botova.

 Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.