Insajder Debata: Košta mržnja, ne košta sama Parada

Glavno pitanje proteklih nekoliko nedelja je da li će se održati Evroprajd u Beogradu. Ministarstvo unutrašnjih poslova je 96 sati pre ovog događaja donelo odluku da zabrani šetnju iz bezbednosnih razloga. Sa druge strane, organizatori najavljuju da će šetnje svakako biti.

Organizatori su danas podneli i tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog zabranjene šetnje 17. septembra.

Gostujući večeras u emisiji „Insajder Debata“ Marko Mihailović, ispred organizacionog odbora Evroprajda, izjavio je da se LGBT+ zajednica već više od dvadeset godina obraća institucijama Republike Srbije ali da ih one apsolutno ignorišu.

„To je razlog zašto Prajd mora da se desi, jer se mi preko 20 godina obraćamo institucijama koje apsolutno ignorišu sve naše molbe, podneske, predloge, pozive za razgovor. Apsolutno svaki oblik ukazivanja na fundamentalne probleme i životne probleme koje imamo ne daju nikakva rešenja osim nekih deklaracija podrške koje ne znače ništa i ne donose nikakve konkretne rezultate“, naglasio je Mihailović.

Na pitanje autorke i voditeljke emisije Suzane Trninić kako komentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da, i pored zabrane ministarstva unutrašnjih poslova, „vama niko ne može da zabrani da šetate“, on između ostalog kaže da se oseća poraženo.

„Pre tri godine kada smo aplicirali da budemo domaćini ove manifestacije ideja nam je bila prosto da napravimo jednu priliku da naša zemlja pošalje neku pozitivnu poruku u svet. Da pokažemo da će naša Vlada uraditi sve. Da njima damo mali podsticaj da se probude i da nešto urade za sopstvene građane i građanke, a pretvorilo se u jedan značajni regres u jedno skandalozno ponašanje, u jedne skandalozne odluke, u sramotu. Ne znam čega me je više sramota. Posebno me je sramota što predstavnici Vlada drugih zemalja treba moju zemlju da podsećaju da poštuje sopstveni ustav. Je ne znam da li je iko ikada dao ostavku iz Vlade Srbije u poslednjih pet, šest godina, ali ovo je situacija za ostavke mnogih ljudi, posebno policije“, pojašnjava predstavnik organizacionog odbora Evroprajda.

Mihailović se takođe zapitao i šta radi Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić. 

„Zašto mi imamo izbore. Zašto imamo izabrane predstavnike vlasti, gde tu stoji odgovornost, šta rade institucije, gde je Gordana Čomić ministarka za ljudska i manjinska prava koja je isparila u nekoliko poslednjih nedelja da bi se pojavila i htela da izbegne odgovore na pitanja što ništa nije rekla 'pa moj stav je stav Vlade', a stav Vlade je bio da se Prajd zabranjuje. Mislim potpuni skandal“, zaključio je Mihailović. 

Srpski pokret Dveri: Protiv smo Evroprajda zato što se iza ove manifestacije krije nešto sasvim drugo

Sa druge strane Ivana Stojanović iz Srpskog pokreta Dveri smatra da Evroprajd ne treba da se održi iz više razloga.

„Protiv smo zato što se iza ove manifestacije krije nešto sasvim drugo. To je zahtev za legalizovanje istopolnih brakova, za usvajanje dece, transrodna ideologija koja se nameće našoj deci, gde smo imali nekoliko udžbenika biologije, istorije gde se maloletnoj deci u osmom razredu nameće transrodna ideologija, ideologija koja nije naučno utemeljena. Roditelje niko nije pitao za to. Prema članu 43. Ustava Republike Srbije roditelji imaju pravo da vaspitavaju svoju decu u duhu svojih moralnih i verskih opredeljenja. To je na taj način prekršeno. Zatim rodna ideologija iza koje ide promena pola“, istakla je Stojanović

Profesorka sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union: Građani Srbije žive u jednom apsurdu

Profesor doktor Violeta Beširević sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union gostujući večeras u emisiji „Insajder Debata“ istakla je da građani Srbije žive u jednom apsurdu.

„Sa jedne strane. O našim pravima, o primeni Ustava, o zaštiti naših prava, o donošenju zakona koji se tiču prosvete, zdravstva, kulture, poljoprivrede svih aspekata života na čelu Vlade koja predlaže te zakone nalazi se osoba koja je pripadnica LGBT populacije. A mi danas raspravljamo da neko ko je isto tako pripadnik LGBT populacije u toj istoj Srbiji ne sme da izađe na ulicu i da prošeta svojim gradom. Znači to je jedan neverovatni apsurd“, pojašnjava profesorka. 

Beširević konstatuje i da je država Srbija zabranom Evroprajda prekršila niz ustavnih odredbi od prava na ljudsko dostojanstvo do prava na slobodno okupljanje.

„U ovom trenutku najugroženija su prava pripadnika LGBT populacije i to njihovo osnovno pravo na poštovanje ljudskog dostojanstva. Dakle to je najugroženije pravo, što se njima negira da su jednaki sa svima nama“, naglašava profesorka sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union

Ona poziva Upravni sud da radi svoj posao i smatra da nije sigurna da će odluka o zabrani ostati na snazi. Upozorava i na još jedan problem.

„Nama je nametnuto da je osnovna funkcija države da zaštiti teritorijalni integritet i to nam se nametnulo poslednjih 10 ili 12 godina i zato je to tako. Zato što u fokusu vlasti nije zaštita prava. Znači država postoji zbog nas, ne postoji zbog teritorije. To se kod nas okrenulo. I kao što smo svi bili svedoci poslednja dva dana zaštita teritorijalnog integriteta je podignuta na najviši nivo. To je problem“, zaključuje  Beširević

Beogradski centar za bezbednosnu politiku: Ne koštaju slobode, mržnja košta

Gostujući večeras u emisiji „Insajder Debata“ Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je glavni razlog zašto je došlo do zabrane Evroprajda jer „ne koštaju slobode, mržnja košta“.

 „Meni kao građaninu Srbije je jako bitno da kada neka grupa ljudi, ko god ona bila, oseća da je ugrožena, želi da izađe na ulicu da kaže e ovo su naši problemi sa kojima se suočavamo. Imamo pravio na slobodno okupljanje koje je povezano sa pravom na slobodu izražavanja. Dakle to su dva neraskidivo povezana prava i kada neko kaže ne ne možete, ne damo vam, ukinućemo vas, zabranićemo vas. Koji god da je zahtev te grupe ja kao građanin želim da pokažem solidarnost i da kažem ja ću doći i braniću vaše pravo da kažete“, istakao je Elek.

„Ja mislim da je ključno pitanje da li smo mi u subotu spremni da dođemo i da stanemo uz naše sugrađane kojima je to pravo uskraćeno“ dodao je predstavnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

 Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.