Insajder debata – svi saglasni da Beogradu treba metro ali ne i kojim rutama on treba da ide

Beogradu je metro neophodan – saglasni su sagovornici u Insajder debati. Kakav metro i u kom pravcu on treba da ide međutim nema jedinstvenog stava. Dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić smatra da će sadašnji projekat sa najavljenim rutama unaprediti saobraćaj u gradu, predstavnik Ne davimo Beograd Zoran Bukvić ocenio je da ovaj predlog ne rešava probleme zagađenja i skraćenja vremena provedenog u saobraćaju. Ipak, profesor doktor Slaven Tica, šef katedre za transport putnika Saobraćajnog fakulteta, naglašava – nijedan metro u svetu nije sagrađen bez kohezije transportne politike, finansijske i strukovne podrške.

Profesor Tica, reagujući na kritikuju da predložene rute ne povezuju ključne tačke u gradu, poput Vukovog spomenika ili Kliničkog centra, rekao je da se metro ne sme posmatrati izolovano.

„Nijedan grad ne može sebi dozvoliti da gardnju metroa posmatra izolovano već zajedno sa tramvajem, autobusom, svim ostalim raspoloživim vidovima saobraćaja. To je osnovni postulat programiranja saobraćajnog sistema, a sadašnji projekat metroa sa svim pratećim dokumentima, je primer izbalansiranog šinskog sistema“, dodao je Tica dodajući da su te tačke kroz koje ne prolazi metro povezane sa tramvajem ili BG vozom.

Dragomir Lukić inženjer saobraćaja naglasio je da je ista francuska kompanija, koju je Grad angažovao da pomogne pri projektovanju metroa 2012. i 2019. dala potpuno različite predloge.

„Oni pišu svoje projekte na osnovu podataka koje im dostavlja Grad Beograd, odnosno Direkcija i jako je zanimljivo da tamo piše da u Makiškom polju živi 33 hiljada stanovnika na primer. Takođe, u prošlom projektu iz 2012. bilo su predviđene presedačke stanice ali ih sada nema“, istakao je Lukić u Insajder debati.

On je upitao zašto je 2012. bilo predviđeno da se gradi dvocevni tunel za metro, a sada je predviđen jednocevni.

„Jednocevni tuneli su zabranjeni da se grade u Americi“, dodao je Lukić, a profesor Slaven Tica dodao da je to do pola tačno.

„Fali da se kaže da taj standard predviđa da može jednocevni tunel ukoliko se , pa kaže, u jednocevnom grade evakuacioni šahtovi ili šta već“, istakao je Tica, a na pitanje koji je metro bezbedniji – dvocevni ili jednocevni, rekao „oba su bezbedna, a dvocevni je bezbedniji“.

Predstavnik Ne davimo Beograd Zoran Bukvić ocenio je da ovakav metro kakav se predlaže nema svoju svrhu.

„Ovaj predlog metroa koji gospodin Vesić brani, on neće suštinski rešiti probleme građana što se tiče vremena provedenog u saobraćaju. Metro koji prolazi kroz neka nova luksuzna nasilja kao što su Beograd na vodi šalje poruku kao da želimo da razvijemo neka nova naselja, a ne da razmišljamo o trenutnim problemima beograđana“ , dodao je Bukvić. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izneo je podatak da su trenutno najopterećenije tačke za saobraćajne gužve ona kod Sajma, zatim ulica Despota Stefana, Brankov most, Višnjička ulica pa i predeo kod Pravnog fakulteta.

Govoreći o trenutnom javnom prevozu, profesor saobaćajnog fakulteta Slaven Tica rekao je da se trenutno u Beogradu 12 posto građana koristi tramvaj, oko 8 posto trolejbus i svi ostali autobus.


Zašto metro ne prolazi pored Kliničkog centra? 

Odgovarajući na pitanje predstavnika Ne davimo Beograd Zorana Bukvića zašto metro ne prolazi pored Kliničkog centra kada je to slučaj u brojnim gradovima u kojima se podstiče da u zdravstvene centre građani idu javnim prevozom, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da bi takvom devijacijom ka Kliničkom centru bile ukinute dve predviđene stanice.

„Zbog toga će postojati 300 metara pokretnih stepenica od metro stanice Mostar do Kliničkog centra, a i treća linija predviđa i stanicu u Resavskoj ulici, što je takođe blizu Kliničkog centra“, dodao je Vesić.

Ogovarajući na pitanje zbog čega je sada metro duplo skuplji od onog najavljivanog 2012, Vesić je rekao da je sadašnja cena jedina realna jer su cene iznošene tada bile na osnovu idejnih rešenja i crteža, a sada je izračunata na osnovu projekta. 

„Što se tiče same cene, metro nigde nije jeftin. Cena beogradskog metroa je u proseku cena sa cenom koliko se gradi po svetu“, istakao je zamenik gradonačelnika Vesić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.