Insajder Debata: U ministarstvu očekuju normalizaciju tržišta mleka dok proizvođači zbog loših uslova kolju krave

Građani Srbije prošle nedelje su mogli da primete prazne rafove u prodvanicama, na kojima se inače nalazilo mleko. Dok iz Ministarstva poljoprivrede odbacuju tvrdnje da je reč o nestašici, te očekuju da će se tražište mleka samoregulisati u narednim danama, proizvođači naglašavaju da mleka zapravo nema i da mlekari zbog loših uslova kolju krave.

Ministarstvo: Utvrđujemo ko je izazvao poremećaj tržišta mleka

Tomislav Topalović iz Ministarstva poljoprivrede u emisiji „Insajder Debata"  izjavio je da je prošle nedelje došlo do poremećaja tržišta mleka i da se ne može govoriti o nestašici kada drugih mlečnih proizvoda ima.

„A zašto se desio poremećaj na tržištu - to još utvrđujemo. Ne možemo reći da je nestalo krava i mleka, već da se neki poremećaj desio. Ko ga je i zašto izazvao, to upravo utvrđujemo", rekao je Topalović.

Topalović je naveo da je sličnih nestašica bilo i na početku pandemije korona virusa 2020. godine, kada na rafovima nije bilo kvasca i brašna, i da je to izazvalo paniku kod dela građana ali da je taj problem ipak ubrzo rešen.

„Mleka će u narednom periodu biti na rafovima. Ja očekujem u narednih par dana", istakao je on.

Proizvođač mleka: Mleka nema, upozoravali smo i pre četiri godine

Vlasnik farme krava i proizvođač mleka Dejan Trajković izjavio je da mleka nema, da je na tržištu u Srbiji nastupila nestašica, a da su proizvođači "poklali krave".

„To je činjenica. To nisam ja izmislio, pogotovo što ja radim taj posao i poznajem ljude koji se bave ovim poslom", rekao je on.

Trajković je naveo da je ova grana privrede sistemski uništavana godinama i dodao da je problem nestašice mleka star četiri godine, od kada i proizvođači upozoravaju na to, ali da se taj problem do sada "prikrivao" uvozom.

„Imate podatke kad smo izlazili u javnost i apelovali na državu da prekine sa uvozom mleka, mleka u prahu i sireva koji su dolazili po bagatelnim cenama i popunjavali rafove pa su ih ljudi i imali u izobilju", naglasio je Trajković.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta: Srbija će ove godine imati najveći pad u broju muznih krava

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Denis Kučević izjavio je da će Srbija ove godine imati najveći pad u broju muznih krava, čime će biti nastavljen trend opadanja broja grla koji traje 15 godina.

„Godišnje imamo od pet do šest odsto manje muznih krava u odnosu na trenutno brojno stanje. To znači da ćemo sledeće godine imati od 150.000.000 do 200.000.000 litara mleka manje u Srbiji", naglasio je Kučević.

Agroekonomista: Između dva popisa poljoprivrede prepolovljen broj muznih krava u Srbiji

Agroekonomista Milan Prostran izjavio je da je u Srbiji, između dva popisa poljoprivrede 1960. i 2012. godine, prepolovljen broj goveda.

Prostran je to nazvao crvenom linijom koje je pređena i dodao da je 1960. u Srbiji bilo dva miliona goveda, a 2012. tek 900.000.

Profesor Ekonomskog fakulteta: Očekivana nestašica svake robe kojoj država ograniči cenu

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Goran Petković izjavio je da je očekivana nestašica svake robe kojoj država ograniči cenu.

„Niko ne voli da podiže cene, kad god podignete cene teško prodajete. Kad podignu cene, bilo proizvođači bilo trgovci, to je zato što moraju. Ako im neko ne da da podignu cene, oni onda više nemaju interes da prodaju", naveo je Petković.

Petković je ocenio da je država, umesto što je ograničavala cenu mleka, trebalo da uvede druge mere.

„Ako će se cene podići, a hoće iz različitih ekonomskih razloga, onda država mora da zna ko će da bude ugrožen i da pomogne tim građanima. Ako će poremećaj na tržištu ugroziti neke proizvođače, onda treba uputiti pomoć tim proizvođačima", naglasio je Petković.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.