Bilčik za Insajder Intervju: U Srbiji duh prošlosti otežava odluke o budućnosti

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u emisiji Insajder Intervju da je u Srbiji duh prošlosti toliko prisutan da u velikoj meri otežava odluke o budućnosti.

Vladimir Bilčik u Insajder Intervjuu

„Budućnost Srbije, ako će biti evropska i pozitivna, ne može da bude zasnovana na duhu onoga što se desilo 1999. godine. Milošević je bio političar koji je doveo do potpune izolacije Srbije u svetu. Ja se nadam da će današnja generacija političara u Srbiji, a tvrde da žele da rade na evropskoj budućnosti Srbije, shvatiti da je potrebno doneti neke teške odluke. Da se suoče sa prošlošću da bi išli u budućnost. Ja znam da je to u njihovim rukama, jednostavno prenosim poruku.To je nešto što smo i mi morali da uradimo u drugim zemljama Evrope. Ništa tu nema izuzetno u vezi sa Srbijom u tom smislu. I mi smo morali da donesemo teške odluke širom Evrope kako bi evropska budućnost bila funkcionalna za narode Evrope. Ja želim da Srbija bude deo toga“, objasnio je Bilčik.

„Pozivi na obostrano priznanje u ovom trenutku nisu politički korisni“

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju odgovarajući na pitanje o izveštaju Evropske unije u kojem se po prvi put pominje bilateralno priznanje između Srbije i Kosova kaže da misli „da ti pozivi na obostrano priznanje u ovom trenutku nisu politički korisni“.

„Kao stalni izvestilac moram da kažem da mi nije bilo drago zbog činjenice da je uvrštena ta rečenica o obostranom međusobnom priznanju. Mislim da ona nije korisna. Istovremeno, ubeđen sam da je jedini način da Srbija nastavi sa svojim evropskim putem, a u pravcu boljih odnosa u regionu, da postoji dijalog Beograda i Prištine koji se nastavlja“, naglasio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Sa druge strane Bilčik naglašava da tek predstoje „teške odluke“ za Srbiju i Srbe na Kosovu.

„Ako je Srbija već izabrala Evropski put onda treba da poštuje evropska pravila“

Kad je reč o uvođenju sankcija Rusiji, Bilčik kaže da „ako je Srbija već izabrala evropski put, onda treba da poštuje evropska pravila“.

 „Radi se o tome da je Srbija napravila opredeljenje da poštuje evropska pravila, ali ono što se desilo prethodnih meseci je da je spoljna i bezbednosna politika Srbije, odnosno njeno usklađivanje sa evropskom palo na niži nivo u odnosu na ono što je bila situacija pre ruskog napada na Ukrajinu. Mi pozivamo Srbiju da radi zajedno sa nama i da se uskladi sa sankcijama. Srbija je jedina zemlja, ozbiljni kandidat za Evropsku uniju, koja to nije uradila. Jedina zemlja koja se po tome izdvaja u regionu i jedina zemlja u Evropi pored Belorusije koja je na tom stavu“, naglasio je slovački političar.

Vladimir Bilčik se osvrnuo i na zvaničnu posetu ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina, Rusiji.

„Svi smo mi u Evropskoj uniji primetili posetu Aleksandra Vulina Rusiji. Mnogi od nas nisu razumeli zašto ministar unutrašnjih poslova Srbije ide na sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije. To je poseta koja se desila u jedno teško vreme, u teškom trenutku da bismo mi to u Evropskoj uniji mogli politički da razumemo. U vreme kada Rusija nastavlja sa napadima u Ukrajini“, istakao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Na konstataciju autora i voditelja emisije Insajder Intervju da je teško očekivati da Srbija uvede sankcije Rusiji između ostalog i zbog toga što 100 odsto zavisi od ruskog gasa, Bilčik kaže da je Unija spremna da pomogne Srbiji po tom pitanju.

„Mislim da ako je Srbija već odlučila da ide u pravcu Evropske unije, važno je da Srbija nađe način uz našu pomoć i mi smo spremni da pomognemo da postane manje zavisna od Rusije kada je reč o prirodnom gasu. Naravno neke stvari će potrajati ali uključili smo Srbiju u zajedničke nabavke prirodnog gasa. Ono što se mora završiti i tu nam opet treba pomoć naših Bugarskih prijatelja je interkonektor koji može da dovede gas u Srbiju i iz drugih izvora“, rekao je Bilčik.  

„Pravna država je ključna stvar na putu ka članstvu u Evropskoj uniji“

Bilčik je prokomentarisao i stanje vladavine prava u Srbiji rekavši da je to „proces na kojem konstantno mora da se radi".

„Pravna država, odnosno vladavina prava, je ključna stvar i povezana je sa isplatom evropskih sredstava. Kako mi možemo da pošaljemo velike sume novca zemljama gde postoje veliki problemi sa vladavinom prava. Ja kažem Srbija je napravila veliki napredak ali je i veliki posao pred njom“, objašnjava Bilčik.

U nastavku razgovora, Bilčik je osudio javne napade političara na sudije i novinare odnosno medije.

„Javni napadi političara na sudije, na institucije pravosudnog sistema, na novinare, na medije koji su inače kičma funkcionalne demokratije, dakle pravosuđe i medije (doveli su do toga da) danas predlažemo u EU novi zakon o medijima i nadam se da će to inspirisati i napredak Srbije na medijskom segmentu. Ti napadi su neprihvatljivi. Ubeđen sam da političari ne smeju da pritiskaju i ne sme biti napada na sudije na tužioce koji rade u skladu sa vladavinom prava“, zaključio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

„Bez rešenja barem jednog od nerešenih slučajeva ubijenih novinara novinari se neće osećati bezbedno i slobodno“

On se osvrnuo i na stanje medijske scene u Srbiji rekavši da se nada da će u najskorijem mogućem trenutku biti razrešena sva ubistva novinara u Srbiji i naglasio značaj medijskih sloboda.

„Sloboda medija jeste jedno od ključnih pitanja. To važi kako za javni servis tako i za javne medije. Moramo da imamo veću jasnoću što se tiče vlasničke strukture medija, jer mediji moraju da budu takvi da novinari mogu da rade slobodno, kao novonari a ne kao politički agenti. Tu predstoji veliki posao“, 

Evropski parlamentarac izrazio je zabrinutost zbog toga što kada dođu zvaničnici Evropske unije u Beograd onda se čuju vrlo pozitivne poruke o Evropskoj uniji, ali da sa druge strane, u javnoj sferi ima dosta poruka protiv EU.

„Srbija prvo mora da nastavi reforme - reforme vladavine prava, u oblasti demokratije, strukturne i ekonomske reforme posebno u ova teška vremena kada imamo rastuće cene, inflaciju. Cene energenata rastu i ja se nadam da će Srbija imati Vladu što je pre moguće, jer da bi ste imali reforme potrebna je funkcionalna Vlada i funkcionalni Parlament“ zaključio je Bilčik.

„Evoprajd je jednostavno deo evropskog duha, evropskih vrednosti“

Vladimir Bilčik se gostujuću u emisiji Insajder Intervju u razgovoru sa Jugoslavom Ćosićem osvrnuo i na nedavno održani Evroprajd u Beogradu rekavši da je Evroprajd jednostavno deo evropskog duha i vrednosti. 

„Nije bio jednostavan proces da dođemo do šetnje na Evroprajdu, ali želim da javno kažem da su Vlada i premijerka Brnabić odigrali ključnu ulogu da dođe do Evroprajda. Znam da njen položaj nije bio jednostavan, ali na kraju krajeva održana je Parada, odnosno šetnja za sve one koji su želeli da dođu i šetaju. Šetnja je bila zakonita i to je ono što je pozitivno“, istakao je Bilčik.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da mu je izuzetno drago što je na kraju Srbija ispunila ono što je obećala i što se održao Prajd. 

„Mislim da bi bila grehota da se on nije održao. Možda možemo izvući određene pouke iz toga, ali je istovremeno važno da deo tog pozitivnog duha koji sam osetio kada sam bio na okupljanju i za vreme šetnje , da se taj pozitivni duh ovde oseti i da ostane narednih dana i nedelja“, zaključio je Bilčik.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.