Insajder otkriva: Ministarstvo za brigu o porodici dalo 630.000 evra nepoznatim udruženjima

Devet organizacija i udruženja kojima je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju odobrilo najviše sredstva za podršku projektima za poboljšanje socijalnog položaja žena i sprečavanje porodičnog nasilja osnovano je neposredno pre raspisivanja konkursa i to preregistracijom već postojećih udruženja koja godinama pre toga nisu ni bila aktivna, pokazalo je istraživanje Insajdera.

Zanimljivo je da su sva udruženja prilikom preregistracije sedišta prebacila u Beograd, promenila zastupnike i oblast delovanja. 

Kako bi ispunili uslove konkursa u svojim statutima kao ciljeve sada navode socijalnu sigurnost žena i prevenciju nasilja a do tada su se bavili zaštitom Roma, radnika, osoba sa invaliditetom, promocijom sporta i kulture.  

Na pitanje Insajdera koje reference imaju udruženja koja su dobila najviše novca, iz Ministarstva za brigu o porodici navode da svi mogu da se prijave a da su kriterijumi striktni.

„Kriterijumi su striktni i izuzetno jasno definisani i ne postoji mogućnost da bilo ko, ko nema odgovarajuće kapacitete, znanje i iskustvo iz navedenih oblasti, može da dođe do sredstava opredeljenih za tu namenu“, navodi se u odgovoru Ministarstva.


Tajanstvene NVO registrovane u zgradi u kojoj se nalazi i PKS

Ipak, nijedna od organizacija koja je dobila milionske iznose na konkursu Ministarstva za brigu o porodici nema sajt niti se mogu naći informacije o organizovanju događaja ili sprovođenju projekata u vezi sa zaštitom žena. 

Čak četiri organizacije koje su nastale neposredno pre raspisivanja konkursa izmenom statuta i rukovodstva nekih drugih udruženja, sada su registrovane na istoj adresi – Terazije 23/ 207. Na prijavljenoj adresi, u zgradi u kojoj se nalazi i Privredna komore Srbije, navode da nikada nisu čuli za te organizacije, niti primili poštu na njihovo ime. 

Ovim organizacijama Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je preko 630 hiljada evra. Za razliku od njih, za udruženja koja imaju zvanične internet prezentacije i koje se godinama bave pitanjima položaja žena opredeljeno je višestruko manje novca, ukupno oko 150 hiljada evra. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.