Insajder serijal: PIO fond - Svačiji i ničiji (VIDEO)

Penzioni fond Srbije (Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje - PIO) trenutno u vlasništvu ima 243 poslovne zgrade i objekta širom Srbije, procenjene vrednosti od 64 miliona evra. Reforma koja je u PIO fondu planirana 2011, a koja je imala za cilj da Fond počne da zarađuje od svojih ulaganja u nekretnine - nikada nije sprovedena.

Foto: Insajder

Ambicije predstavnika vlasti od 2005. godine do danas da privatizuju najvredniju imovinu penzijskog fonda, dovela je 2014. godine i do promena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je izmenjen Upravni odbor Fonda. Od tada, većinu u njemu umesto predstavnika poslodavaca, zaposlenih i penzionera čine predstavnici koje imenuje Vlada Srbije. Tako je umesto ranije politike Fonda da se imovina stavi u funkciju ostvarivanja prihoda, započela njena rasprodaja.   

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u vreme pune zaposlenosti, penzioni fond raspolagao je viškom novca koji je ulagao i u izgradnju banjskih objekata, poslovnih zgrada, infrastrukturu, ali i brojne fabrike.

Ko koristi poslovne prostorije Fonda, koliko kvadrata je izdato i koliko po tom osnovu Fond zarađuje - pitanja  su na koja PIO fond odbija da odgovori i nakon žalbe Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja. U dopisu Insajderu, PIO fond navodi da je  takav zahtev nerazuman jer se traži preveliki broj informacija.

Kako je došlo do rasprodaje imovine PIO fonda, i ko i kako već decenijama rukovodi Fondom koji finansiraju građani tokom čitavog radnog veka - tema je Insajder serijala ”PIO fond - Svačiji i ničiji“.

Prva epizoda emitovana je večeras na Insajder televiziji.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.