Inspekcija rada posle nadzora u fabrici Leoni: Sve u skladu sa odredbama Zakona o radu (VIDEO)

Inspekcija za rad, Ministarstva rada, sprovela je vanredni nadzor u fabrici Leoni u Kraljevu, gde je radnica pala u hali, pa preminula nekoliko dana kasnije. Zaključak je da je poslodavac poštovao sve zakonom propisane standarde.

Fabrika Leoni. Foto: Insajder

Uzrok smrti 48-godišnje radnice fabrike Leoni Danke Ranković još nije do kraja razjašnjen. Činjenice koje niko ne osporava jesu da je 21. februara pala u fabričkoj hali, zbrinuta u ambulanti u krugu fabrike, upućena u bolnicu, puštena na kućno lečenje i preminula 25. februara.


Za sada nema odgovora na pitanje da li je pad imao veze sa smrtnim ishodom. U odgovoru Insajderu iz Ministarstva rada navode da su inspektori izvršili nadzor 23. februara, potom 2. i 3. marta.

„Poslodavac je organizovao proces rada u tri smene, izvršena je preraspodela radnog vremena, a uveden je i prekovremeni rad, sve u skladu sa odredbama Zakona o radu. Poslodavac zaposlenima isplaćuje redovno zarade i vodi evidenciju isplaćenih zarada.“

Iz Inspekcije napominju da u fabrici ne postoji fabrički doktor, već ambulanta Doma Zdravlja Kraljevo. Podsetimo, anonimni radnici tvrdili su da niko ne može kod izabranog lekara u Domu zdravlja. U fabrici Leoni, specijalizovanoj za izradu kablova za velike automobilske kompanije, u Srbiji radi 14.000 ljudi. Aktivna su dva sindikata –Nezavisnost i Sloga. U oba sindikata apeluju da se o uzrocima srmti ne spekuliše.

Željko Veselinović iz sindiakta Sloga u razgovoru za Marker kaže da Leoni poštuje minimum radničkih prava kao kompanija koja dolazi iz jedne evropske zemlje – Nemačke.

„Međutim, to što oni poštuju, to je onaj minimum zakona. Naš Zakon o radu je prosto takav kakav jeste - loš. Zato smo i podneli Skupštini na usvajanje predlog novog zakona o radu. Dakle, postojeći zakon je loš, ali ga oni poštuju i niko ne može da kaže da Leoni ne poštuje zakon“, kaže Veselinović.

U slučaju smrti radnice Leonija jedno od spornih pitanja koje se čulo u javnosti je to da li je pala zbog iscrpljenosti usled prekovremenog rada.

Veselinović kažu da tu postoji zabuna. Leoni, kao i sve druge niskobudžetne kompanije, izbegava prekovremeni rad jer im je to skupo. Umesto toga pribegavaju preraspodeli radnog vremena.

„Preraspodela radnog vremena u praksi znači da onda kada kompanija nema posla, kada nema narudžbine iz inostranstva, onda radnici sede kući i  u određenom trenutku kada dođe povećana potreba posla i kada treba da se isporuči određena količina robe brže nego što bi to trebalo, onda se oni angažuju i rade duže nego što bi to trebalo da bi vratili te sate, koje su praktično proveli sedeći kući. Tada rade po 10 sati, 12 sati, tada rade šest dana u nedelji i to je taj problem. To nije prekovremeni rad, to je preraspodela radnog vremena, koja je na žalost našim zakonom dozvoljena da možete celu godinu da vršite prerasporelu radnog vremena“, objašnjava Veselinović.

Iz menadžmenta navode da preminula radnica ni u danu kada je pala ni u nedelji pre nesreće nije radila 10 sati. Željko Veselinović ukazuje i na još jedan problem.

„Ono što je najveći problem kod nas, nisu problem stranci, problem su naši menadžeri, i to kad kažem naši menadžeri, to je onaj najniži nivo menadžera, to su oni, kako ih oni zovu, lideri jer su to ljudi koji su praktično goniči robova. Ja to tako prosto kažem jer sam imao prilike da vidim da se oni često ponašaju i kao da su „veći katolici od Pape“.  To u Leoniju praktično na neki način priznaju ali se trude da to isprave“, kaže Veselinović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.