Inspektor Slobodan Milenković ponovo odbio da odgovara na ista pitanja Tužilaštva

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušan je inspektor Slobodan Milenković u svojstvu građanina, nakon što je odlukom ministra unutrašnjih poslova oslobođen čuvanja službene tajne. Milenković je ponovo odbio da odgovara na ista pitanja i naveo da je u toku podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu "zbog povrede prava na život", kao i pritužbe Zaštitniku građana zbog nezakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slobodan Milenković. Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Milenković koji je Načelnik Odeljenja za suzbijanje droga, rekao je da ne želi da odgovori na dodatna pitanja tužioca koja nisu bila obuhvaćena odlukom ministra, a kojom je oslobođen čuvanja tajnih podataka za potrebe davanja izjave pred tužilaštvom.

Tužilaštvo je zatražilo da mu u roku od tri dana dostavi ustavnu žalbu i pritužbu Zaštitniku građana. Razgovor je na molbu Milenkovića, obavljen u prisustvu njegovog punomoćnika, advokata Zdenka Tomanovića.


Predmet u ovom slučaju nosi oznaku tajnosti "strogo poverljivo", pa se u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, detalji neće saopštavati javnosti, posebno dok traju neophodne provere, koje će biti nastavljene radi utvrđivanja svih okolnosti u ovom predmetu. 

"Povereniku za zaštitu samostalnosti Državnog veća tužilaca, podneta su dva zahteva za zaštitu od nedozvoljenih uticaja koji se ogledaju u netačnom, paušalnom i nestručnom izveštavanju pojedinih medija, usmerenom na vršenje medijskog pritiska, kako na postupajućeg zamenika u ovom konkretnom predmetu, tako i na Više javno tužilaštvo u Beogradu u celosti, uz jasan cilj da se ovo tužilaštvo predstavi u negativnom kontekstu", navodi se u saopštenju koje je Više javno tužilaštvo prosledilo medijima nakon što je Mileneković odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz tužilaštva, "način izveštavanja tih medija, kao i obraćanje javnosti Milenkovićevog pumonoćnika uz zamene teza, nije ništa drugo do skretanje pažnje javnosti sa osnovne teme - a to je provera zakonitosti Milenkovićevog rada".

Tomanović: Milenković koristi svoje pravo


Advokat Zdenko Tomanović izjavio je da je njegov klijent, policijski inspektor Slobodan Milenković danas iskoristio pravo da u svojstvu građanina ne odgovori ni na jedno pitanje koje mu je postavljeno u Višem javnom tužilaštvu.

Tomanović je rekao da se protiv kampanja, kako tvrdi, kriminalizacije Slobodana Milenkovića, "a zbog dekriminalizacije afere Jovanjica".


"Ne postoji osnov da policajac, u svojstvu građanina, otkriva najpoverljivije profesionalne tajne i iznosi saznanja", rekao je Tomanović, uz tvrdnju da deo državnih struktura, kao i medija učestvuje u kriminalizaciji Milenkovića zbog afere "Jovanjica".

Ko je Slobodan Milenković? 

Policajac Slobodan Milenković načelnik je Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije od 2016. godine.

U javnosti je postao poznat kao jedan od inspektora koji je učestvovao u hapšenju Predraga Koluvije, vlasnika gazdinstva Jovanjica na kojoj je policija pronašla ilegalnu laboratoriju marihuane. 

Trenutno se sudi grupi optuženoj za uzgoj i to u slučaju poznatom kao Jovanjica 1, dok se još čeka da počne suđenje poznato kao Jovanjica 2 u okviru koga su optuženi pripadnici bezbednosnog sektora da su Koluviji i ostalima pružali zaštitu. 

U okviru oba sudska postupka, Slobodan Milenković jedan je od ključnih svedoka tužilaštva.

Inače, brzo nakon hapšenja Predraga Koluvije predstavnici opozicije izneli su tvrdnju da država štiti vlasnika ovog gazdinstva kao i da je posle hapšenja Koluvija nazvao brata predsednika države - Andreja Vučića. 

Zbog toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, a njegov stranački kolega Miloš Vučević podneo krivičnu prijavu, a Slobodan Milenković pred kamerama MUP-a dao izjavu u kojoj je, između ostalog, rekao da porodica predsednika Aleksandra Vučića nije povezana sa ovim slučajem.

Ovo je treći put da Milenković dolazi na razgovor u tužilaštvo, jer je prvi put rekao da ne želi da odgovara na pitanja bez prisustva advokata, zbog čega je razgovor odložen, dok je prethodne nedelje odgovorio na pitanja na koja je mogao bez odobrenja nadređenih.  

U međuvremenu tužilaštvu je dostavljena odluka ministara unutrašnjih poslova Aleksandara Vulina, kojom se Milenković oslobađa čuvanja tajnosti podataka za potrebe davanja iskaza pred tužilaštvom.  

Tužilaštvo je ranije obavestilo javnost da je Milenković pozvan na razgovor kako bi se izjasnio na navode bivših visokih funkcionera MUP-a iznetih tokom prethodnih sedmica u javnost.  Povodom tih navoda Više javno tužilaštvo u Beogradu je naložilo prikupljanje informacija i obaveštenja. 

Tužilaštvo je tada istaklo da se provere koje su u toku ne odnose na već procesuirane predmete, pa ni na predmet u javnosti poznat kao "Jovanjica".

Izvor: VJT/Insajder/Tanjug/Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.