Između čekića i nakovnja (VIDEO)

Na sutrašnji skup u centru Beograda, koji vlast najavljuje kao najveći u istoriji, dolaze i Srbi sa Kosova i Metohije. Od uvođenja višestranačja - posle rata, proterivanja i gubljenja ingerencija države Srbije na Kosovu i Metohiji - većinski glasaju za onog ko je na vlasti u Beogradu. Od podrške Socijalističkoj partiji Srbije i Slobodanu Miloševiću, preko DSS-a i nešto manje DS-a, do Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Za sve to vreme, opozicija je malo ili nimalo bila na terenu, među tamošnjim Srbima.

Pre osam dana, grupe Srba sa Kosova i Metohije su, kako kažu, krenule pešice na sutrašnji skup u Beogradu. U pojedinim mestima centralne Srbije dočekuju ih predsednici opština, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić… Jovana Radosavljević, direktorka NVO "Nova društvena inicijativa" iz Kosovske Mitrovice.

"U suštini, Srbi generalno glasaju za onu političku opciju ili političku partiju koja je na vlasti. I politička scena kosovskih Srba uvek reflektuje političku scenu u Srbiji. Ko je na vlasti u Beogradu imaće, da kažem, vlast i na Kosovu i Metohiji. Tako je uvek bilo. Nije bilo, da kažem, neke ozbiljnije političke moći koja je dolazila sa Kosova i Metohije, već  se u suštini ona manifestovala kroz moć to jest kakva je politička moć i scena u Beogradu, takva je i na teritoriji Kosova. Tako da u ovom slučaju imamo SNS koji je dominantna partija u Srbiji, a to se odražava kroz dominantnost Srpske liste ovde na terenu", rekla je Radosavljević.

Opoziciono delovanje unutar srpske zajednice na Kosovu i Metohiji nije konstantno, a lideri opozicije decenijama su tamo slabo prisutni. Tamošnji Srbi koji drugačije misle od velike većine, neretko su izloženi pretnjama. Sagovornica Markera smatra da se situacija promenila posebno u proteklih deset godina.

"Opozicija je na Kosovu bila, onakva kakva je bila na teritoriji cele Srbije. To je jako važno pomenuti. Ali, na primer sa potpisivanjem Briselskog sporazuma, došlo je do urušavanja tog političkog pluralizma među kosovskim Srbima. Tako da je dovelo do jačanja i potpune političke dominacije jedne političke partije, koja je podržana od strane Beograda. To se desilo kao posledica više faktora i jedan od ključnih je da se kroz jednopartijsko delovanje, u suštini osigurava proces integracije kosovskih Srba u kosovske institucije ide nesmetano, ali u ovom slučaju kako smo videli početkom novembra prošle godine, dezintegracije, odnosno izlaska iz institucija", dodaje ona.

Postoje političke partije Srba koje su registrovane u Prištini i nisu bliske Beogradu, ali njihov uticaj nije veliki. Jovana Radosavljević smatra da se to neće promeniti.

"Na kraju će građani uvek glasati za onu političku opciju, koja ima podršku Beograda i to je iz više razloga. Pre svega glasaće za političku opciju koju podržava Beograd, jer to doživljavaju kao osiguravanje nekog kontinuiteta usluga koje oni imaju, jer Srbi ali i druge zajednice itekako zavise od različitih usluga institucija Republike Srbije. Kroz usluge i plate, ali sa druge strane uz percepciju negativno nastrojene vlasti u Prištini ipak i politički akteri, ali i srpska zajednica na Kosovu se oseća kao da je između čekića i nakovnja. Tako da u tom nekom slučaju, odluka je vrlo jasna i uvek će se okretati ka onim političkim partijama, iza kojih stoji Beograd", objašnjava Radosavljević.


Politika na Kosovu i Metohiji, kao i svuda, oblikuje život, ali je prisutan dodatni pritisak jer se politike Beograda i Prištine veoma razlikuju. Obe imaju veliki uticaj i često dovode do sukoba u kojima najgore prolaze građani. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.