Izmene Zakona o duvanu zabranjuju upotrebu elektronskih cigareta među maloletnicima: Stručnjaci tvrde da su zabrane važne, ali ne i dovoljne

Domaće zakonodavstvo do sada nije zabranjivalo upotrebu, sve popularnijih, elektronskih cigareta među maloletnicima, jer ovu kategoriju duvanskih proizvoda nije ni poznavalo. Tako je bilo sve do najavljivanog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakon o duvanu, 26. oktobra, gde su elektronske cigarete prepoznate kao duvanski proizvodi, a njihova prodaja zabranjena maloletnicima. Ipak, ostaje otvoreno pitanje kako će primena novog zakona izgledati u praksi. Bivša predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana doktorka Srmena Krstev za Insajder objašnjava da je samo postojanje i konzumiranje elektronskih cigareta, naročito među mladima, štetno pozdravlje, da vodi u zavisnost, ali i da je opasno po životnu sredinu.

Ilustracija Foto: Yoann Boyer/Unsplash

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.