Izveštaj EP: Napredak u evrointegracijama Srbije nakon usklađivanja sa spoljnom politikom EU i nastavka demokratskih reformi (VIDEO)

Evropski parlament usvojio je Izveštaj o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike za 2022. godinu, u kojem se navodi da nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom treba da budu otvorena tek kad ona ojača posvećenost reformama u oblastima demokratije i vladavine prava i potpuno se uskladi sa spoljnom politikom Unije. Za Izveštaj je glasalo 407 poslanika, protiv je bilo 92-oje, a 142 poslanika bila su uzdržana.

Usvajanje izveštaja Evropskog parlamenta je drugi zvanični poziv Srbiji za manje od dva meseca, da usaglasi spoljnu politiku sa spoljno politikom Evropske unije. Najveća prepreka ostaje uvođenje sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Uprkos upozorenju da bi to moglo da utiče na njen evropski put, Srbija to ne čini skoro godinu dana.

"Očigledno, Srbija ima drugačije mišljenje od Evropske unije. Bili smo jasni, Srbi znaju našu poziciju. Poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici jeste važan stub u usaglašavanju sa evropskim vrednostima i standardima", izjavio je Dejvid Mekalister, autor Izveštaja i predsednik Komiteta za spoljne poslove EP.

Iz Evropskog parlamenta kažu za Insajder - poruke iz Izveštaja o Srbiji nisu nove, javno mogu da se čuju mesecima i srpski političari su sa njima veoma dobro upoznati.

"Pogledajmo stvarnost, pristupni pregovori sa Srbijom se nastavljaju, ali ne napreduju. To je stvarnost već više od godinu dana. Slali smo i šaljemo jasnu poruku - ako Srbija želi da pregovori napreduju, onda ona mora da uradi tri stvari: da nastavi reforme posebno u oblasti vladavine prava i energetici, da bude napretka u dijalogu Beograda i Priština i poslednje - a možda i najvažnije - da radi sa Evropskom unijom kada je reč o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, a to uključuje usklađivanje sa spoljnom politikom Unije i uvođenje sankcija", rekao je za Marker Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

U Rezoluciji Evropskog parlamenta o proširenju Unije, iz novembra, Srbija je takođe pozvana da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije. Beograd je tada saopštio da takve rezolucije nisu pravno obavezujuće.

"Da, ovo su političke rezolucije i mi predstavljamo građane svojih zemalja, pa one odražavaju i poglede tih zemalja. Zato mislim da je svaka diskusija da li je neka rezolucija obavezujuća u politici - u drugom planu. Uz poštovanje prema mojim dragim prijateljima u srpskoj politici. ovde je reč o stavu Evropskog parlamenta, ali i sentimentu koji preovladava Unijom. Srbija je jedina zemlja kandidat koja se nije usaglasila sa spoljnom politikom Evropske unije", naveo je Bilčik.

Vrata Evropske unije, dodaje, i dalje su otvorena za Srbiju, a na srpskim političarima je da odluče koliko će brzo ići tim putem ili će, kako kaže, ostati zaglavljeni u mestu. U kontekstu bezbednosti, Izveštaj Evropskog parlamenta bavio se Zapadnim Balkanom. Zabrinuti su zbog negativnog uticaja Rusije na region.

"Dejvid Mekalister, autor Izveštaja i predsednik Komiteta za spoljne poslove EP 33:47 Znamo da ima ruskog uticaja u određenim zemljama Zapadnog Balkana, u nekim zemljama više, u nekim manje. Mi kritikujemo i žalimo zbog tog malignog uticaja, ali s druge strane mi treba da mu se nečim suprotstavimo. Zbog toga se zalažem da mi - zapadni svet i Evropska unija - budemo aktivni na Balkanu, u svih šest zemalja i da se suprotstavimo lažnim vestima i propagandi iz trećih zemalja, pre svega iz Rusije", rekao je u Dejvid Mekalister.

U Izveštaju Evropskog parlamenta ponovljena je poruka da je zemljama Zapadnog Balkana mestu u Uniji. Međutim, da problema ima i u samoj Uniji - kada je reč o procesu proširenja - ukazuje usvajanje amandmana na Izveštaj, kojima se traži pokretanje nezavisne istrage protiv komesara za proširenje. Kako se navodi, Oliver Varhelji namerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi u zemljama kandidatima.Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.