Janković (Unija prosvetnih radnika) u Markeru: Zbog proceduralne greške vraćeni u školu đaci koji su izmakli stolicu nastavnici (VIDEO)

Trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku, koja su izbačena iz škole jer su maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćena su u školu zbog proceduralnih grešaka načinjenih tokom isključenja, izjavila je u Markeru predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. Foto: Insajder

Nastavničko veće Tehničke škole iz Trstenika donelo je krajem novembra prošle godine odluku da se učenici koji su izmakli stolicu profesorki engleskog i sve to snimali, isključe iz te škole. Incident je uživo prenošen na Instagramu, a onda i deljen putem Vibera. Nakon što je profesorka pala na pod, đaci su se smejali.

"Oni su se vratili u školu, ali se profesorka nije vratila jer ona još nema snage da uđe u školu", kazala je Janković.

Prosvetni radnici su organizovali protest posle incidenta u Trsteniku, a tada je poručeno da će ponovo izaći na ulicu ukoliko ne budu zadovoljni merama koje država predloži. Na pitanje da li je Unija sindikata prosvetnih radnika zadovoljna merama jer novih protesta nema, Janković je odgovorila da će čekati još neko vreme, ali je dodala da "to vreme ističe posle vraćanja učenika iz Trstenika u školu".

Merama koje je krajem prošle godine usvojila Radna grupa Ministarstva prosvete predviđeno je da upotreba mobilnih telefona tokom nastave bude zabranjena, ocena iz vladanja utiče na prosek učenika od petog do osmog razreda osnovne škole, a da učenik srednje škole neće moći da se ispiše sve dok ne bude završen vaspitno - disciplinski postupak. Najavljeno je i povećanje novčanih kazni za roditelje, zatim veće naknade za rad odeljenskih starešina, kao i veći broj psihologa i pedagoga u školama.

Janković je rekla da se ministar prosvete Branko Ružić "ogradio" kada je pričao o primeni tih mera rekavši da finansijski efekti još nisu poznati i dodala da su ti efekti mogli biti sračunati "za jedno popodne".

"Ne znam zašto se na tome sada insistira kao da je hteo da unapred kaže da verovatno nema ništa od toga. Takav mi je bio ton. Mi čekamo da vidimo koliko su ozbiljni svi oni koji su učestvovali u Radnoj grupi, jer smo se oko svih stvari složili", navela je ona.

Janković je naglasila da je sada ministarstvo na redu jer sve mere moraju da stupe na snagu do 1. septembra i da pre toga treba promeniti sve zakone i podzakonska akta.

"Javni diskurs nam je sve opterećeniji grubostima, nasiljima i čini mi se da mi u školi govorimo protiv nasilja deci koja nasilje gledaju na svakom koraku. Mi sada tu nismo usklađeni sa realnošću", kazala je Janković.

Janković je naglasila da Unija neće odustati od zahteva da se prosvetarima da status službenog lica.

"To što nismo imali razumevanja od strane Ministarstva i što je poslušalo druge sindikate koji su bili protiv iz ne znam kojih razloga - ne znači da ćemo odustati. Smatramo da je to jedan od načina da država pokaže prosvetnim radnicima da želi da ih zaštiti", istakla je ona.

U Tutinu je jedan gimnazijalac ubo vršnjaka nožem u stomak, a na pitanje hoće li biti potrebno da se đaci možda pretresaju, Janković je odgovorila da škola ne može da se izbori s takvim slučajevima jer su oni na nivou krivičnog dela.

"Po trenutnim zakonima mi ne možemo da pretresamo učenike prilikom ulaska u škole, znači da bi trebalo promeniti druge zakone, trebalo bi uvezati službe socijalne zaštite jer mi ne možemo da radimo s roditeljima a s njima je neophodno raditi da vidimo kako se došlo u situaciju da neko donese nož u školu i ubode svog druga", rekla je ona.

Govoreći o slučaju škole u Sečnju gde je direktorka odlučila da na obeležavanju Svetog Save u školi ne bude sveštenik – a on je ipak bio, Janković je rekla da ne postoji pravilnik o obeležavanju Svetog Save.

"Mi nemamo pravilnik o obeležavanju Svetog Save i mislim da je direktorka možda reagovala ishitreno - ali ima pravo jer pravilnika nema", navela je ona.

U osnovnoj školi u Omoljici kod Pančeva posle protesta nastavnika, đaka i roditelja, vraćen je stari direktor, a direktorka koju je postavio pokrajinski sekretar provela je na tom mestu tek neki dan.

Na pitanje šta pokazuje taj primer, Janković je odgovorila da pokazuje da "još uvek roditelja koji žele da se bore za prave stvari i da zaštite onoga za koga smatraju da je dobro učinio njihovoj deci".

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.