Jeremić: Da nije bilo traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde do kraja 2008. godine imali bi dve trećine zemalja koje priznaju Kosovo

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić gostujući večeras u emisiji „Insajder Intervju" rekao je da bismo, da nije bilo traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde „mi verovatno do kraja 2008. godine imali dve trećine zemalja koje bi priznale nezavisno Kosovo“.

Vuk Jeremić

Upitan o stavu Međunarodnog suda pravde koji je rekao da proglašenje neke države nije protivno međunarodnom pravu, Jeremić je odgovorio da postoji i druga strana tog mišljenja.

„Samo predstavnici SNS-a, albanski političari i neki srpski novinari ističu deo odluke suda po kojem deklaracija o nezavisnosti samoproglašenog Kosova nije protivna međunarodnom pravu, a prećutkuju da je sud takođe rekao i da konačni status ne može biti određen bez odluke Saveta bezbednosti UN", naglasio je Jeremić.

Bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kaže da Briselski pregovarački proces ništa nije doneo Srbima na Kosovu i Metohiji.

 „Od kada je dignut nivo pregovarača, to se dogodilo 2013. godine, na nivo predsednika i premijera, Srbija nije dobila apsolutno ništa što je dogovoreno da srpska strana dobije. Zajednica srpskih opština je bila najvažnija stvar koja je bila dogovorena. Sa druge strane predate su razne stvari rasformirana je policija, pravosuđe … Ono što mi želimo je da konačno dobijemo nešto“, naglasio je Jeremić. 

„Naš predlog je da ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština do 31. decembara 2022. godine onda napravimo odluku da za nas Briselski sporazum očigledno nije sproveden u delo i predlažemo ponovno formiranje institucija Srbije u kontekstu pravosuđa i bezbednosti kakve su bile pre Briselskog sporazuma“, dodao je bivši ministar spoljnih poslova Srbije. 

Na inicijativu Narodne stranke, sledeće nedelje bi trebalo da bude održana specijalna sednica o Kosovu i Metohiji. Poslanička grupa Narodne stranke juče je predstavila i njihovu rezoluciju. Poslednji put jednu takvu deklaraciju Narodna skupština Srbije donela je još 2013. godine.

„Ovaj nacrt ide jedan korak dalje u odnosu na rezoluciju iz 2013. godine. Da Srbija neće uraditi ništa ni direktno ni indirektno što bi moglo dovesti do članstva takozvanog Kosova u Ujedinjene nacije. Do sada nismo imali ni jednu takvu obavezujuću rezoluciju“, istakao je Jeremić.

Bivši ministar spoljnih poslova smatra da jedna ovakva rezolucija treba da se donese i kako bi se sprečilo da u budućnosti ne dobijemo neki sporazum u kojem bi pisalo da Beograd neće blokirati Prištinu ka članstvu u Ujedinjenim nacijama. Jeremić predlaže i još jedno konkretno rešenje.

„Da predsednik Republike Srbije uputi zvanično pismo predsednicima Kine i Rusije, to su stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta, a koje nisu priznale Kosovo. Predstavnici i jedne i druge zemlje su rekli da će učini ono što od njih zatraži Srbija. Da se stavi na papir šta je zvanična politika Srbije. Da se traži od Moske i Pekinga da ako ikada dođe od bilo koga, postavljeno na dnevni red prijem Kosova u Ujedinjene nacije da oni iskoriste svoje pravo veta“, rekao je Jeremić.

Na pitanje šta očekuje od skupštinske rasprave o Kosovu, Jeremić kaže da se nada će sa sednice izaći sa nekom jedinstvenom platformom, odnosno strategijom.

„Imam nadu da može biti postignuto jedinstvo, jer jedino jedinstven stav svih može dovesti do toga da sve ono što smo napisali u rezoluciji bude ozbiljno shvaćeno pre svega od strane međunarodnih posrednika a i prištinske strane. Ukoliko ne budemo jedinstveni nećemo postići ama baš ništa“, zaključio je Jeremić.

Bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija takođe je pozvao da „Srbi budu jedinstveni kao što su Albanci kada je reč o nezavisnosti Kosova“.


Predsednik Narodne stranke: Mislim da nam kandidatura države za Gej prestonicu Evrope u 2022. godini nije bila potrebna

Kada je reč o Evroprajdu Vuk Jeremić je izneo jasan stav da on smatra da kandidatura države za, kako je rekao, „Gej prestonicu Evrope u 2022. godini“, nije bila potrebna.

„Mislim da je to učinjeno sa motivom da se sa jedne strane stvori lažna slika o Srbiji kao zemlji gde se vanredno poštuju ljudska prava jer se ni jedna zemlja Balkana nije kandidovala za nešto tako. Čak se za Gej prestonicu Evrope nisu kandidovale ni zemlje Evropske unije koje su na Balkanu“, dodao je Jeremić. 

Turska i Srbija sve više liče jedna na drugu

Događaj dana u Srbiji bila je poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Komentarišući ovu posetu predsednik Narodne stranke istakao je da Turska i Srbija sve više liče jedan na drugu.

„Odnosi Srbije i Turske danas su veoma bliski. Mislim da je oblik vladavine u Srbiji i Turskoj daleko sličniji nego što je bio u prošlosti. Postoji takođe još jedan element da oblik pristupanja Turske Evropskoj uniji, odnosno forma pristupanja, danas počinje da liči sve više na formu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. U kome nije izvesno baš okončanje tog procesa, čak šta više može se reći da nije ni na vidiku. Obe strane se trude da prikažu da nisu odustale od puta ka Evropskoj uniji. To nije bio slučaj Srbije u prošlosti“. objasnio je Jeremić.

U nastavku razgovora bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija osvrnuo se i na izjavu predsednika Erdogana da je Turska spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

„To bi zaista bilo dosta kontraverzno ukoliko bi se to sprovelo u delo, s obzirom na čvrst stav Turske kada je reč o Kosovu i Metohiji, i s obzirom na to kako deluje i Turska diplomatija širom sveta kada je reč o Kosovu. Turske diplomate su dobile instrukciju da lobiraju za Kosovo kada je reč o aplikaciji za članstvo u UNESCO. Tako da se ja nadam da je to ostalo na nivou lepih izraza želja, a da neće doći dotle da se pozovu kao neka vrsta posrednika. Jedini kontroverzniji izbor bi bio Edi Rama“ zaključio je Jeremić.

Na pitanje Insajdera o tome što Turska ima razumevanje za postupke Rusije bivši ministar spoljnih poslova Srbije kaže da ga „ne čudi da Turska ima razumevanje za Rusiju s obzirom na sve okolnosti.“

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.