Joka: U slučaju Šarića očigledni propusti

Damir Joka, bivši zamenik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, rekao je gostujući u Markeru da je potpuno očigledno da su napravljeni propusti u slučaju Darka Šarića. Smatra da lica sa velikim kriminogenim potencijalom ne bi trebalo da budu u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom.

„Primarna ideja koju smo imali prilikom pokretanja celog sistema alternativnih sankcija bila je da se ta kazna odnosno te sankcije i mere dodeljuju osuđenim licima koji predstavljaju da tako kažem ranjive kategorije. To bi bili mlađi, to bi bili oni koji su krivično delo učinili po prvi put, to bi bile žene, satrije osobe, invalidi itd“, ističe Joka.

Bivši zamenik direktora u odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija konstatuje da je ljudima koji se nalaze u kućnom zatvoru formalno zabranjena komunikacija telefonom. 

„Znači on nema pravo da komunicira sa osobama iz kriminogenog miljea sebi bliskim osobama iz krivičnog dela, ali preostaje problem nadzora. Kako to pratiti zaista? Jer vi ne možete da imate poverenika za izvršenje alternativnih sankcija 24 sata sa njim u kući i on jednostavno može na neki način dobiti mogućnost da komunicira sa drugim ljudima“, naglašava Joka.

Sa druge strane na pitanje koliko je ugrožena bezbednost poverenika za izvršenje krivičnih sankcija odgovara: „To je pitanje koje smo često potezali prilikom implementiranja sistema alternativnih sankcija, a to je bezbednost poverenika jer oni odlaze na teren i stavljaju tu elektronsku opremu koja je potrebna“, zaključuje Joka.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.