Jovanović: Naša populacija će moći da se odbrani i od nove podvarijante omikrona (VIDEO)

Podvarijanta omikron soja korona virusa, kraken, brzo se proširio Amerikom, ali i mnogim evropskim zemljama, među kojima su Austrija, Italija i, nama najbliža Rumunija. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je taj soj najprenosivijim do sada. Kraken još nije zvanično registrovan u Srbiji, ali u resornom ministarstvu kažu da je pitanje trenutka kada će se, i kod nas, zvanično pojaviti prvi pacijent zaražen tim sojem.

Nova vrsta omikrona - kraken, ime je dobio po mitskom morskom čudovištu. Stručnajci ističu da taj soj nije nikakvo čudovšte, već podvarijanta vrlo slična onima na koje se naš organizam u velikoj meri navikao.

Direkorka Insituta za javno zdravlje „Batut” Verica Jovanović rekla je da će, jednog dana kada se nova subvarijanta virusa pojavi i u Srbiji, naša populacija steći mogućnosti odbrane. 

„On se ne razlikuje na neki poseban način od prethodnih varijanti omikrona, osim toga što se brzo širi i zaista napada najosetljivije popualcione grupe. Takođe, ono što je karakteristično za ovu subvarijantu omikrona je to da se karakteriše mogućnošču ponovnog zaražavanja, tako da ako je neko bio zaražen jednom vrstom subvarijante omikrona, on može posle izvesnog vremena, naročito posle nekoliko meseci, da se zarazi ponovo", objasnila je Jovanović.

Prema podacima Batuta, više od 30 subvarijanti koronavirusa trenutno je prisunto u Srbiji. Međutim, nadležni smatraju da nema mesta panici jer su kliničke slike zaraženih sve lakše i sve je manje potrebe za bolničkim lečenjem.

„Ja sam ubeđena da ukoliko bude potrebno naravno da će se bolnice organizovati tako da ima više mesta za kovid pacijente, ali u ovom trenutku mi smatramo da sve ono što je na raspolaganju je funkcionalno, da su svi bolnički kapaciteti dostupni i da u ovom trenutku nema potrebe za nekim dodatnim kapacitetima jer je stanje prema zahtevima i portrebama za lečenje takvo da ne zahteva transformaciju”, rekla je direktorka „Batuta”

Svaka nova podvarijanta opomena je da opasnost od korone nije prošla, ali epidemiolozi ističu da je većina građana postala otporna, jer je među njima mnogo vaksinisanih, kao i onih koji su preležali koronu.

Epidemilog Zoran Radovanović objasnio je da ćemo se sa ovim virusom boriti još decenijama, ali da će on promeniti oblik. 

„Od ovog proleća on će preći u endemski oblik, to ne znači da ćemo ga se rešiti, on će biti stalno prisutan i povremeno će dovoditi do epidemijskih talasa, održavaće se na endemopandemijskom nivou, dakle na niskom nivou sa povremenim talasima. Osnovno je da je to klica na koju smo mi navikli, tako da možemo bolje da joj se suprtostavimo. Ona će da se menja, ali ne da se prozli i postane opasnija nego je njena težnja da se lakše prenosi a onda uz to ide i lakša klinička slika”, rekao je Radovanović. 

Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi građani koji su se poslednji put vakcinisali pre šest meseci, sada trebalo da prime i buster dozu. Ističu da su dostupne vakcine, među kojima je odnedavano i dvovalentna, efikasne i protiv novih sojeva virusa, a vakcinacija se posebno preporučuje starijima i pacijentima sa hroničnim i malignim oboljenjima. 


 Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.