Kada će i kako biti formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu (VIDEO)

Dan posle posete Prištini, viši savetnik Stejt dipartmenta Derek Šole došao je u Beograd, gde se sastaje s predsednikom i premijerkom. Uoči dolaska, u Prištini je sinoć izjavio da što pre treba formirati Zajednicu srpskih opština, ali u skladu sa kosovskim Ustavom. Priština traži da se njeno formiranje odloži do postizanja sveobuhvatnog sporazuma. Sa druge strane, uslov Beograda da se pregovori nastave upravo je formiranje Zajednice srpskih opština.

Posle posete američkih zvaničnika, Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara Prištini, i niza sastanaka sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog sektora, pitanje Zajednice srpskih opština opet je aktuelizovano. Kosovske vlasti Zajednicu vide kao pretnju i često pominju da neće dozvoliti formiranje neke nove, kako kažu, Republike Srpske, pozivajući se na odluku kosovskog Ustavnog suda iz 2015te, koji je ocenio da takva zajednica nije u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima. Formiranje Zajednice srpskih opština dogovoreno je Briselskim sporazumom iz 2013te, a svaka dosadašnja vlast u Prištini odbijala je da je formira pre uzajamnog priznanja. O tome za Marker, Nedžmedin Spahiu analitičar:

„Stav Kosova je da to bude istovremeno, da je to priznanje i Zajednica opština sa srpskom većinom da idu jedno uz drugo, znači u istom trenutku. Kako bi to bila trampa, da ne bi kasnije Beograd tražio nešto drugo za uzvrat, za priznanje.”

Beograd i Srbi na Kosovu insistiraju na formiranju Zajednice, za koju veruju da bi omogućila zaštitu prava srpske zajednice. Milana Antonijevića pravnika, za Marker kaže, daočekuje da formiranje Zajednice srpskih opština donese mir:

“Pre svega to je bezbednost, osećaj sigurnosti, ono što u ovom trenutku sigurno nedostaje. Mi nakon potpisivanja ovog sporazuma u Briselu trebalo je da dobijemo miran period za Zapadni balkan, miran period za sve na Kosovu, bilo da su na Severu, bilo da su u enklavama.  I ovih 10 opština koje bi trebalo da se nađu unutar ZSO bi dobile to taj deo osećaja zajedništva pre svega, potom i pripadanja kosovskim institucijama i naravno zaštite kolektivnih manjinskih prava srpske zajednice, i kulturnih spomenika i prosvete i naravno bezbednosti i svega onoga što je takođe potpisano Briselskim sporazumom što se tiče pravosuđa, što se tiče i same policije i onoga kako ona funkcioniše.”

Specijalnom savetniku u Stejt dipartmentu Dereku Šoleu, predsednik Srbije rekao je da očekuje da Amerika podstakne Prištinu da ispuni preuzete obaveze, Razgovarali su i o nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije u kojem bi, smatra američki zvaničnik, fokus trebalo da bude francusko – nemački predlog.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.