Kako su škole širom zemlje nastavile rad nakon tragedije u Beogradu (VIDEO)

Šta reći deci i kako držati nastavu posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”? To pitanje ne muči samo nastavnike u toj školi, već u svim školama u zemlji. Nedelju dana posle ubistva devetoro đaka i čuvara, učenici škole "Vladislav Ribnikar” vratili su se u klupe, a nastava je, uprkos protivljenju dela roditelja, počela juče. Nastava u ostalim školama u zemlji nije prekidana, ali je odmah bilo jasno da pristup deci mora da bude drugačiji. Samo uz preporuke, ali bez obaveznih uputstava Ministarstva prosvete, svaka škola pravila je svoj plan - kako sa decom prevazići traumu?

Foto: Insajder

Tragedija u osnovnoj školi u Beogradu neminovno je promenila način rada u školama širom Srbije. Država je obećala da će, zbog veće bezbednosti, sve škole dobiti policajca. Na bezbednosti, empatiji i poverenju u učionici, zajedno treba da rade nastavnici I đaci.

"Nekako nam je već i postao stil da čas počnemo drugačije sa pitanjem kako ste, šta ima novo, i fokus i dalje nije na ocenama, kao što nije bio ni pre toga, jer smo shvatili da je veliki stres (zbog) ocena i strah od ocene. Već smo opet više fokusirani ka kvalitetu znanja i ka primeni znanja, što ne znači da nećemo realizovati gradivo koje je neophodno“, objašnjava Dušica Tričković, direktorka OŠ "Radoje Domanović“ iz Niša.

Tribine s roditeljima, sanduče poverenja, interni SOS telefon za sve kojima je potreban razgovor - neke su od mera u osnovnoj školi u Nišu. Šta je potrebno učenicima, ali i njihovim roditeljima, jedni od drugih čuli su na tribini koju su organizovali u saradnji sa psihoterapeutima/ psihoterapeutkinjama.

"Organizovali smo tribinu na način sledeći: dali smo roditeljima dva dana da putem gugl upitnika anonimno postave pitanja koja ih muče i na koja žele da čuju odgovor stručnjaka, a da se na pitanja prilikom tribine javno odgovori. Tribina je bila organizovana za ceo Savet roditelja i za učenike sedmog i osmog razreda. Vremenski nije bilo ograničeno, ostali smo tri, možda i više sati ovde, razgovarajući o svim razvojnim problemima i o svim problemima koji tište naše roditelje i naše učenike“, dodaje Tričković.

Direktori škola pomoć su tražili i međusobno. Škole su morale da nastave s radom, ali će za povratak poverenja, smatra član Društva direktora škola Srbije i direktor Prve ekonomske škole u Beogradu, biti potrebno vreme.

"Učenici moraju da se obrazuju, zaposleni moraju da rade, roditelji naravno moraju da se staraju o svojoj deci i kad napravimo taj trougao, znači škola - roditelji - učenik, mislim da tu neće biti nikakvih velikih problema i da će samo da se dogodi napredak. Nadam se da u budućnosti, kažem ovo je jednostavno - da ponovo se stekne poverenje između ove tri grupacije, da bi mogli da radimo svoj posao najbolje moguće što je u ovom trenutku“, rekao je Milibor Saković, član Društva direktora škola Srbije.

Da je za njihovu decu najbolje da se u školske klupe ne vraćaju do kraja školske godine, smatra više od 200 roditelja dece iz škole "Vladislav Ribnikar". Ipak, Ministarstvo prosvete poslalo je preporuke za nastavak rada, a nastava se održava sa skraćenim časovima, bez ocenjivanja i prozivanja. Deca koja ne žele ili ne mogu da se nastavi pridruže, mogu da ostanu kod kuće, neopravdanih izostanaka neće biti.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.