Klinički centar Srbije posao keteringa dodelio i firmi pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal

Konzorcijum firmi sa kojima je Klinički centar Srbije ugovorio posao nabavke hrane sastoji se od tri firme, od kojih je samo jedna registrovana u oblasti restorana i ugostiteljskih objekata, pokazuje istraživanje Insajdera. Druga firma u grupi koja je dobila posao prvo je bila registrovana za lizing automobila da bi se preregistrovala za poslove konsaltinga, dok je treća firma u trenutku ugovaranja posla uveliko bila pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal.

Zgrada Kliničkog centra u Beogradu; izvor: instagram/buducnostSrbijeAV

U pitanju su firme Time Partner, Sunwey services i Pro chef. Kako pokazuje istraživanje Insajdera, konzorcijum tri firme od Kliničkog centra Srbije dobio je najmanje dva posla pripremanja, dostavljanja i posluživanje obroka u vrednosti od 4 miliona i 800 hiljada evra. 

Kako se vidi u konkursnoj dokumentaciji, u pitanju su dva ugovora – jedan za usluge pripremanja, dostavljanja hrane i posluživanje obroka za novu zgradu Kliničkog centra i drugi ugovor koji se odnosi na nabavku obroka za Kovid bolnicu u Batajnici. Oba ugovora predviđaju snabdevanje obrocima za godinu dana, a tenderski postupak sproveden je krajem prošle godine. Od samog početka, bilo je jasno da određeni kriterijumi koji su se tražili konkursom – nisu konkurentni. 

Naime, Klinički centar tražio je poseban uslov - pobednik tendera može biti samo firma koja je u prethodne dve godine od dana objavljivanja javne nabavke već nabavljala obroke za zdravstvene ustanove u iznosu od 2 miliona i 900 hiljada evra. 

I to ne bi bilo sporno da, kako pokazuje tenderska dokumentacija, Klinički centar nije odbio predlog jednog od potencijalnih ponuđača da se uslov od dve poslednje godine, proširi na tri prethodne godine. 

Prema javno dostupnoj dokumentaciji, u jednom od dopisa sa molbom za razjašnjenje postavljenih uslova jedna od zainteresovanih firmi tako navodi i sledeće:

"Prema saznanjima zainteresovanog privrednog subjekta i raspoloživim dokazima, samo jedan ponuđač na teritoriji Republike Srbije može ispuniti ovaj kriterijum".

Uprkos tome, Klinički centar, kako se vidi u dokumentaciji, ne pristaje da promeni uslov kojim je zahtevano da firma koja će pobediti na tenderu mora raditi na nabavci obroka za zdravstvene ustanove isključivo u dve prethodne godine.

Na taj način, kako se vidi u odluci o dodeli ugovora, firma Movie kitchen koja je želela da učestvuje na tenderu ispala je iz igre uprkos tome što je ponudila nižu cenu i što već godinama nabavlja i isporučuje hranu za brojne zdravstvene institucije – od KBC Dragiše Mišovića, Zavoda za bolesti zavisnosti pa do Instituta za transfuziju krvi.

Klinički centar Srbije u Beogradu, zgrada
Klinički centar Srbije u Beogradu, zgrada. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Problem je bio što su ugovori kojima su hteli da dokažu svoju kompetenciju bili iz 2018. i 2019. godine, a Klinički centar tražio je isključivo ugovore iz prethodne dve godine u vrednosti od 2 miliona i 900 hiljada evra.

Sa druge strane, konzorcijum koji je dobio posao ispunio je ovaj kriterijum, i to zahvaljujući samo jednom poslu. 

U pitanju je nabavka Kliničkog centra s kraja 2020. kada je firma Pro chef, zajedno sa firmom Time Partner u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva, dobila ugovor za ketering za Kovid bolnicu u Batajnici. Vrednost posla bio je 3 miliona i 200 hiljada evra, a to je slučajno ili ne, cifra nešto malo viša od one koju je Klinički centar zahtevao u novim tenderima.

Ketering za Klinički centar rade firme za konsalting i čišćenje zgrada

Time Partner osnovana je 2014, sa početnim kapitalom od 1000 dinara i sedištem u stanu na Voždovcu. Osnovna delatnost joj je čišćenje zgrada i u vlasništvu je Manojla Mandrape.

Upravo Manojlo Mandrapa i firma Time partner od marta ove godine nalaze se na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal i to kao deo grupe osumnjičene za kriminalno udruživanje, pranje novca i poresku utaju. Kako navode u Tužilaštvu za organizovani kriminal, istraga protiv ove grupe pokrenuta je 25. januara 2021.

U međuvremenu, protiv grupe, čiji je član i Mandrapa, podignuta je i optužnica. Kako navode u odgovoru Insajderu, optužnica je podignuta u martu ove godine i trenutno se, nakon žalbi, nalazi u Apelacionom sudu. Manojlo Mandrapa je trećeokrivljeni, a tužilaštvo sumnja da je upravo firma Time partner bila firma preko koje se prao novac.

I dok bi istraga Tužilaštva mogla značiti kraj poslovima sa državom, u slučaju firme Time Partner to se nije dogodilo. Deset meseci nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu, Klinički centar dodelio im je posao keteringa.

Pored nje i firme Pro chef, posao keteringa za Klinički centar dobila je i firma Sunway services, osnovana 2015. sa osnovnom delatnošću instalacioni radovi u građevinarstvu. Vlasnik i osnivač je Dijana Vukajlović. U međuvremenu, firma je menjala delatnosti pa se u jednom periodu bavila i iznajmljivanjem i lizingom automobila da bi se krajem 2019. preregistrovala za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem.

Pretraga javnih registara pokazuje da je pre dobijanja posla keteringa za Klinički centar radila usluge čišćenja i održavanja, da bi je kasnije angažovala i Uprava za zajedničke poslove republičkih organa na poslovima čišćenja zgrada.

U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili na pitanja Insajdera u vezi sa spornim nabavkama.

Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.