Ko odlučuje kada će izbori: Vlast, opozicija ili zakon (VIDEO)

Umesto redovnih izbora, vanredni izbori i na republičkom i na gradskom nivou postali su pravilo u Srbiji. I aktuelna Vlada je oročena, odnosno formirana da prezimi zimu, možda dve. Izvesni su i beogradski izbori, a o terminu njihovog održavanja vlast i opozicija prebacuju loptu na teren - onog drugog.

Foto: Srđan Ilić

O vanrednim beogradskim izborima počelo je da se govori i pre nego što su saopšteni zvanični rezultati izbora održanih u aprilu prošle godine. Da će ih biti, bilo je jasnije posle sastanka predsednika države i Srpske napredne stranke sa liderom opozicione Stranke slobode i pravde.

Lider SSP-a Dragan Đilas, nakon sastanka u aprilu je rekao da je zahtevao nove izbore do kraja nove godine.

“Ta vlast nema legitimitet i ja od tih zahteva nikada neću odustati”, rekao je tada Đilas.

Brzo je usledio i odgovor predsednika. Na Uskrs.

“Da, moj odgovor je da”, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS-a.

U martu ili do kraja ove godine – bili su neki od termina za nove, beogradske izbore, koji su se pominjali u javnosti. Godina je prošla, a tema beogradskih izbora ostala je otvorena.

U decembru Dragan Đilas za televiziju Insajder na pitanje šta je bilo sa beogradskim izborima odgovara - pitajte Vučića.

“Ono što sam ja siguran je da ćemo mi sledeće godine imati izbore ja mislim ne samo u Beogradu, nego i na svim nivoima, uključujući lokalne i nove parlamentarne izbore. Kad će se oni desiti, opet vam kažem, ne zavisi od opozicije nego od vlasti”, rekao je Đilas u decembru.

Drugu priču, međutim, iznosi vlast.

U novogodišnjem intervjuu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS-a, na pitanje hoće li biti beogradskih izbora, odgovara da to zavisi od opozicije.

“Ako hoće, izvolite, imaće izbore. A da li će biti samo beogradski, ili će biti neki drugi, to ćemo da vidimo”, kaže Vučić.

I dok se još nagađa kada će i da li Beograđani i i građani drugih gradova na birališta i ove godine, stižu reagovanja drugih stranaka, iz vlasti, ali i opozicije. Dok vanredne izbore ne želi Ivica Dačić jer su, kako kaže, državi potrebni redovni parlamentarni izbori kako bi se znalo koliko mandati traju, a SSP poziva opoziciju da se izjasni da li uopšte želi izbore, neki među njima traže da budu na proleće. 

Nebojša Zelenović iz Koalicije Moramo - Zajedno nedavno je i objasnio zbog čega baš na proleće.

“Zašto baš na proleće, zato što je predsednik obećao, zato što je rečeno i mi se za njih spremamo”, rekao je Zelenović.

Predsednik obećao, a opozicija traži, uprkos tome što nije prošlo ni godinu dana otkako su građani, na izborima, glasali za one koji bi trebalo da ih predstavljaju ne godinu ili dve, već u punom mandatu od četiri godine, kako zakon propisuje.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.