Kondić: Rat u svetu doprineo je povećanju krijumčarenja naftnih derivata

Šef odseka za carinsku kontrolu vodnih puteva Veljko Kondić rekao je u izjavi za Insajder da su rat u Ukrajini i epidemija korona virusa znatno doprineli da se povećaju zloupotrebe i krijumčarenje naftnih derivata na rekama.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Kondić tvrdi da je uvek postojao benefit da se to radi, ali je, kako kaže, intenzitet rada sada znatno veći zbog neštasice naftnih derivata i poskupljenja na tržištu.

„Rat u svetu doprineo je da se krijumčarenje naftnih derivata povećava posebno u ovom vidu saobraćaja s obzirom na to da brodovi koji trazitiraju i dolaze u našu zemlju imaju kao pogonsko gorivo naftne derivate“, rekao je šef odseka za carinsku kontrolu vodnih puteva.

Ključna stvar je, kako kaže, da brodovi imaju benefit da je pogonsko gorivo koje koriste  oslobođeno akciza i poreza i kao takvo je izuzetno povoljno za malverzacije i krijumčarenje“.

carina krijumcarenje
Foto: Uprava carina Republike Srbije

Za dve i po godine sprečeno krijumčarenje naftnih derivata od preko 560 tona

„Saobraćaj je u koroni morao da funkcioniše i ti ljudi su to zloupotrebljavali, taj intenzit nije stao samo se povećao, što pokazuju otkriveni rezultati u protekle dve i po godine“ rekao je Kondić.

Situacija u Ukrajini, pored korone, tvrdi sagovornik, znatno je pospešila krijumčarenje 

„Rat i rast cena na tržištu, doveli su do toga da se rat u Ukrajini odražava na krijumčarenje imajući na umu da se na brodovima pojavljuju ukrajinske posade“, dodaje on.

U protekle dve nedelje sprečene su carinske zloupotrebe na dva strana broda

Kondić je rekao da je jedan brod plovio pod ukrajinskom, a drugi pod rumunskom zastavom,

„ Na jednom od brodova koji se prijavio na graničnom prelazu Bačka Palanka otkriveno je neprijavljeno gorivo u količini oko 2000 litara“, navodi sagovornik.

Brod koji je plovio pod rumunskom zastavom, kako kaže, kontrolisan je tokom plovidbe u okolini Beograda. „Otkriven je višak pogonskog goriva kroz brodsku dokumentaciju u količini od 4200 litara“ rekao je sagovornik za Insajder.

Na oba broda, navodi Kondić, članovi su bili rumunske nacionalnosti.  

„Njima su po brzom postupku pred nadležnim prekršajnim sudovima izrečene kazne od preko milion i po dinara“, dodaje on.

carina krijumcenje
Foto: Uprava carina Republike Srbije

Kondić: Uloga carine je da štiti ekonomski i bezbednosni sistem zemlje

Šef odseka za carinsku kontrolu vodnih puteva rekao je da je Uprava carina 2004. godine formirala odsek za kontrolu vodnih puteva u okviru odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

„Odsek za kontrolu vodnih puteva je formiran sa ciljem da vrši kontrolu brodova na našim rekama i da vrši suzbijanje krijumčarenja svih vrsta roba, posebno akciznih proizvoda“, objašnjava sagovornik. 

Ističe da je od posebne važnosti saradnja carine i policije na polju suzbijanja krijumčarenja na rekama. Sagovornik je zajednočku saradnju ocenio kao izvanrednu.

„Glavni priorit carine je da spreči suzbijanje krijumčarenja i sve vrte zloupotreba na teritoriji Republike Srbije“, dodaje Kondić.

Navodi da je u poslednjih nekoliko godina carina imala velika ulaganja u tehniku i opremu. 

Kondić je istakao da je krijumčarenje krivično delo i dodao su u dosta slučajeva lica koja su se bavila krijumčarenjem lišavana slobode.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.