Kraj epohe: Kraljica Elizabeta Druga 1926 - 2022

Kada je dan ranije objavljeno da se Kraljica Elizabeta Druga ne oseća dobro ispred Bakingemske palate počeli su da pristižu ljudi u znak podrške, a zatim je 8. septembra objavljena vest o njenoj smrti i okupljeni su ostali u šoku, preneo je BBC.

Kraljica Elizabeta II. Foto: Beta/Steve Parsons/Pool via AP

Kraljica Elizabeta Druga je novu premijerku Velike Britanije Liz Tras, 6. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, pozvala da sastavi novu vladu nakon što je premijerka Tras pobedila, na unutarpartijskom glasanju konzervativaca, Rišija Sunaka. 

Odmah pošto je u četvrtak objavljena vest o smrti Kraljice Elizabete Druge, ispred Bakingemske palate u Londonu počelo je da pristiže sve više građana kako bi joj odali poštu. 

Sportske manifestacije, koncerti i proslave koji su bili zakazani za petak i vikend u Velikoj Britaniji otkazani su, uključujući i fudbalske utakmice u Engleskoj fudbalskoj ligi, kao i fudbalskoj ligi Severne Irske.

Liz Tras je petnaesti ministar koji dolazi na čelo Velike Britanije, i treća žena premijer. 

Tu funkciju, dok je kraljica Elizabeta Druga bila na tronu, prvi je obavljao Vinston Čerčil od 1951. do 1955. godine. 

Zatim je usledilo 14 premijera i premijerki: Entoni Iden, Harold Makmilan, Alek Daglas-Hom, Harold Vilson, Edvard Hit, Džejms Kalahan, Margaret Tačer, Džon Mejdžor, Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron, Tereza ​​Mej, Boris Džonson i, na kraju, Liz Tras.

Princ Čarls postaje Kralj Čarls Treći

U trenutku smrti kraljice, u skladu sa tradicijom britanske krune, tron je trenutno i bez cerenomije prešao na naslednika Čarlsa, bivšeg princa od Velsa, koji će nakon krunisanja postati i zvanično kralj Čarls Treći.

S druge strane, princ Vilijam neće automatski postati princ od Velsa, odnosno neće automatski dobiti titulu koja je ranije pripala njegovom ocu, Čarlsu. Vilijam je nasledio titulu vojvode od Kornvola, pa se tako Vilijam i Kejt sada zovu vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža.

Prema najavama, Čarls će u subotu 10. septembra u palati Sent Džejms u Londonu zvanično biti proglašen za kralja.

Čarls, i zbog tradicije i potrebnih priprema, neće tada biti i krunisan.

I Kraljica Elizabeta Druga, koja je nasledila tron u februaru 1952. godine, krunisana je tek u junu sledeće godine. 

Poruke saučešća stižu iz sveta

Nakon objavljivanja vesti o smrti britanske kraljice Elizabete Druge počele su da stižu i reakcije svetskih lidera i javnih ličnosti. 

Poruke saučešća kraljevskoj porodici i narodu Velike Britanije poslali su predsednici SAD, Rusije, Kine, Nemačke, Francuske, Ukrajine i drugi. 

U porukama saučešća uglavnom se ističe koliko važnu ulogu je tokom sedam decenije duge vladavine imala kraljica Elizabeta Druga.

Kraljica je predstavljala „model kontinuiteta kroz istoriju, čija je smirenost i odanost davala snagu mnogima”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Španski kralj Felipe Šesti rekao je da je kraljica oblikovala velika poglavlja u istoriji. 

„Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta Druga je nesumnjivo bila svedok, napisala i oblikovala najrelevantnija poglavlja u istoriji našeg sveta u proteklih sedam decenija", rekao je španski kralj.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja istakao je da je kraljica Elizabeta Druga bila primer odanosti svom zadatku kraljice, dok je njenu „milost, dostojanstvo i odanost” pozdravio i generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš.

Insajder televizija u petak, 9. septembra u 22.00 emituje serijal o Kraljici Elizabeti - ženi koja je obeležila vek i pomerila granice. Elizabeta – cela istorija u devet epizoda.

Izvor: Insajder, BBC, Agencije

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.