Kraj epohe: Sahranjena kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga, koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao više od 70 godina, sahranjena je danas u Londonu. Javni deo ceremonije je završen, a privatna služba za porodicu biće održana kasnije.

Sahrana kraljice Elizabete Druge . Foto: TANJUGPHOTO/Hannah Mckay/AP

Sahrani je prisustvovalo oko 2.000 gostiju, među kojima nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svetu. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Nakon crkvene ceremonije u Vestminsterskoj opatiji, lafet sa kovčegom je centralnim gradskim ulicama prenet do Velingtonovog slavoluka odakle se automobilom prevezao u Vindzor. U Vindzoru je služeno privatno opelo, nakon čega je kovčegpoložen u kraljevsku grobnicu u Kapeli svetog Đorđa.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji bila je prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine.

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge je iz Vestminsterske opatije prenesen na lafet koji je vuklo, odnosno guralo142 britanska mornara do Velingtonove kapije.

Podsetimo, tradicija nalaže da u samom Vindzoru lafet ne vuku konji nego britanski mornari upravo zbog incidenta na sahrani kraljice Viktorije kada je došlo do zbrke sa konjima i priskočili su mornari koji su tu bili kao obezbeđenje na sahrani.

Povorka sa kovčegom kraljice Elizabete stigla je, nakon svečanog marša koji je trajao oko 45 minuta do  Velingtonove kapije.

Velingtonova kapija podignuta je 1820-ih i prvobitno je bila ulaz u Bakingemsku palatu, ali je šest decenija kasnije premeštena na sadašnju lokaciju kako bi se obeležio poraz vojvode od Velingtona od Napoleona.

Na vrhu kapije nalizi se najveća bronzana skulptura u Evropi koja prikazuje anđela mira.

Sahrana kraljice Elizabete Druge
Sahrana kraljice Elizabete Druge. Foto: TANJUGPHOTO/Stefan Rousseau/AP(Photo: Stefan Rousseau)WPA Rota

Kraljevske porodice na sahrani Elizabete, među njima i Aleksandar Karađorđević

Članovi kraljevskih porodica iz zemalja širom sveta prisustvovali su sahrani britanske kraljice Elizabete Druge, a među njima je i Aleksandar Karađorđević sa suprugom.

Kraljevi i kraljice Holandije, Španije i Norveške bili su među 2.000 prisutnih u Vestminsterskoj opatiji, zajedno sa predstavnicima Lihtenštajna, Butana i Monaka.

Članovi kraljevskih porodica okupili su se kako bi odali poštu Elizabeti Drugoj,  koja je bila monarh sa najdužim stažom na tronu u svetu.

Zahvaljujući porodičnim vezama, mnoge evropske kraljevske porodice imale su posebno blizak odnos sa kraljicom Elizabetom. Španski kralj Felipe Šesti je kraljicu zvao „draga tetka Lilibet“.

Među najiščekivanijim monarsima bio je japanski car Naruhito, koji retko ide u posetu drugim zemljama, a bili su prisutni i butanski kralj i kraljica Džigme i Džetsun, kao i brunejski sultan.

Sahrana kraljice Elizabete Druge
Sahrana kraljice Elizabete Druge. Foto: TANJUGPHOTO/Ben Stansall/AP(Photo: Ben Stansall)WPA Rota

Kralj Čarls Treći

Kraljica Elizabeta Druga preminula je u četvrtak, 8. septembra u 97. godini. u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu. U trenutku kada je kraljica umrla, tron je nasledio princ Čarls.

Dva dana kasnije, Čarls Treći i formalno proglašen novim britanskim kraljem na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Novi britanski kralj Čarls je u prvom obraćanju naciji po stupanju na presto rekao je da se obraća sa osećajem istinske tuge. 

"Kraljica, moja majka, bila je inspiracija i uzor meni i celoj mojoj porodici", poručio je Čarls Treći.

Naveo je da je kraljica dosta toga žrtvovala tokom svoje službe i da njena posvećenost i predanost nikada neće biti prevaziđene, kao i da je kraljica uvek videla najbolje u ljudima.

Građanima je novi kralj poručio da je svestan da je smrt kraljice Elizabete Druge donela tugu velikom broju ljudi.

Britanci se poslednjih deset dana opraštaju od kraljice. Kovčeg sa telom je od letnje rezidencije u Balmoralu, gde je preminula, prenet u London gde su građani u kilometaskoj koloni čekali da joj odaju poslednju poštu. 

Izvor: Agencije, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.