Krstić (FPN) o početku primene dogovora o ličnim dokumentima: Život Srba sa Kosova se neće mnogo promeniti

Dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti počeo je da se primenjuje danas na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova. Ovaj dogovor u praksi neće mnogo promeniti život kosovskih Srba, ali postoje nelogičnosti u vezi sa njegovom primenom, izjavio je za Insajder docent na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu Milan Krstić.

Administrativni prelaz Jarinje između centralne Srbije i Kosova. BETAPHOTO/Ivan Petkovic

„Jedna od nelogičnosti je da Srbi sa Kosova ne mogu da pređu u Severnu Makedoniju sa kosovske teritorije, dok građani iz centralne Srbije koji tranzitiraju preko Kosova ka toj zemlji mogu. To ukazuje da problemi Srba na Kosovu ostaju i da su daleko od rešenih", rekao je Krstić.

Krstić je ocenio da je premijer Kosova Aljbin Kurti sporazumom između Beograda i Prištine, postignutim krajem prošlog meseca u Briselu, dobio više, ali je dodao da to ne znači da je Srbija mnogo izgubila.

„Gledano prema tome šta je bila početna pozicija, mislim da je nesporno da je Kurti više dobio. Srbija je nešto sačuvala, ali je i nešto dala. Srbi na Kosovu i Metohiji su sačuvali pravo na korišćenje srpskih ličnih karata, ali bih podsetio da je do tog sporenja došlo zbog agresivnog Kurtijevog pristupa u kome on nije želeo nikakav kompromis. On je postavio maksimalističku agendu i dobio je nešto manje od svoje agende, ali ipak više od svoje početne pozicije a to je da se priznaju lične karte na kojima piše: 'Republika Kosovo'", istakao je on.

Na punktovima koji se nalaze na administrativnim prelazima postavljena su obaveštenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga", odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao odstupanje Beograda od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Videli smo da je to sa obaveštenjima na neki način prošlo bez većih kontroverzi. Danas nije bilo eskalacije nasilja, što je bilo najavljivano. To, opet, ne znači da smo u sigurnom periodu jer ćemo tek videti šta će biti sa registarskim tablicama", dodao je on.

Tokom poslednjih pregovora u Briselu, dve strane nisu uspele da postignu dogovor o registarskim tablicama. Vozači sa „RKS (Republika Kosovo)" registarskim tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju moraju da preuzmu privremene registarske oznake zbog toga što Srbija ne priznaje „RKS" oznake. Kurti je i po tom pitanju ranije najavio uvođenje reciprociteta prema Srbiji, odnosno da će prilikom ulaska na Kosovu vozači iz centralne Srbije morati da preuzmu privremene kosovske saobraćajne oznake. Vlada Kosova ranije je usvojila Odluku o preregistraciji vozila na „RKS" za vlasnike vozila sa srpskim „PR", „KM", „PZ", „GL", „PE", „UR" i „ĐA" oznakama, a koja je počela danas i trajaće 61 dan. 

Krstić je kazao da se prema podacima sa sastanaka dve strane u Briselu vidi da je Srbija bila spremna da prihvati mnoga kompromisna rešenja za razliku od Prištine i naveo da veruje da će, ukoliko bude postignut, dogovor biti da vozači sa „RKS" oznakama mogu da ulaze u Srbiju bez izdavanja privremenih dozvola, a da će srpska strana to objasniti sličnim obaveštenjem poput onog koji se tiče ličnih dokumenata.

„Dogovor će verovatno podrazumevati sličan modalitet, odnosno da s jedne strane budu priznate tablice ,RKS' i da se prestane sa lepljenjem nalepnica prilikom ulaska u centralnu Srbiju, a s druge strane Kurti bi bar privremeno morao da odustane od namere da severne srpske opštine natera da se preregistruju na ,RKS' oznake. Tu ostaje pitanje šta će biti sa srpskim tablicama koje se izdaju na Kosovu, a koje već sada ne možete koristiti južno od Ibra", dodao je on.

Krstić je naveo da je prema nekim spekulacijama Beograd bio spreman da prihvati da se tablice sa oznakom „KM (Kosovska Mitrovica)" preregistruju, ali ne na „RKS" već na statusno neutralno „KS".

„To ukazuje da je Beograd daleko spremniji na kompromis, a ukoliko je Kurti zaista i odbio taj predlog - onda to pokazuje stepen maksimalizacije njegovih ciljeva. Međutim, ne verujem da će mu poći za rukom da ostvari sve maksimalne ciljeve, naročito zato što je Beograd pokazao spremnost na kompromis u pogledu ličnih karata", zaključio je Krstić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.