Luka Bojović u Beograd stiže kao slobodan građanin: Kad nezakonita presuda, po zakonu ostane na snazi (VIDEO)

Luka Bojović, posle više od 11 godina iza rešetaka španskog zatvora, stiže u Beograd 30. novembra. Iz Srbije je pobegao 2010. godine, usred sukoba odbeglih zemunaca, koji su bili pod njegovom zaštitom. U Srbiju se vraća u momentu državnog udara na mafiju, u kom je većina beogradskih saradnika Bojovićevih suparnika iz kavačkog klana stavljena u pritvor. Bojović stiže kao slobodan građanin.

Luka Bojović. Foto: Insajder

Pronalazak raskomadanog tela Bojovićevog kuma Cvetka Simića u zagrebačkom jezeru Jarun, zatim i sukob koji je tamo izbio između odbeglih zemunaca Sretka Kalinića i Miloša Simovića a, koji je doveo do njihovog hapšenja – razlozi su Bojovićevog bekstva iz Srbije 2010. Vođa nasleđenog zemunskog klana, kako su još ranije, Bojovića okarakterisali zvaničnici MUP-a uhapšen je dve godine kasnije u Španiji, gde je zbog kriminalnog udruživanja osuđen na 18 godina zatvora. Sud u Madridu sudio mu je i za ubistvo saradnika, zemunca Milana Jurišića, čiji su delovi tela nađeni u reci Manzanares, ali je za ovo delo, oslobođen. 

Postupci u Beogradu

Bojović je oslobođen i u Beogradu, gde mu je u odsustvu suđeno za zločine počinjene 2004. Bio je optužen da je u ime osvete ubistva Željka Ražnatovića Arkana – ubio Branka Jevtovića Jorgu i zbog atentata na Zorana Nedovića i Andriju Draškovića u kojima su ubijeni njihovi telohranitelji. Zbog oslobađajuće presude, Republičko tužilaštvo podnelo je zahtev za zaštitu zakonitosti u ovom postupku. Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je oslobađajuća presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. Kako je objašnjeno, u pitanju je niz predloga tužilaštva koje je sud odbio da izvede kao dokaz u postupku. 

Goran Ilić, zamenik Republičkog javnog tužioca koji je podneo zahtev za zaštitu zakonitosti kaže za Insajder da je u ovom postupku najidikativnije bilo to što prvostepeni sud, a potom i žalbeni sud nisu prihvatili dokaze koji su pribavljeni pretresanjem stana u Španiji, među kojima su pisma koje je razmenjivao sa svojim advokataom Dragoslavom Mišom Ognjanovićem, koji je 2018. ubijen.

„Sud prvostepeni, a i žalbeni, je poverljivu prepisku smatrao da postoji poverljiva prepiska između advokata i okrivljenih, i nakon toga je zauzeo stanovište da i ti dokazi ne mogu da uđu u odluku prvostepenog i drugostepenog suda. Rezultat svega toga jeste oslobađajuća presuda, kaže Ilić. 

Iako je Vrhovni kasacioni sud utvrdio povredu zakona – to nije poništilo oslobađajuću presudu. Tako je nezakonita oslobađajuća presuda, po zakonu ostala na snazi. A Luka Bojović, po odsluženju skoro dve trećine kazne u Španiji, odlukom tamošnjeg suda pušten na slobodu, uz meru deportacije u zemlju svog porekla, odnosno Srbiju. U Srbiju dolazi kao slobodan čovek  u momentu kada su njegovi najveći neprijatelji iza rešetaka, od Sretena Jocića, koji služi zatvorsku kaznu do klana Veljka Belivuka i vračarske kriminalne grupe, koji su u pritvoru.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.