Majke zaposlene na fleksibilnim ugovorima – iste obaveze, ali ne i prava (VIDEO)

Iste obaveze prema državi, ali različita prava – takav je položaj žena u Srbiji zaposlenih na osnovu takozvanih fleksibilnih ugovora, kao što su oni o privremeno-povremenom radu ili ugovoru o delu.

Foto: Insajder

"Sa tim ugovorom bukvalno ne samo što se osećate diskriminisanim, već i gubite sva radna prava, nemate pravo na godišnji odmor, nemate pravo na bolovanje, nemate pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje. S tim da ja u tom trenutku nisam ni planirala nikakvu trudnoću zato što prosto sam bila suočena s tim da jednostavno ako ostanem trudna, to je to“, kaže Marija Blagojević.


Međutim, Marija je ostala u drugom stanju ubrzo nakon što je sa ugovora na određeno, bez objašnjenja poslodavca, prebačena na ugovor o privremeno-povremenim poslovima.

"I to je prosto u meni u tom trenutku koliko sam bila srećna toliko sam bila s druge strane pitala sam se ’a šta sad s poslom i sa svim tim’? Isto tako moj suprug je radio u istoj firmi i on je isto čovek bio u fazonu ’šta ćemo sad’. Tako da on je u jednom trenutku odlučio da napusti firmu kako bi eto možda mene primili na neku drugu vrstu ugovora da bih imala bilo kakvo pravo na trudničko bolovanje i kasnije porodiljsko, uz obećanje da me neće dirati. Međutim, desilo se to da je suprug dao otkaz posle 15 godina rada u toj firmi, on je imao posao za stalno, ja nisam otišao iz firme, međutim, i meni kako je istekao taj pp ugovor, nisu želeli da produže“, objašnjava ona.

Žene zaposlene na osnovu fleksibilnog ugovora trenutni zakonski okvir ne vidi kao stvarno zaposlene ili kao jednake ženama koje imaju ugovor o radu zaključen sa poslodavcem. Zbog toga Udruženje "Mame su zakon“ traži izmene Zakona o radu.

Njihova računica pokazuje da bi, u zavisnosti od toga za koju bi se opciju država opredelila, moralo da se izdvoji između 24 i po miliona i 34 i po miliona evra.

Marija nije sigurna da li će država imati sluha za tražene izmene, uprkos stalnoj kampanji za povećanje nataliteta.

"To u jednu ruku ispada samo kako sve ostaje na priči kao i sve u ovoj državi. Vi potencirate natalitet, pričate o nekim izmenama, i na kraju evo desi se slučaj na primer kao sa mnom. Ja nisam jedini slučaj, ima ih još ihahaj“, smatra ona.

Dosadašnja praksa pokazuje da je za sve izmene tog tipa bilo potrebno duže vreme. Tako majke preduzetnice od 2018. čekaju da se njihov status izjednači sa pravima drugih žena. Prošle nedelje, Vlada je usvojila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom koje će delimično popraviti njihov položaj. Izmene sada čekaju da ih usvoji Skupština.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.