Matić: Nikolić Kantar zastrašuje i iz zatvora, nijedna kompanija se nije javila za rušenje njegovog nelegalnog objekta

Nijedna kompanija se nije javila na javni poziv u Vranju za rušenje nelegalnog objekta koji je lokalni biznismen Dejan Nikolić Kantar podigao pokraj „OK radija“ kako bi ga zazidao, izjavio je danas predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, Foto: OSCE/Milan Obradovic

„Ovaj slučaj šalje poruke da je moguće graditi bez ikakvog papira i da smo u situaciji da neki pojedinac kao u ovom slučaju Dejan Nikolić Kantar koji je u pritvoru i dalje zastrašuje sve one koji bi trebalo da se prihvate posao rušenja“, rekao je Matić za Insajder.

Veran Matić

Matić je rekao da je kompanijama rok za prijavu istekao danas u podne, a da je poziv produžen do ponedeljka.

„Mislim da je to i dalje veliki problem jer je taj objekat nelegalan od trenutka kada je počeo da se gradi. Građevinska inspekcija je pokušala nekoliko puta da zaustavi izgradnju tog objekta. Sada kada je završen postoji rešenje o rušenju i videli smo da je tu bilo opstrukcija. Jedna kompanija čiji je to zadatak bio odbila je to da uradi“, dodao je on.

Govoreći o slučaju lepljenja plakata s njegovim likom u Vranju, Matić je naveo da je pre dva dana dao iskaz tužilaštvo i ocenio da ta, kako ju je nazvao, svojevrsna poternica predstavlja ugrožavanje njegove i bezbednosti njegove porodice i saradnika.

matic
Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu razgovarao je danas sa članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veranom Matićem i Sašom Mirkovićem, Foto: OSCE/Milan Obradovic

Prošlog meseca u Vranju su osvanuli plakati s likom Matića i ispisom: "Veran Matić - samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju. Političarima naređuje; inspekcijskim službama naređuje".

„Verujem da će brzo započeti i proces po ovom pitanju i da će se doći do nalogodavaca jer sada imamo samo izvršioce u pritvoru“, rekao je on.

Matić je naglasio da je ceo slučaj imao negativne efekte po „OK radio“ i kafić „No Comment“, iz kojeg se taj medij finansira, jer su zaposleni i gosti počeli da ih napuštaju.

„Pozvao sam građane Vranja da se solidarišu i da u većem broju dolaze u taj kafe. Međutim, očigledno da to što je Dejan Nikolić Kantar uspeo u tome što je želeo da postigne prvo razbijanjem stakala, farbanjem i uništavanjem unutrašnjoj i direktnim pretnjama“, ocenio je on.

Matić je pozvao novinare i medijska udruženja da organizuju akciju solidarnosti kako „OK radio“ ne bi bio ugašen.

Veran Matić

Šef Misije OEBS-a: Ne sme da bude nekažnjenih za napade na novinare

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izjavio je da ne sme da bude nekažnjenih za napade i pretnje novinarima te je dodao da državni sistem treba jasno da poruči da to nije prihvatljivo.

Bratu je za Insajder rekao da su događaji u Vranju pokazali brzu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji „OK radiju“, kao i slučaju targetiranja Verana Matića.

„Mislim da slučaj u Vranju pokazuje da postoji novi pristup po pitanju sigurnosti novinara u Srbiji i da Vlada i nadležni ovo shvataju ozbiljno“, ocenio je Bratu.

Jan Bratu

Bratu je naveo da je prošle godine zabeleženo više incidenata koji uključuju novinare nego ranije, ali da ima i više rešenih slučajeva.

„Statistika pokazuje da je prošle godine povećan broj prijavljenih incidenata koji uključuju novinare a to možda znači da se novinari više pouzdaju u sistem pa i prijavljuju slučajeve“, dodao je on.

Jan Bratu

Bratu je ocenio da je slučaj „OK radija“ pokazao važnost solidarnosti medijske zajednice.

„Svi treba da rade zajedno na ovim problemima. Postoji Radna grupa za bezbednost novinara – u kojoj ne učestvuju sva udruženja ali je njihov izbor, kao i Stalna radna grupa u kojoj su svi. Obe grupe rade ojačavaju jedna drugu i kada se dobro radi kao u slučaju Vranja onda vidimo rezultate“, zaključio je Bratu.

Ko je Dejan Nikolić Kantar?

Vranjanac Dejan Nikolić je vlasnik više kladionica i kazina u Vranju, ali i drugim gradovima u Srbiji.

Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od četiri meseca u sopstvenoj kući, bez elektronskog nadzora, za delo nelegalnog organizovanja kockanja i klađenja. 

Rešenjem direktora Uprave za izvršenje kazni, bilo mu je omogućeno da odlazi na posao od 8 do 15 časova, a da još dva sata mogao je koristiti za šetnju i rekreaciju.

Zaposleni u "OK radiju" u okviru kojeg posluje i kafe "No Comment", prijavili su pretnje koje su, u više navrata, dobili od Dejana Nikolića. „OK Radio“ je u to vreme doživeo i više napada, lomljena su stakla na izlogu, farbom su poliveni predmeti i zidovi kafea i radija, a zazidan je i deo prostorija tog medija koje je izvršeno od strane kladionice koja je u susedstvu. 

Zbog toga što je u vreme služenja kazne otišao u „OK radio“ da razgovara s vlasnicom Oliverom Vladković, Nikoliću je 19. juna određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na saučesnike, kao i da će ponoviti krivično delo.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.