Meštani sela Banja i Brezovac zbog kamenoloma najavljuju blokadu opštine Aranđelovac

Meštani aranđelovačkih sela Banja i Brezovac organizovali su danas četvrtu blokadu puteva ka kamenolomu na obližnjoj planini Venčac, nezadovoljni nekontrolisanom eksploatacijom mermera iz jednog od deset kamenoloma na toj planini. Meštani su najavili da će blokada trajati do daljnjeg, kao i da za početak septembra spremaju blokadu opštine Aranđelovac svojom mehanizacijom ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, izjavio je za Insajder predsednik ekološkog udruženja "Pavle Bakić" Dragan Todorović.

Meštanin sela Banja i Brezovac, učesnik u blokadi puta ka kamenolomu na planini Venčac. Foto: Dragan Todorović

"Vlasnici kamenoloma imali su do 28. maja ove godine odobrenje za eksploataciju do 100.000 tona mermera godišnje, a oni su od marta - kada je kao novi vlasnik došla firma iz Beograda - mesečno izvozili te količine", rekao je Todorović.

Todorović je naveo da zbog prekomernog miniranja i detonacija meštanima pucaju kuće, da se dižu oblaci prašine i uništava planina sa kvalitetnim mermerom, "čistim kalcijum-karbonatom koji se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji".

Advokat firme koja je vlasnik kamenoloma javio se meštanima i naveo da je firma spremna da razgovara s njima a da će tražiti da na sastancima učestvuju i predstavnici opštine Aranđelovac i Topola kako bi problemi bili rešeni, naveo je Todorović.

On je kazao da kompanija koja je vlasnik kamenoloma mermer sa Venčaca ugrađuje u podloge za puteve i dodao da taj mineral nije kvalitetan za tu namenu pa da i ne čudi što se auto-putevi "razljuljaju posle kratkog vremena".

"Kuće su odaljene od kamenoloma od 50 pa do 200 metara. Svakodnevno prolaze kamioni pored kuća i umesto da voze 10 kilometara na čas, oni voze do 50. To izaziva buku, ljudi uleću u kanale jer ne mogu da se mimoiđu sa kamionima koji ostavljaju i velike rupe na putevima. Meštani traže da se eksploatacija odvija u skladu sa zakonom propisanim i izdatim odobrenjima - da ne bude prekomernog miniranja, da ne bude detonacija koje im ruše kuće, da naprave puteve kojima bi se kretali kamioni i da se ogranički ekploatacija mermera na Venčacu", istakao je Todorović.

Selo u podnožju planine Venčac.
Selo u podnožju planine Venčac. Foto: Dragan Todorović

Prema rečima Todorovića, ukupne rezerve mermera na Venčacu iznose 84 miliona tona te da te planine neće biti za 10 godina ukoliko se eksploatacijha nastavi ovim tempom. On ističe da se kamenolom nalazi u turističkim kraju, da ima arheoloških nalazišta a da su radnici na kameolomu uništili jednu nekropolu pronađenu na toj planini.

Pre nekoliko godina u blizni Venčaca pronađena je i crkva iz nemanjićkog doba, koja je, kako je Todorović naveo, po veličini i kvalitetu fresaka na nivou Gračanice.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.