Mijačić za Marker: Trenutnim predlogom za Kosovo nisu zadovoljni ni Beograd ni Priština (VIDEO)

Francusko-nemačkim predlogom nisu u potpunosti zadovoljni ni Beograd ni Priština, ocenjuje u razgovoru za Marker Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine.

Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za saradnju Beograda i Prištine

„Ovo je međusporazum, ovo nije konačan sporazum o normalizaciji odnosa. Ovaj sporazum bi imao važnost negde do deset godina do trenutka kada Srbija, eventualno i Kosovo, uđe u Evropsku uniju“ , kaže Mijačić i dodaje da se ovim sporazumom želi postići mir bar na nekih deset godina „koji bi doprineo i evrointegracijama i regionalnim integracijama“.

Novi predlog koji je prihvatila Eropska unija, kako dodaje, može biti novi pregovarački okvir, ali tek onog trenutka kada ga potpišu Beograd i Priština. 

„On će svakako ići u pravcu ovog dokumenta koji su predložili Nemačka i Francuska ali kada će se to desiti to ne možemo reći“, kaže Mijačić i dodaje da se ne očekuje da se to desi pre kraja ove godine ili početkom sledeće.

Kako ocenjuje, izjava šefa diplomatije Ivice Dačića da je sporazum neprihvatljiv jer polazi od nezavisnosti Kosova je preduhitrena jer su nju često zvaničnici u Prištini citirali kao srpsko odbijanje sporazuma.

„To zaista nije tako. Jer možemo videti iz komunikacije predstavnika vlasti u Beogradu da su oni uputili odgovor na taj zahtev u pisanoj formi još u oktobru mesecu i taj odgovor nije bio odbijajući“, rekao je Mijačić i dodao da se može zaključiti iz jučerašnje izjave Vučića da je Srbija spremna da radi na postizanju tog sporazuma i na njegovoj implementaciji.

Predsednik je juče, kako dodaje, izneo neke podatke koji ne stoji.

„Ne postoji nijedna hitnost u usvajanju ovog dokumenta u ovom trenutku. Svakako on ne može biti usvojen ni potpisan dok ne dođe do susreta Vučića i Kurtija a svakako on ne može biti usvojen pre formiranja Zajednica srpskih opština“, ističe Mijačić.

Odgovarajući na pitanje čime Priština može biti nezadovoljna, Mijačić kaže da je u pitanju očekivanje Kosova da će Beograd nedvosmisleno priznati Kosovo u potpisavanju navodnog sporazuma.

Takođe, ističe, ovaj dokument ne garantuje da će Priština dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama.

„To su sve neki podaci kojima kosovska strana nije zadovoljna“, dodaje Mijačić.

Odgovarajući na pitanja zbog čega taj dokument nije objavljen, Mijačić kaže da je razlog za to što dokument nije zvaničan i nije dogovoren do kraja. 

„Još se pregovara o samim elementima ali su principi jasni“, kaže Mijačić i ocenjuje da dokument koji je poslednji izašao u javnost, a koji je objavio list Danas, deluje najkredibilnije.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.