Milan St. Protić u Marker Razgovoru: Ništa novo nismo čuli od Šolca i Vučića

Ništa novo nismo čuli ni od nemačkog kancelara Olafa Šolca, ni od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je istoričar, bivši ambasador i pisac Milan St. Protić gostujući u emisiji Marker Razgovor na Insajder televiziji. Dodaje i da je skeptičan po pitanju priključivanja Srbije sankcijama Ruskoj federaciji, što je Šolc danas decidno zatražio.

Milan St. Protić

„Ja sam od onih starih skeptika koji u to ne veruje. Meni izgleda da će politika Srbije da ostane ovako reaktivna kao do sada i da će da se nastavi ovaj trend koji je počeo još odavno da se ne donose odluke nego da se ostane tako u nekom limbu, u nekom vazdušnom prostoru, ili bezvazdušnom prostoru, bolje rečeno, između jednog i drugog centra moći u Evropi“, rekao je St. Protić za Insajder TV.

Komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija i Kosovo treba da zaključe sporazum o međusobnom priznanju, kao i da bez toga ne mogu postati članice Evropske unije, St. Protić kaže da je ta poruka jasna još od 2008. godine kada je „većina sveta priznala nezavisnost Kosova“.

„To nije bilo jasno samo onima koji nisu hteli da im bude jasno. U kojoj diplomatskoj formi će se to reći, to je sekundarno pitanje. Ovo je sad bilo otvorenije zato što je rečeno u Prištini, nije ponovljeno tim rečima u Beogradu. I kancelar Šolc je vrlo pazio da čak i na novinarska pitanja koja su usledila posle njegovog uvodnog izlaganja izbegne da to ponovi. Iskusni političari vode računa šta u kojoj sredini kažu, pogotovo kada dolaze u ovako zaostao deo sveta“, kaže St. Protić.

Prema njegovoj oceni, i po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, i po pitanju evropskih integracija, suština je ista – „mali koraci sa neizvesnim ishodom“. 

Milan St. Protić se osvrnuo i na ekonomsku zavisnost Srbije od Evropske unije, s jedne strane, a s druge na energetsku zavisnost od Rusije, ocenjujući da su Srbiju u takvu poziciju dovele određene vlasti. 

„Nije energetska zavisnost Srbije od Ruske federacije pala s neba, niti smo mi s njom rođeni nego nas je neko svojom kratkovidom politikom u tu zavisnost doveo. A onda su sledeće vlasti, ova aktuelna pogotovo, na tome insistirale. I kad dođete naravno u zavisnost od jedne velike sile, koja je pritom još toliko sklona imperijalizmu i autokratiji, onda samo možete da očekujete ucenu“, ocenjuje St. Protić. 

Tokom gostovanja u Marker Razgovoru na Insajder televiziji, Milan St. Protić osvrnuo se i na najavljenu, a zatim sprečenu posetu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova. Prema njegovom mišljenju, Srbija nije trebalo sebe da dovede u poziciju da se neko sam pozove u zvaničnu posetu. 

„Nedolazak Lavrova u Beograd, u Moskvi je shvaćen kao udar na dostojanstvo i ponos Moskve. Jer je pokazano celom svetu da kad Evropska unija i NATO hoće mogu da spreče bilo koga iz Ruske federacije da se makne bilo gde ka zapadu ili ka jugu“, kaže St. Protić, i dodaje da je i pozivanje ministra spoljnih poslova Srbije u posetu Moskvi neka vrsta poziva na poklonjenje i „demonstriranje snishodljivosti Srbije u odnosu na Moskvu“.

St. Protić je mišljenja da je Srbija priklanjanjem Rusiji „svoju šansu prokockala“, kao i da bi priključivanje sankcijama Ruskoj federaciji, ukoliko do njega dođe, bilo „na silu“. 

„Mi smo već pokazali da ne želimo iskreno da pripadamo zapadnoj civilizaciji. I sad čak i da se priklonimo sankcijama biće jasno da je to na moranje, na silu, da je to bez ubeđenja, da mi nemamo ni samilosti, ni razumevanja za ono što se događa u Ukrajini, da nam nisu jasni pojmovi agresora i napadnutog, da to poredimo potpuno neumesno i potpuno neodrživo sa situacijom na Kosovu, da se nismo odučili od te pogubne Miloševićeve politike koja je, kao što znamo, ceo Balkan digla u vazduh i nanela ogromnu štetu i nesreću svim narodima u bivšoj Jugoslaviji“, kaže St. Protić. Dodaje da će Srbija u Evropsku uniju biti primljenja kao neko „koga treba pripitomiti i pretvoriti u civilizovanog člana jednog evropskog društva“.

Na pitanje da li će odnos prema Rusiji imati uticaj na sastav nove Vlade, St. Protić odgovara da ćemo to tek videti, ali i da se ranije pokazalo da nije važno ko će biti ministar jer su svi oni „marionete u rukama prvog čoveka Srbije“. Dok, kada je reč o gradskoj vlasti, smatra da će ponovno raspisivanje beogradskih izbora zavisiti od toga koliko će biti efikasna vlast koja se bude formirala. 

„Ako vlast bude procenila da im odgovara da raspisuju ponovo izbore, kao što je to bilo na parlamentarnim izborima, oni će raspisati prevremene beogradske izbore. Ako im ne bude odgovaralo, neće. Da li će to biti kraj godine zavisi od toga koliko će biti efikasna vlast koja se u Beogradu bude stvorila makar i sa tako tankom većinom koja je efikasna. I još ako pridobiju neku od ove kvaziopozicije koja tu sedi unutra, onda mogu da potpišem da prevremenih izbora neće biti“, kaže St. Protić i zaključuje da je demokratija u Srbiji „samo dekor“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.