Miletić: Šetnje mora biti, spremni smo na kompromis sa državom

Jedan od organizatora Evroprajda, Goran Miletić, najavio je danas da će ta manifestacija biti održana prema već određenom planu i programu, koji predviđa seriju, kako je najavljeno, debatnih, zabavnih programa i koncerata.

Prajd, Beograd. Foto: Srđan Ilić

Miletić je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je će biti održana u subotu 10. septembra, donese odluka prema kojoj će svi učesnici biti zaštićeni. 

On je istakao da „šetnje mora biti".

Miletić je dodao i da su organizatori odlučni da se šetnja odigra prema planu, a da će učesnici, ako dođe do zabrane, uprkos tome šetati, i naglasio da organizatori Prajda „nisu za konfrontaciju, već za kompromis“.

Upitan šta je kompromis, rekao je da se trasa šetnje može ograničiti, da se koncerti mogu izmestiti, a na pitanje o tome da li bi pristali da se šetnja izmesti iz centra grada, Miletić je istakao da bi to bila diskriminacija.

Takođe naglasio je da ne zna nikoga u Srbiji kome bi zabrana Evroprajda bila u interesu.

„Kompletan program Evroprajda, koji uključuje celu nedelju ponosa, koncerte i šetnje, biće održan", poručio je Miletić i dodao da će prema programu raditi od ponedeljka 12. septembra u 10 sati.

Miletić je na konferenciji preneo da je gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, rekao da neće dopustiti da se u Skupštini grada održi otvaranje Evroprajda.

On je dodao da je svih godina održavanja Prajda praksa bila da se „Nedelja ponosa“ svečano otvori u Skupštini grada.

Kako je Miletić dodao, ni u jednoj državi Savet za nacionalnu bezbednost ne bi trebalo da odlučuje o Paradi, ali da ovo, kako kaže, ne bi bio prvi put da u Srbiji o tome odlučuje Savet, kao i da su „ovde ljudi“ navikli da je to bezbednosno pitanje.

Na pitanje o najavi mnogobrojnih događaja za 17. septembar, kada je zakazana šetnja u okviru Evroprajda, rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) može dobro da odgovori na takve stvari, a da se skupovi koji su pretnja po Prajd mogu zabraniti.

Više događaja najavljeno za 17. septembar 

Najpre je najavljena promocija diplomaca Vojne Akademije, koja je prema nezvaničnim saznanjima lista Danas pomerena sa 10. na 17. septembar. 

Zatim je predsednik opozicionog pokreta Dveri, Boško Obradović, najavio da će, ukoliko MUP ne zabrani održavanje Evroprajda 17. septembra, tog dana biti održana porodična šetnja kojoj će, kako tvrdi „prisustvovati 100.000 ljudi“.

S druge strane, predstavnici Demokratske stranke, pokreta Ne davimo Beograd, Pokreta slobodnih građana i poslaničke grupe Moramo, najavili su da će pozvati građane na protest 17. septembra, ukoliko Evroprajd tog dana bude zabranjen.

Za 17. septembar najavljeno je i održavanje „Red Bull Show Run Beograd“, u okviru kojeg je najavljena vožnja bolida Formule 1 centralnim beogradskim ulicama. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 30. avgusta. 2022. godine da Evroprajd u Beogradu neće biti održan jer je tako odlučila Vlada Srbije, a kao razlog je naveo da nema bezbednosnih uslova za održavanje te manifestacije. 

Evroprajd u Beogradu zakazan je za period od 12. do 18 septembra. Prema izveštajima mnogih svetskih organizacija, koje se bave zaštitom ljudskih prava, pripadnici LGBT+ zajednice u Srbiji i dalje su izloženi napadima i pretnjama koji ostaju nekažnjeni. 

Poslednji u nizu takvih incidenata je poruka mržnje u noći između 16. i 17. avgusta ispisana na prozoru Prajd info centra u Beogradu. Aktivisti su objavili da je to petnaesti put kako je taj centar napadnut u prethodne tri godine.

Izvor: Insajder, Fonet 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.