Milićević (NVO "Aktiv") o situaciji na severu Kosova: Neophodan potez međunarodne zajednice (VIDEO)

Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije "Aktiv", koji se iz Kosovske Mitrovice uključio u emisiju "Marker", kaže da je nakon današnjih dešavanja na severu Kosova neophodno da međunarodna zajednica reaguje i da insistira na uspostavljanju dijaloga kako bi se našlo održivo rešenje.

"Ono što se danas dešavalo na severu Kosova jesu tužne slike, jeste ogromno razočaranje za sve koji su više meseci, čak i godinu dana unazad upozoravali na potencijalne negativne scenarije. Bojim se da će pasivnim delovanjem međunarodne zajednice pre svega ovaj konflikt od danas biti produbljen", ocenjuje Milićević.

Na današnji sukob Srba i policije na severu Kosova za sada je reagovala samo ambasada SAD u Prištini. 

"Američka ambasada u Prištini nikada nije direktnije i otvorenije upozoravala vlast na Kosovu da se mora suzdržati od ovakvih akcija koje dalje produbljuju nepoverenje između lokalnog stanovništva i aktuelne vlade u Prištini i dodatno opterećuju sam proces pregovora između Beograda i Prištine", navodi Milićević.

Milićević podseća da je do današnje situacije na severu Kosova došlo nakon višemesečnog insistiranja međunarodnih aktera na dijalogu, koji je sada ugrožen. Zato se sada, kaže, postavlja pitanje - šta dalje.  

"Teško je suzdržati emocije i ne konstatovati: kako je sada moguće nastaviti raditi na procesu normalizacije i dijaloga, kako pomiriti dve sukobljene strane kada imamo ovakvu situaciju na terenu koja je sastavljena od brojnih konflikata i nezadovoljstva, ne samo političara nego i građana", kaže Milićević.


Milićević smatra da je bilo očekivano da će Albanci izaći na izbore nakon što su Srbi izašli iz kosovskih institucija, i da sada može da se govori samo o posledicama tog čina. Kako podseća, napuštanju institucija prethodilo je ogromno nezadovoljstvo koje je tinjalo više od godinu dana.

"Propuštena je prilika tokom prošle godine da se uspostavi direktan kanal komunikacije između kosovske vlade i severa Kosova kako bi se kroz politički dijalog tražilo rešenje, a ne slanjem policije. Policija ne može da ohrabri i podstakne politički dijalog već je tu da nametne neku vrstu sile i nametnutih rešenja", zaključuje Milićević.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.