Milosavljević: Kontrola policije nikad nije istinski zaživela

Kontrola policije u Srbiji nikada nije „istinski zaživela“, a policija bi trebalo da bude operativno samostalna od ministra, pre svega unutrašnjih poslova, „jer preko njih ide politička linija uticaja“, ocenio je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević gostujući u emisiji „Marker“.

„Uvek je bilo pokušaja kontrole, međutim svi instrumenti kontrole su slabo razvijeni. I oni koji su unutar MUP-a, oni su naravno ograničeni obično voljom ministra. A oni spoljni mehanizmi slabo deluju“, rekao je Milosavljević.

Upitan da li je to slučajno ili namerno, on kaže „i jedno i drugo“.

„Ima tu i namernog i nenamernog, ima i otpora onih koji treba da budu kontrolisani, ali pre svega otpori dolaze iz redova politike. Da bi se kontrola uspostavila potrebna je jedna fina politička volja, koja bi omogućila da kontrolna tela rade svoj posao, umesto toga mi imamo situaciju da su kontrolni mehanizmi, oni neki bitni, načinjeni poslušnicima vlasti i onda nema od kontrole ništa“, objašnjava Milosavljević.

Depolitizacija i profesionalizacija policije po evropskim standardima - obećanje je koje se čulo još 2005. kada je usvajan Zakon o policiji čija je glavna novina bila uvođenje nepolitičke funkcije - direktor policije.

„Čitava ideja uvođenja funkcije direktora policije jeste da on bude šef policije, da on rukovodi policijom, a ne da policijom rukovodi neposredno ministar ili njegovi saradnici koji se zovu državni sekretari“, dodaje Milosavljević.

Srbija danas nema direktora policije, a na čelu se nalazi vršilac dužnosti.


„Ako je to preneto na vd-a, on bi mogao da formalno da taj posao i obavi. Mada je pitanje tu ozbiljnije, dublje, a to je da li ministri zapravo žele jakog direktora policije koji istinski upravlja policijom ili figuru koja se formalno nalazi na toj poziciji, a oni preuzimaju čitavu ulogu rukovođenja policijom. Tu je taj problem, da li je direktor postao direktor u punom smislu te reči”, smatra profesor.

Kako je dodao, sve policije sveta su „malo pod uticajem“ vlasti, ali se on nigde ne vrši na operativnom nivou, jer je to, kako je ocenio, nedopustivo.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.