Milovanović u Markeru: Strukturalni problem u tužilaštvu se mora rešiti izborima, a ne upućivanjima (VIDEO)

Strukturalni problem u tužilaštvu se mora rešiti izborima, a ne upućivanjima tužilaca iz osnovnih u viša, rekao je Predrag Milovanović, zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu i član Državnog veća tužilaca u emisiji „Marker“.

Predlog zakona o javnom tužilaštvu, kojim se onemogućava upućivanje javnih tužilaca iz osnovnih tužilaštava u viša javna tužilaštva - a koji je Vlada danas usvojila - direktno će ugroziti funkcionisanje tužilačke organizacije. To tvrde u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, navodeći da će, ukoliko Skupština usvoji takav zakon, ostati bez trećine kadrova.

Predlagači zakona, međutim, tvrde da je dosadašnja praksa upućivanja tužilaca iz nižeg u više tužilaštvo obavljana bez konkursa, i da je time ne samo ugrožena samostalnost tih tužilaca, već da je i njihov rad podložniji korupciji.

„Privremeno upućivanje kao institut se pretvorio u pravilo i u odnosu na ono što je trebalo da bude - izuzetak. U dosadašnjoj praksi ono čemu sam mogao da prisustvujem to je hronično pražnjenje osnovnih tužilaštva, koji su upućivani u viša, tako da su oni kolokvijalno zauzimali mesta u osnovnim, pa oni nisu mogli da se popune kroz izbore“, objašnjava Milovanović.

Kako kaže, kome će biti ponuđen ugovor o upućivanju je pitanje i za prethodne sazive i za predsedavajuću Državnog veća tužilaca.

„Ne postoje kriterijumi o upućivanju. Republički javni tužilac odlučuje o upućivanju, ali ne zna se ko predlaže, samo je potrebna saglasnost onoga ko se upućuje. Stvara se jedna nesigurnost, a to ukazuje i najnovije mišljenje Venecijanske komisije, da se strukturalni problem u tužilaštvu mora rešiti izborima, a ne upućivanjima“, ističe on.

Problem upućivanja je što možete biti i vraćeni i to je jedna kratka uzica. To je atak na samostalnost, ističe Milovanović.

„Ovaj sada propis treba da prinudi budući Visoki savet tužilaštva da sprovodi konkurse, oni treba da budu u permanentnom konkursu“, smatra Milovanović.

Predlog predviđa da će tužioci iz nižih tužilaštava moći da konkurišu za rad u višim tužilaštvima, a upućivanja će se sprovoditi između tužilaštava istog ranga, iz nižeg u nižeg, iz višeg u više, ali i iz višeg u niže.

„Izbor je mnogo bolji kada je u pitanju položaj i veći garant samostalnosti onog ko je izabran. Funkcija zamenika je stalna, a kada se privremeno upućeni vi ste nestalni, možete da bude vraćeni. Tu je u stvari poenta“, ocenjuje Milovanović.

Državno veće tužilaca će morati da se ubrza kada su u pitanju izbori i konkursi, to je bila intencija zakonodavca, kaže on.

„Nadamo se da će se taj nacrt ubrzo naći pred narodnim poslanicima i da će ići u susret tom rešenju“, dodaje Milovanović.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.