Ministarka Mihajlović: Ako građani neće Rio Tinto, ne treba da se prestane sa istraživanjima

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u intervjuu za Insajder televiziju da se protivi prestanku istraživanja litijuma u Srbiji, dodajući da sa građanima treba razgovarati ukoliko ne žele da projekat eksploatacije litijuma kod Loznice sprovodi kompanija Rio Tinto.

Zorana Mihajlović

Na pitanje šta je plan države nakon što je stavljena tačka na poslovanje Rio Tinta u Srbiji, odnosno da li smatra da bi trebalo nastaviti razgovore sa kompanijom, koja je javno uputila takav poziv, uz poruku da ne odustaju od projekta koji je „savršen“, ministarka Mihajlović kaže: 

„Ja ne bih sada licitirala sa tim da li to treba da radimo sa Rio Tintom, ako građani neće Rio Tinto o tome zaista treba razgovarati, ali sam apsolutno protiv toga da se prestane sa pričom i sa bilo kakvim istraživanjima i radom na mineralnoj sirovini koja je kritična mineralna sirovina danas u svetu, a to je litijum.“

Ona dodaje da je od trenutka kada je imenovana na funkciju ministarke rudarstva i energetike bila za realizaciju tog projekta jer je litijum budućnost.  

„Dakle, ovo je ono što ja kao ministarka energetike smatram - mi treba da nastavimo da razgovaramo i da damo sve informacije građanima, jer više mislim da je bilo laži i dezinformacija nego što je bilo jednog jedinog argumenta i činjenice u trenutku kada je bila predizborna kampanja. U predizbornim kampanjama svega ima, samo ima vrlo često malo istine ili ni malo istine kada su ovako veliki projekti upitanju“, rekla je Mihajlović.

„Nismo razgovarali s Rio Tintom otkad je ukinut Prostorni plan u januaru“

Na pitanje da li Vlada Srbije ima neku informaciju o tome šta planira Rio Tinto, koji je vlasnik rezultata istraživanja litijuma na području Jadra, Mihajlović kaže da nije bilo razgovora s tom kompanijom otkad je donet Zaključak Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za projekat „Jadar“ krajem januara, odnosno od kada je Vlada Srbije stavila tačku na taj projekat.

„Rio Tinto ima sva prava u smislu da li će da se buni ili ne buni da li će eventualno da ide na određene arbitraže čak imajući u vidu investicioni sporazum koji postoji sa Velikom Britanijom. Sve su to njihove pravne mogućnosti. Mi nijednog trenutka do ovog momenta dakle nismo imali nikakve razgovore na temu produžetka projekta, rada sa Rio Tintom. Šta god da me pitate od tog momenta kada je donet zaključak Vlade odgovor je nije bilo razgovora“, navela je Mihajlović.

„Rudniku se najviše protive političari, neće da sačekaju studije projekta“

Mihajlović je rekla da najveći broj onih koji se protive rudniku jesu političke grupe i dezinformisani građani. Na konstataciju novinarke da upozorenja u vezi sa eksploatacijom litijuma dolaze i iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ona kaže da niko ne može da iznosi zaključke pre nego što se završi studija uticaja na životnu sredinu. Samo tako ćemo imati „crno na belo šta je tačno, a šta nije“, kaže Mihajlović.

Kao razloge za odluku Vlade Srbije da stavi tačku na projekat kompanije Rio Tinto navela je političku kampanju, ali i „nedovoljno snažnu“ Vladu" koja, kako kaže, nije mogla da izađe na kraj sa celom tom pričom. 

„Ponavljam još jednom, Prostorni plan nije ukinut zato što nije dobar ili zato što nešto nije dobro u njemu nego je zaista bio pritisak javnosti. Vlada je tu izašla u susret građanima koji su insistirali na tome da se prestane sa tim. Nisam sigurna da je uopšte bilo moguće u toj atmosferi objasniti da treba da sačekamo sve informacije i sve studije“, dodala je ona.

„Ne znam šta su predstavnici Rio Tinta razgovarali s evropskim zvaničnicima“

Na pitanje novinarke o prepiskama izveštaja sa sastanka predstavnika Rio Tinta i Evropske komisije, čija je autentičnost potvrđena za Insajder, a u kojima se navodi da će radovi na otvaranju rudnika biti započeti  posle izbora u Srbiji, Mihajlović je odgovorila da ne zna šta je ta kompanija razgovarala s evropskim zvaničnicima.

„Ja to zaista ne znam. Činjenica je da do trenutka prostornog zaustavljanja prostornog plana i odluke Vlade mi zaista jesmo bili svi za taj projekat - kada kažem svi, mislim pre svega na Vladu Srbije, na kraju krajeva i predsednika i Ministarstvo rudarstva, ali je odluka koja je doneta - doneta. Ništa se nakon te odluke nije desilo. Jedan jedini sastanak mi nismo imali, jedan jedini prijem ljudi iz Rio Tinta, ili bilo koje čak evropske institucije koja bi nam rekla: 'Pa zašto recimo ne razgovarate' ili tako nešto, toga stvarno nije bilo“, istakla je Mihajlović.

Povod za razgovor sa ministarkom Mihajlović o dosadašnjem i budućem odnosu države prema kompaniji Rio Tinto i projektu rudnika litijuma su pitanja pokrenuta u serijalu Insajdera „Rio Tinto u Srbiji: Potraga za blagom bez pravila“. 

Druga epizoda serijala na programu je Insajder televizije u utorak, 17. maja 2022.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.