Ministarka Mihajlović za Insajder Intervju: Neće biti restrikcija, do kraja zime uvozimo struju za tri milijarde evra

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da u Srbiji tokom predstojeće zime neće biti restrikcija električne energije za građane, a da će država do kraja marta sledeće godine morati da uveze struju u vrednosti od tri milijarde evra.

Zorana Mihajlović

„Kada se govori o narednom periodu, misli se na kraj zimske sezone, kraj marta meseca. Vodimo razgovore sa Azerbejdžanom ne bismo li dobili neku fiksnu cenu, bar jednog dela električne energije po mnogo nižoj ceni nego što je na evropskom tržištu. Međutim, vi ne možete da znate li će cena biti 400, 700 ili 1.500 evra po megavat času", kazala je Mihajlović u emisiji "Insajder Intervju".

Mihajlović je naglasila da je "strašno" što će Srbija morati toliki novac da uloži u uvoz struje, a koji je, kako je ocenila, mogao da bude upotrebljen za izgradnju "svega što je potrebno u sektoru energetike i šire".

Ona je nevela da nema planova da dodatno poskupi struja za domaćinstva i privredu, nakon što je Agencija odobrila poskupljenje za građane od 6,5 odsto a skok od 75 na 95 evra po megavat času za komercijalni sektor.

Govoreći o tome kako će država stimulisati građane da štede struju tokom zime, Mihajlović je navela da će građani moći da dobiju 10 odsto niže račune ukoliko ostvare od 10 do 20 odsto nižu potrošnju u jednom mesecu ove zime u odnosu na isti mesec prošle godine. 

„Gradacija ide ovako - od više od 20 do 30 odsto će dobijati smanjenje računa od 20 odsto, preko 30 dobijate smanjenje od 30 odsto. Videćemo kako će to da se ponaša u praksi, ali mislim da smo mi jedina zemlja koja daje tu vrstu stimulacije. Kako god da izračunate, Elektroprivreda Srbije (EPS) će zbog toga izgubiti 30 miliona evra, ali će na drugoj strani uštedeti pola milijarde evra na uvoz struje", naglasila je Mihajlović.

„EPS ne može da se revitalizuje preko noći, nenormalno što je tužilaštvo odbacilo prijavu protiv Grčića"

Na pitanje kako teče proces revitalizacije EPS-a, Mihajlović je odgovorila da ništa ne može da se uradi "preko noći" i dodala da to preduzeće godinama nije gradilo niti ulagalo.

„Nama je potrebno nekoliko godina ozbiljnog rada i investicija da mi kažemo da EPS može da proizvede dovoljne količine električne energije da zadovolji naše potrebe", dodala je ona.

Mihajlović je navela da je država obezbedila da EPS može da uveze 2,5 miliona tona uglja za proizvodnju struje iz Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

„Ne samo što nemamo dovoljno kvalitetan ugalj, nego je najveći problem što u prethodnom periodu ugalj nije ni iskopan, pa deponije nisu pune. Mi nemamo dovoljne količine uglja koje su morale da se talože, a druga stvar je jako loš kvalitet uglja", istakla je ona.

Komentarišući to što je tužilaštvo odbacilo krivične prijave Ministarstva energetike protiv bivšeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića sa obrazloženjem da se postupci već vode protiv njegovih saradnika, a da on kao direktor nije odgovoran, Mihajlović je rekla da je to nenormalno i nebulozno te da se šalje pogrešna poruka.

Mihajlović je podsetila da su protiv Grčića podnete tri krivične prijave - zato što je obavljao dužnost v.d. direkotra a nije imao zakonska prava na to, zbog zaustavljanja prozivodne trake u rudniku "Kolubara", kada je napravljena šteta od 60 miliona evra "jer je Grčić na to podstrekao rudare" i treća zbog toga što je EPS bio "na korak od kolapsa" u decembru prošle godine, kada je Srbiji pretio i "blekaut".

Mihajlović je dodala da je Ministarstvo u prijavama dokazima potkrepilo tvrdnje da je Grčić odgovaran za štetu od minimum pola milijarde evra.

„Mi danas uvozimo električnu energiju. Mi - država koja može da izvozi struju, mi uvozimo još u ovoj krizi kada je cena visoka", istakla je Mihajlović.

Govoreći o nesreći u rudniku "Soko" u kojoj je poginulo osam, a povređeno 20 rudara, a za koju je Osnovno tužilaštvo u Aleksincu ustanovilo da nema osnova za krivično gonjenje, Mihajlović je izjavila da su dokazi o postojanju odgovornosti za smrt rudara evidentni.

„Postoje izveštaji rudarskih inspektora, postoje audio zapisi, postoji informacija da je pre nego što se desila nesreća, 14 dana u nizu metan bio povišen iznad granica. Pravilnik kaže da kada ide preko 1,5 odsto metana u rudniku, vi morate istog trenutka da sklanjate ljude", navela je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da su zbog toga za pogibiju rudara odgovorni zaduženi za bezbednost u rudniku i oni koji su upravljali rudnikom.

Na pitanje da li je Vlada odgovorna za ovakve slučajeve, s obzirom na to da direktore na te funkcije postavlja vladajuća koalicija, Mihajlović je odgovorila da je svako odgovoran za ono što radi.

„Kada prvi bude odgovarao više se ovakve stvari neće ili će se bar manje dešavati. Moraju svi da rade svoj posao", istakla je ona.

„Put Srbije je Evropa, a ne da bude ruska gubernija, kineska pokrajina ili 51. zvezdica na zastavi SAD"

Na pitanje da li postoji proevropski i proruski lobi u Vladi Srbije, Mihajlović je odgovorila da je "geografija neumoljiva" i da je put Srbije ka Evropi te da ne može da bude "ruska gubernija", pokrajina Kine ili 51. zvezdica na zastavi Sjedinjenih Američkih Država.

„Mi smo ovde gde jesmo, moramo da budemo deo Evrope bez obzira što će uvek postojati razne opstrukcije da tim putem idemo sporije. Kako god se to tumačilo ovde, naš put jeste Evropa", ocenila je ona.

Govoreći o sednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj je predstavljen izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine, Mihajlović je ocenila je dobro što Srbija ima parlament sa dosta opozicionih stranaka, kao i to što su neke od njih podržale održavanje te sednice.

„Moramo da znamo gde smo danas i šta nam je cilj. Naš cilj je da Srbi i Albanci žive u miru, to je jedina stvar. Juče smo mogli da čujemo opozicione političare da treba prekinuti pregovore ako ne bude formirana Zajednica srpskih opština, to je pogrešno. Mi nikada nećemo prekinuti pregovore, oni su jedini način da obezbedimo koliko-toliko normalnije uslove za život Srba i Albanaca na Kosovu", istakla je Mihajlović.

„Trenutna Vlada najneefikasnija do sada, napadaju me oni koji žive u prošlosti i previše su radikalni"

Na pitanje kada će biti formirana nova Vlada Srbije, nakon što su parlamentarni izbori održani 3. aprila ove godine, Mihajlović je odgovorila da veruje da će do formiranja vlade doći do kraja ovog meseca, ili će se tada bar znati ko će je činiti.

Mihajlović je naglasila je poslednji sastav Vlade bio najneefikasniji u odnosu na sve prethodne i da su Srbiji u novoj Vladi potrebni stručni ljudi.

Ona je navela da ne zna da li će biti deo nove Vlade i istakla da je sektor energetike "mnogo patio" te da njoj nije mesto u novoj Vladi ako stvari u tom sektoru neće biti istinski promenjene.

Komentarišući to što je stalno izložena napadima svojih stranačkih kolega, Mihajlović je kazala da oni nju ne doživaljavaju "sličnom njima" i da je reč o ljudima "koji žive u prošlosti i koji su previše radikalni".

„Ja u Srpsku naprednu stranku nisam ušla kao nesvršena ličnost, nego kao doktor ekonomskih nauka sa 20 godina radnog staža. Ja sam već bila ja kad sam ušla u SNS, da pomognem državi i stranci a ne sebi. To je razlika koja se iz godine u godinu sve više vidi", naglasila je Mihajlović.

„Ne dešava se ništa u vezi sa rudnikom Rio Tinta, sanacija kosine planine Starica je neophodna" 

Na pitanje da li je Srbija odustala od otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, Mihajlović je odgovorila da se u vezi sa tim projektom ništa ne dešava.

„Stoji priča, i ranije sam to govorila i predsednik to govori, da je to velika šteta za nas, da kritičnu sirovinu, jedinstvenu u svetu - jadarit - nismo mogli da sačuvamo u tom smilslu da dobijemo prave odgovore (posle završenih studija) i onda da donosimo odluke", rekla je ona.

Govoreći o miniranju planine Starice kod Majdanpeka koje bi trebalo da sprovede kineska kompanija Ziđin, a čemu se protive ekološki aktivisti, Mihajlović je kazala da su geolozi i inženjeri naložili sanaciju te planine.

„Mi smo pokazali milion papira - inače je ugrožena bezbednost. Naložili smo da se urade svi koraci koji moraju da se urade i da se izvrši sanacije kosine - inače pada deo Starice", naglasila je ona.

Komentarišući zabranu održavanja Evroprajda za vikend iz bezbednosnih razloga, Mihajlović je navela da je Vlada tražila da organizuje tu manifestaciju i podržala je te da smatra da je šteta što je zabranjena.

„Šteta što se podigla tolika tenzija oko Evroprajda, ne vidim problem da se ljudi prošetaju i oni i bilo ko drugi. Sad imamo situaciju gde Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da nije bezbedno. Ako mene pitate, a ja nisam stručna niti policija, mislim da je to velika šteta", zaključila je Mihajlović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.