Mirniji tonovi u Skupštini; Brnabić: Ne smeta mi protest protiv nasilja (VIDEO)

Posle skoro deset meseci ovog saziva Skupštine i četvrtog dana vanrednog zasedanja Parlamenta o bezbednosnoj situaciji u zemlji posle dva masovna ubistva, u Parlamentu su se čuli i učtivi dijalozi i naznake rasprave dostojne najvišeg zakonodavnog tela. Ni danas nisu izostale međusobne optužbe o tome za vreme čije vlasti je bilo više ubistava, na koji protest treba da se ide, ko poziva na nasilje, a ko se od njega ograđuje. Uobičajeno, dnevni red je najmanje bio tema.

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu. Foto: Srđan Ilić

Između opisa poput "čovekolika spodoba“ ili "lokator NATO pakta“, optužbi ko je licemer a ko patriota koje su proteklih dana razmenjivali vlast i opozicija, na današnjoj sednici Skupštine promena retorike – predsednica Vlade zahvalila se poslanici opozicione stranke koja je iznela predloge za smanjenje nasilja, pa i mogućnost da se razmotri uvođenje femicida kao krivičnog dela, ali i kritikovala premijerku koja je u petak, tokom rasprave, gurnula mikrofon.

"Gospođo predsednice Vlade vama onakva reakcija je neprimerena, ma koliko ja razumela da ste vi od krvi i mesa. Vi bi kao predsednica Vlade morali da pokazujete poštovanje i empatiju svima. Imam lično jako dobro iskustvo sa Vama jer ste u trenutku moje vrlo velike životne tragedije stali uz mene i pokazali mi i empatiju i poštovanje. Znam da to možete, a kao predsednica Vlade , mislim da Vi to morate“, rekla je Sandra Rašković Ivić Narodna stanka.


Predsednica Vlade Ana Brnabić joj se zahvalila.

"Žao mi je što što nismo ovako razgovarali od prvog dana. Vi ste govorili o merama i izneli predlog mera i govorili o stručnjacima na primeren način koji ne ugrožava njihov profesionalni integritet i kredibilitet. Ali hvala vama šta god da ste rekli, nemam jednu reč da vam zamerim“, rekla je Brnabić.

Nije premijerka zamerila ni zahtevu opozicionog poslanika koji je od nje tražio da se ogradi od pretećih izjava člana Predsedništva stranke čiji je ona član. Ipak, uz jedno ALI, za to je imala dodatno objašnjenje, navodeći da je takva reakcija člana SNS-a odgovor na poruke profesora Jova Bakića, od čijih se izjava opozicija ograđuje.

U međuvremenu je stigao i komentar predsednice Vlade na pitanje koje opozicija postavlja već dva dana u Skupštini, nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako generalni sekretar Vlade predvodi grupu mladića obučenih u crno.

Marinika Tepić danas je pitaoa "zašto do sada niste smenili vašeg generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića koji je snimljen kako predvodi batinaše i pretorijance u Pančevu“.

Odgovor je stigao nešto kasnije kada je premijerku o ulozi Novaka Nedića pitao i Pavle Grbović: 

"Što se Novaka Nedića tiče, čula sam jedno pet puta danas, i ne bih vam odgovarala i trudila sam se da ne, ali vidim da ste uporni. Dakle čak je i taj tabloid koji je objavio tu sliku, čak su i oni rekli – ne znamo ni odakle slika ni šta je slika, niti znamo kad je napravljen niti u vezi sa čim niti ko je na njemu osim Novaka Nedića i zbog čega, čak su i oni to rekli“, rekla je Brnabić.

Na svaku kritiku opozicionih poslanika, po pravilu, replicirao je šef poslaničke grupe SNSa Milenko Jovanov. Iako je jednog opozicionog poslanika nazvao pajacem, i on je pozvao na povratak normalnom razgovoru. O tome se danas najviše govorilo u plenumu, ali je i opozicija imala svoje ALI.

"Sada mi pričamo o nekakvom dijalogu. Meni je jako žao što se ovaj dijalog nije desio ranije. Moralo je da se dese izgleda ovakve stvari da bi ste vi izjavili ovde danas kao premijer ove države da želite da spustite loptu, da smirimo ton i da pokušamo da komuniciramo“, rekla je Danijela Nestorović iz poslaničke grupe Moramo-Zajedno i dodala "komunikacija je prestala onog momenta kada ste vi počeli da nas nazivate ONI“.

"Žao mi je što ste nas pre neki dan nazvali kvazi borcima protiv nasilja. Ovo što vi radite, evo vidite – su kvazi poslanici, kvazi politika i kvazi država! Vi zapravo ne radite ništa na sprečavanju tog nasilja, već ga i pospešujete“, rekla je Nestorović.

Da odgovori poslanici iz Moramo-Zajedno dobila je i premijerka koja, po Poslovniku, nema ograničeno vreme. Poručuje – ako na ulicama tražite političku odgovornost – dobićete je – ali tek na izborima. Dodaje - nema ništa protiv protesta protiv nasilja, ali ima protiv poziva na nasilje koji se, kako tvrdi, čuju na tim protestima.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.