Mladenović (Rudarsko-geološki fakultet) o zemljotresima u Turskoj i Siriji: Nakon serije naknadnih udara, očekujemo da se sistem resetuje (VIDEO)

Dva jaka zemljotresa u razmaku od nekoliko sati, kao što su oni u Turskoj i Siriji, nisu česta pojava, jer se nakon glavnog udara očekuje da se naredni smanjuju, rekla je „Markeru“ Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Kako je dodala, nakon serije udara koja će tek uslediti, očekuje se da se „sistem resetuje“ i tako može da miruje čak i hiljadama godina.

Ana Mladenović, Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu

Više od pet hiljada ljudi je poginulo, a oko 24 hiljade povređeno u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju. Mladenović objašnjava da su u pitanju su bili zemljotresi koji su se desiti na dva različita raseda, na sudaru dve tektonske ploče.

„Tu se dve ploče mimoilaze jedna u odnosu na drugu, zbog tog kretanja se kreira velika količina energije, to možemo da zamislimo kao kada bismo uzeli dva drvena bloka i pomerali jedan u odnosu na drugi, onda bi se i tu frikcija stvarala, međutim u ovom slučaju naravno je ta količina energije mnogo veća“, objašnjava ona i dodaje da se ta energija sakuplja u stenama. 

Kako ne mogu da skupljaju beskonačno mnogo energije, dodaje, onda će uslediti oslobađanje, odnosno ono što mi zovemo zemljotres.

„To kretanje će se nastaviti zbog toga što traje milionima godina unazad i nastaviće da traje i dalje. Arabijske ploče će se kretati ka severu i sudarati sa evroazijskom pločom koja je na severu, a ovde se mimoilaziti sa anatolijskom. Sada nakon ove serije naknadnih udara koji će trajati mesecima sigurno očekujemo da se sistem resetuje i da krene ponovno prikupljanje energije za neki naredni zemljotres. Može da traje hiljadama godina dok se ne desi ovako razoran zemljotres“, ističe Mladenović.

Govoreći o pokazateljima koji upozoravaju na podrhtavanje tla, kaže da se oni zovu „prekursori zemljotresa“ i da su različiti u različitim sizmičnim područjima, zato nikada ne može sa sigurnošću da kažemo da ako se dešava niz slabih, da li će biti jači zemljotres.

„Ono što je sigurno, a ne možemo da merimo, to je kretanje duž raseda, ali nažalost to ne može da se kvantifikuje“, dodaje Mladenović.

Odgovarajući na pitanje koliko je važna dubina zemljotresa, objašnjava da to utiče, ali i da je važno pitanje gradnje, kao i da su pojedine zgrade bile sagrađene u zemlji koja nema toliku nosivost.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.